Η Ε.Α.Σ.Τ. στην απαξίωση-υπάρχουν τρανταχτές αποτυχίες Reviewed by Momizat on . Όλοι γνωρίζουν ποιός κάνει το «κουμάντο» στην Ένωση και στο Εργ.Γαλ. ΤΡΙΚΚΗ, εδώ και πολλά χρόνια και ειδικότερα από τότε που προεδρεύει στην Ένωση (2007). Όλοι Όλοι γνωρίζουν ποιός κάνει το «κουμάντο» στην Ένωση και στο Εργ.Γαλ. ΤΡΙΚΚΗ, εδώ και πολλά χρόνια και ειδικότερα από τότε που προεδρεύει στην Ένωση (2007). Όλοι Rating: 0

Η Ε.Α.Σ.Τ. στην απαξίωση-υπάρχουν τρανταχτές αποτυχίες

Η Ε.Α.Σ.Τ. στην απαξίωση-υπάρχουν  τρανταχτές αποτυχίες

Όλοι γνωρίζουν ποιός κάνει το «κουμάντο» στην Ένωση και στο Εργ.Γαλ. ΤΡΙΚΚΗ, εδώ και πολλά χρόνια και ειδικότερα από τότε που προεδρεύει στην Ένωση (2007).
Όλοι γνωρίζουν για τη «δυναμική» του στη λήψη αποφάσεων στις παραπάνω επιχειρήσεις.
Επομένως, έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε επιτυχίες και σε αποτυχίες. Όπως και ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει, αν όχι την αποκλειστική, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την λειτουργία και αποδοτικότητα ή μη της Κυβέρνησης, έτσι και ο κ. Λιούτας Αχ., ως πρόεδρος, έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα όσα γίνονται, θετικά ή αρνητικά, στην ΕΝΩΣΗ και στο ΤΡΙΚΚΗ.
Και δυστυχώς για την ΕΝΩΣΗ, το ΤΡΙΚΚΗ, τους εργαζομένους, τους αγρότες και τους επαγγελματίες που συνεργάζονται με τις παραπάνω επιχειρήσεις, υπάρχουν μεγάλες και τρανταχτές αποτυχίες.
Και αυτό δεν το λέω εγώ ή οι αγρότες. Το λένε τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία και οι ισολογισμοί της ΕΝΩΣΗΣ.
Ο κ. Λιούτας Αχ. εκλέχτηκε Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ το 2007. Το 2007 η ΕΝΩΣΗ είχε συσσωρευμένες ζημιές περίπου στα 6 εκ. ευρώ και σήμερα έχει συσσωρευμένες ζημιές περίπου 19 εκ. ευρώ. Το 2007 η ΕΝΩΣΗ είχε δάνεια περίπου 6 εκ. ευρώ – και πλήρωνε τις δόσεις κανονικότατα – και σήμερα έχει δάνεια περίπου 19 εκ.ευρώ και δεν πληρώνει δόσεις. Το 2007 χρωστούσαν την ΕΝΩΣΗ 8 εκ. ευρώ και σήμερα την χρωστούν περίπου 12 εκ. ευρώ.
Το 2008-2009 η ΕΝΩΣΗ πήρε 4,5 εκ. ευρώ άτοκο δάνειο, για δύο χρόνια, και δεν πληρώνει τις δόσεις και σήμερα το δάνειο αυτό τοκίζεται με 11-12 % επιτόκιο. Μάλιστα, το δάνειο αυτό έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 100 %. Δηλαδή, είναι χρήματα του Ελληνικού λαού – δικά σας χρήματα αγαπητοί αναγνώστες – τα οποία ξοδευτή- κανε και δεν επιστραφήκανε. Που πήγαν αυτά τα χρήματα ?
Το 2010 η χρηματοδότηση από την Τράπεζα των 10 εκ. ευρώ δεν επιστράφηκε ποτέ.
Έγινε ρύθμιση των παραπάνω χρημάτων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80 % – δηλαδή εγγυήθηκε ο ελληνικός λαός – και οι δόσεις δεν πληρώνονται κανονικά. Που πήγαν αυτά τα χρήματα ?
Πριν από λίγα χρόνια έκανε προπωλήσεις βάμβακος, ακύρωσε μονομερώς τα παρα-
πάνω συμβόλαια και η ΕΝΩΣΗ θα χάσει – περίπου – πάνω από 5 εκ. ευρώ.
Παρέλαβε μια ΕΝΩΣΗ με ζωντάνια, λειτουργικότητα, κύρος και αξιοπιστία και την «οδήγησε» στην υπολειτουργία, στην ανυποληψία, στην αναξιοπιστία, στη δυσφήμηση και συκοφάντηση στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με τις ενέργειες για υπαγωγή στο άρθρο 99 και την είσοδό της στην «μαύρη λίστα» στην ευρωπαϊκή αγορά βάμβακος με την αθέτηση των συμβολαίων.
Αυτά, εν ολίγοις, είναι «τα έργα και οι ημέρες» του κ. Λιούτα Αχ , και της εκάστοτε πλειοψηφίας, που τον στηρίζει. Και όλο αυτά τα χρόνια ο κ.Λιούτας Αχ. μιλούσε και πληροφορούσε τον κόσμο ότι η ΕΝΩΣΗ είναι δυνατή και δεν πρέπει οι αγρότες και οι εργαζόμενοι να φοβούνται. Και σήμερα ο κ. Λιούτας Αχ. λέει ότι φταίει το εργατικό κόστος και απολύει εργαζομένους. Θέλει να ρίξει το φταίξιμο για την κατάντια της ΕΝΩΣΗΣ σε άλλους παράγοντες και όχι στην καταστροφική πολιτική που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και απ’ την άλλη πλευρά, ποιός έκανε προσλήψεις τόσα χρόνια στην ΕΝΩΣΗ και μάλιστα με μη σύννομες διαδικασίες κι αυξήθηκε το εργατικό κόστος ? Ο κ. Λιούτας Αχ. γιατί έτσι μεγάλωνε η δύναμή αυτού και αυτών που κινούνται γύρω απ’ αυτών.
Παρότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για την σημερινή κατάσταση της ΕΝΩΣΗΣ, αυτοί δεχτήκανε απανωτές μειώσεις μισθών για το καλό της επιχείρησης. Δεχτήκανε ακόμα και να εργάζονται 3 φορές τη βδομάδα. Παρόλο, αυτά τα χρόνια, εξοικονομήθηκαν χρήματα από τη μείωση της μισθοδοσίας, η ΕΝΩΣΗ συνεχίζει να αρρωσταίνει ακόμη περισσότερο. Γιατί ?
Επειδή αυτό τον καιρό ακούγονται ανακρίβειες για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΝΩΣΗΣ, θέλω να κάνω γνωστό ότι :
α) στο 2014, όταν υπάρχει πλήρες απασχόληση, ο ανώτερος καθαρός μισθός είναι περίπου 1670 ευρώ και ο κατώτερος περίπου 760 ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση, έχουμε 21 περίπου εργαζομένους με καθαρό μισθό πάνω 1300 ευρώ, 31 περίπου εργαζομένους με καθαρό μισθό από 1000-1300 ευρώ και 19 περίπου εργαζομένους με καθαρό μισθό από
1000 – 760 ευρώ.
β) στο 2014, με την «εκ περιτροπής εργασία – εργασία 3 φορές τη βδομάδα», ο ανώ-
τερος καθαρός μισθός είναι περίπου 1380 ευρώ και ο κατώτερος περίπου 520 ευρώ. Εδώ έχουμε 13 περίπου εργαζομένους με καθαρό μισθό από 1000 – 1380 ευρώ και οι υπόλοιποι
50 περίπου εργαζόμενοι κάτω από 1000 – 520 ευρώ.
Αυτή είναι η αλήθεια για τη μισθοδοσία στην ΕΝΩΣΗ. Οποιαδήποτε άλλα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Επομένως, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι GOLDEN BOYS στην ΕΝΩΣΗ. Οι εργαζόμενοί της, με πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που περιήλθε η ΕΝΩΣΗ δέχονται μειώσεις μισθών σε ποσοστό που ξεπερνά το 30 %. Και δεν έκαναν την παραμικρή αντίδραση.
Ο κ. Λιούτας Αχ. και ο περίγυρός του, χρησιμοποιεί την κρίση και το μισθολογικό κόστος για να συνεχίσουν να έχουν την εξουσία, για να συνεχίσουν να κολυμπούν μέσα στα λάθη τους και για να μην αισθάνονται καθόλου ενοχές, διότι αυτοί είναι οι πραγματικοί φταίχτες για την σημερινή τελματώδη κατάσταση της ΕΝΩΣΗΣ. Τους είχαμε προειδοποιήσει,
εδώ και πολλά χρόνια, με δημοσιεύματα και στοιχεία στα Μ.Μ.Ε., ότι οι αποφάσεις που εφαρμόζουν θα οδηγήσουν την ΕΝΩΣΗ σε κατάρρευση, αλλά δεν μας ακούγανε. Σπείρανε ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες, αλλά ακόμα και τώρα το «αυτί τους δεν ιδρώνει». Κοι-
τούν μόνο να εξυπηρετήσουν τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα για όσο καιρό θα ζει η ΕΝΩΣΗ και να βρίσκονται στην εξουσία.
Όλα τα παραπάνω είναι οι λόγοι που ο κ. Λιούτας Αχ. (και η πλειοψηφία του) θέλουν να κάνουν ατομικές συμβάσεις στους εργαζομένους. Η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων είναι μια «πονηρή» μέθοδος. Έχει αποπροσανατολιστικό, «τιμωρητικό» και λαϊκίστικο χαρα- κτήρα και δεν σχετίζεται καθόλου με τη βιωσιμότητα της ΕΝΩΣΗΣ.
Και αυτό διότι : α) οι μισθοί περικόπτονταν και χωρίς ατομικές συμβάσεις και υπήρχε η συγκατάθεση των εργαζομένων, β) δεν υπάρχει Σχέδιο Εξυγίανσης ή Βιωσιμότητας που να αποδεικνύει ότι με τις περικοπές μισθών (και ειδικά με τη μέθοδο των ατομικών συμβάσεων) θα υπάρξει βιωσιμότητα στην ΕΝΩΣΗ και γ) συνεχίζονται και γίνονται προσλήψεις, την ώρα που γίνονται περικοπές μισθών και απολύσεις υπαλλήλων για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι μόνο.
Η μέθοδος των ατομικών συμβάσεων δεν είναι οικονομικό μέτρο, για τους παραπά-
νω λόγους, αλλά μέτρο «διωγμού» συγκεκριμένων υπαλλήλων με «νόμιμο» τρόπο. Είναι αυτοί οι υπάλληλοι που έχουν φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, με αποδοτικότητα κι ευσυνειδησία, όπως και πολλοί άλλοι. Αλλά έχουν ένα «ελάττω μα» : δεν καθοδηγούνται, δεν χειραγωγούνται και δεν υποτάσσονται στους φορείς της «ψευτοσυνεταιριστικής» εξουσίας. . Κοιτάνε μόνο μέσα απ’ την εργασία τους να εξυπηρε- τήσουν τα συμφέροντα της ΕΝΩΣΗΣ και των αγροτών και τίποτα άλλο.
Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση, όχι γιατί δεν δέχο- νταν μειώσεις μισθών, αφού και την «μετενέργεια» και την «εκ περιτροπή εργασία» τις από-
δέχτηκαν. Παρότι σε πολλούς, δεν τους δόθηκε η ατομική σύμβαση να την μελετήσουν (για μια μέρα τουλάχιστον), παρότι ήταν μειοψηφία, δεν φοβηθήκανε από εκβιαστικά διλήμματα ή απειλητικές ιαχές που έσκιζαν τον αέρα των διαφόρων γραφείων της ΕΝΩΣΗΣ.
Ετσι λοιπόν είπαν ΟΧΙ στην υπογραφή της εργασιακή τους θανατική καταδίκη. Είπαν ΟΧΙ στον εξευτελισμό ως εργαζόμενες οντότητες. ΟΧΙ στον ευτελισμό της προσωπικότητάς τους. ΟΧΙ στην λιμοκτονία των παιδιών τους. ΟΧΙ στην βουλγαροποίηση της ζωής τους. ΟΧΙ στην αδιαφάνεια και στην αναξιοκρατία.
Αυτή λοιπόν η μειοψηφία εργαζομένων πήγε κι ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων. Και βγήκε ο κ. Λιούτας Αχ. και είπε ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν μισθούς υψηλούς («ρετιρέ» τους αποκάλεσε). Οι παραπάνω μισθοί που περιέγραψα είναι, κατά τον κ. Λιούτα υψηλοί ? Και ποιοί είναι οι χαμηλοί μισθοί, κατά την άποψη του ? Μήπως αυτοί των 300 ευρώ ? Εδώ είναι Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή χώρα κι όχι Πακιστάν.
Επειδή κρύβεται πίσω από λέξεις, μίλησε για «λασπολόγους», για «υπονομευτές», για ανθρώπους που θέλουν την απαξίωση της ΕΝΩΣΗΣ κι άρχισε ν΄ απειλεί με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Καλώς να πάει, αν το θέλει στη Δικαιοσύνη. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δημοκρατία έχουμε. Όμως, «ποιός άνθρωπος στα ΤΡΙΚΑΛΑ είναι αυτός που με τις πράξεις και τις παραλήψεις του οδήγησε την ΕΝΩΣΗ στην απαξίωση, στη μαύρη λίστα της παγκόσμιας αγοράς βάμβακος, στη αφερεγγυότητα απέναντι στις Τράπεζες και στους ίδιους τους αγρότες» ?

Μάλιστα τα έβαλε και με τους ανθρώπους του Εργ.Κέντρου, αφού «κατηγόρησε» τα μέλη του Δ.Σ. γιατί δέχτηκαν να συνομιλήσουν με μειοψηφία εργαζομένων. Ας μάθει ο κ. Λιούτας Αχ, ότι αυτός είναι ο ρόλος των μελών του Εργ.Κέντρου, δηλαδή ν’ ακούει ακόμη κι από ένα εργαζόμενο τις απόψεις του.
Κι επειδή μιλάμε για Δημοκρατία, ας μάθει κάποιος τον κ. Λιούτα Αχ ότι στις δημο- κρατικές κοινωνίες ακούγονται όλες οι απόψεις, όπως αυτή της μειοψηφίας.
Όπως και ότι αυτοί που πρώτοι ταράζουν τα νερά, στην αρχή, πάντα είναι μειο –
ψηφία. Έτσι ξεκινούν οι αλλαγές. Από μειοψηφίες και μετά γίνονται πλειοψηφίες.
Και να μάθει ή θυμίσει κάποιος τον κ.Λιούτα Αχ. ότι η μικρή Ελλάδα του 1940, μειοψηφούσα σε σχέση με την αριθμητική υπεροχή των Ιταλών, είπε ΟΧΙ στον κατακτητή. Έτσι ξεκίνησε και η Επανάσταση του 1821. Από τρείς ανθρώπους, που αποτέλεσαν τη Φιλική Εταιρεία και που η θέρμη των λόγων τους για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ «έβαλε» φωτιά και ξύπνησε τις συνειδήσεις, το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, των καταπιεσμένων τότε λαών αλλά και την πνευματική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Αλλά υπάρχει και το εξής παράλογο και ίσως μη σύννομο με την όλη υπόθεση. Ενώ απολύει εργαζόμενους με τετράμηνη προειδοποίηση και οι οποίοι θα πάρουν το 50 % της αποζημίωσης, ταυτόχρονα απολύει εργαζόμενους και τους δίνει το 100 % της αποζημίω- σης. Γιατί γίνονται όλα αυτά? Ας βγει ν’ απαντήσει ο κ. Λιούτας.
Έτσι λοιπόν, μέσα στους εργαζόμενους δεν υπάρχουν GOLDEN BOYS στην ΕΝΩΣΗ, υπήρχαν και υπάρχουν όμως GOLDEN BOYS μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ, όπου τα τελευταία χρόνια πήραν – με τη μορφή οδοιπορικών – μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ας δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα με όλα τα χρήματα που πήραν τα μέλη του Δ.Σ. τη τελευ- ταία τριετία. Πάνω σ’ αυτό θέλω να σας αναφέρω ότι, εδώ και αρκετό καιρό, μέλη της ΕΝΩΣΗΣ έκαναν έλεγχο για τα οδοιπορικά που έπαιρναν τα μέλη του Δ.Σ. από το 2010 και μετά, και διαπίστωσαν ότι «κάποια μέλη του Δ.Σ. λαμβάνανε μεγάλα ποσά οδοιπορικών τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα παραστατικά που προσκόμιζαν στην υπηρεσία» και ζήτησαν «να γίνουν όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες από τα αρμόδια όργανα». Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έγινε κανείς έλεγχος. Γιατί ? Μήπως κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για όλα αυτά ?
Θα τελειώσω θυμίζοντας τα λόγια του αγωνιστή Πλαστήρα Νικόλαο που λένε ότι «όποιος βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται και κάθεται αδρανής, είναι σαν να την καταστρέφει ο ίδιος» αλλά και του MartinLuther King (δολοφονηθέν μαύρου Αμερικανού ιερέα) που λένε ότι «είτε θα ξυπνήσουμε και θα ζήσουμε μαζί σαν αδέρφια, είτε θα χαθούμε όλοι μαζί σαν ηλίθιοι». Κι εγώ θα συμπληρώσω ότι «ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση (οικονομική και κρίση αξιών) είναι ν’ ανακτήσει ο λαός την παιδεία, τις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας, που πηγάζει από τα βάθη των αιώνων. Αλλιώς θα είμαστε μια ζωή ταπεινωμένοι,εξευτελισμένοι, υποδουλωμένοι, αδύναμοι και ραγιάδες».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΝΤΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Μέλος του Αγρ.Συνετ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΕΝΩΣΗ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή