Η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την υγεία Reviewed by Momizat on . Κλείνουν άμεσα τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Οι εφημερίδες. Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι με τις ερμηνείες που δίνουν κ Κλείνουν άμεσα τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Οι εφημερίδες. Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι με τις ερμηνείες που δίνουν κ Rating: 0

Η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την υγεία

Κλείνουν άμεσα τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

Οι εφημερίδες.

Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι με τις ερμηνείες που δίνουν κατά καιρούς, σοβαροί κατά τα άλλα, αναλυτές, όσον αφορά τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις κάποιων γεγονότων και καταστάσεων. Προσωπικά, άλλες τις βρίσκω αφελείς ή απογοητευτικές και άλλες διασκεδαστικές (αν και ο όρος αυτός, στις μέρες μας, ακούγεται βλάσφημος). Πελαγοδρομούν επί ματαίω, ενώ τα πράγματα, τις περισσότερες φορές, είναι τόσο απλά, σχεδόν οφθαλμοφανή θα λέγαμε.

Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε, βέβαια, να αποτελέσει εξαίρεση το –μοιραίο;- κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα. Διαφωνώντας, λοιπόν, με τις ελάχιστα πειστικές ερμηνείες αυτού του γεγονότος που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ας μου επιτραπεί να διατυπώσω, μέσα από το σημείωμα αυτό, τη δική μου ερμηνεία. Εννοείται ότι ο καθείς δικαιούται να την αμφισβητήσει, αλλά αφού προηγουμένως προσκομίσει εγκυρότερα και ισχυρότερα στοιχεία και επιχειρήματα.

Τα πράγματα, λοιπόν, εν προκειμένω, εντελώς συνοπτικά, έχουν ως εξής: Είναι αλήθεια ότι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο έχουμε εισαγάγει και μερικά διατροφικά στοιχεία που ναι μεν ικανοποιούν –πρόσκαιρα- το αίσθημα της απόλαυσης αλλά δεν παύουν να εγκυμονούν κινδύνους τους οποίους, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, συχνά υποτιμούμε ή –το χειρότερο- τελείως αγνοούμε. Η εμμονή, πάντως, στις κακές συνήθειες δεν είναι δυνατόν να τις αποενοχοποιήσει και να τις «νομιμοποιήσει». Σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και σοβαροί και, αν πραγματικά θέλουμε να προστατεύσουμε -στο μέτρο, φυσικά, του δυνατού- την πολύτιμη υγεία μας, πρέπει κάποτε πάψουμε να μεταθέτουμε την ευθύνη στους ώμους των άλλων και να αναλάβουμε στα σοβαρά πια το μερίδιο που μας αναλογεί.

Πάντως οι κυβερνώντες μας, στους οποίους μπορεί κανείς να καταλογίσει τα μύρια όσα για τα πεπραγμένα τους, σε ό, τι αφορά το ζήτημα της υγείας μας τουλάχιστον, οφείλουμε να παραδεχθούμε, τα δίνουν όλα, χωρίς να υπολογίζουν το όποιο κόστος. Άλλωστε, αυτοί ξέρουν, για να θυμηθούμε μια παλιά διαφήμιση, και γι’ αυτό φροντίζουν πριν από μας για μας. Παίρνοντας, λοιπόν, τοις μετρητοίς τις δραματικές προειδοποιήσεις των γιατρών ότι η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την υγεία, κάτι σαν το τσιγάρο, τηρουμένων των αναλογιών, θα λέγαμε, στο πλαίσιο ενός (ακόμη) γενικότερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποφάσισαν να κλείσουν τα δύο προαναφερόμενα εργοστάσια (ένα έμεινε προς το παρόν εν λειτουργία) που παράγουν αυτό το τόσο επιβλαβές για την υγεία μας προϊόν.

Είναι, πρέπει να το υπογραμμίσουμε, μια γενναία απόφαση που οι αρμόδιοι την έλαβαν χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμούς. Εν πλήρει συνειδήσει των συνεπειών της. Δηλαδή όπως ακριβώς χρειάζεται να γίνει όταν πρόκειται να ληφθεί και να επιβληθεί ένα μέτρο-τομή που η κοινωνία το έχει τόσο ανάγκη. Κανονικά, βέβαια, θα έπρεπε να απαγορεύσουν και την καλλιέργεια τεύτλων από τα οποία παράγεται η ζάχαρη. Αλλά μην ανησυχείτε, θα γίνει κι’ αυτό. Κάθε πράγμα στον καιρό του δεν λέει ο θυμόσοφος λαός μας; Οπότε έτσι θα ολοκληρωθεί με πλήρη επιτυχία μία ακόμη βαθιά τομή στην οικονομία και την κοινωνία μας ευρύτερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης θα τα αισθανθούν ιδίως οι τοπικές κοινωνίες εν καιρώ. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης θα αποτελεί πια (μακρινή και μελαγχολική) ανάμνηση.

Αν κάποιοι, παρά ταύτα, επιμένουν ότι η ζάχαρη τούς είναι απαραίτητη ή και χρήσιμη, μπορούν, άνετα και σε συμφέρουσα τιμή, να προμηθεύονται την εισαγόμενη. Η κυκλοφορία της δεν μπορεί –θα ήταν σωστός παραλογισμός- να απαγορευθεί σ’ ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Απλώς, εν τοιαύτη περιπτώσει, για ό, τι (δυσάρεστο) τους συμβεί αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι.

ΥΓ. Μερικοί τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι που μέχρι πρότινος ορκίζονταν ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης στις Σέρρες, μήπως οφείλουν τουλάχιστον κάποιες εξηγήσεις; Για παραίτηση (εν τούτοις ο κ. Αθανάσιο Μπαντής, τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, προς την τιμήν του, την τόλμησε), που είναι η πιο εύγλωττη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ούτε λόγος. Κάτι τέτοιο, στη σημερινή συγκυρία, εκτός από άκαιρο, θα ήταν και επιζήμιο, αφού στην εθνική προσπάθεια «να βγει το κάρο από τη λάσπη» (Ντινόπουλος έφα), κανείς δεν περισσεύει. Εν αντιθέσει με τη ζάχαρη και τα εργοστάσια που μέχρι τώρα –κακώς- την παρήγαν, που όχι απλώς περισσεύουν, αλλά κυρίως βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας.

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή