Η ζωντανή πόλη, ζωντανά δρα για την προσβασιμότητα Reviewed by Momizat on . Πρώτη δημόσια παρέμβαση της ομάδας 3καλα - Προσβάσιμη πόλη στον ποδηλατόσρομο της Καποδιστρίου   Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αρτιμελείς, δυνάμενοι να πάμ Πρώτη δημόσια παρέμβαση της ομάδας 3καλα - Προσβάσιμη πόλη στον ποδηλατόσρομο της Καποδιστρίου   Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αρτιμελείς, δυνάμενοι να πάμ Rating: 0

Η ζωντανή πόλη, ζωντανά δρα για την προσβασιμότητα

Η ζωντανή πόλη, ζωντανά δρα για την προσβασιμότητα

Πρώτη δημόσια παρέμβαση της ομάδας 3καλα – Προσβάσιμη πόλη στον ποδηλατόσρομο της Καποδιστρίου

 

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αρτιμελείς, δυνάμενοι να πάμε όποτε θέλουμε, όπου θέλουμε, δεν δίνουμε δεκάρα για τους ποδηλάτες, τα παιδιά, τις μαμάδες με τα καροτσάκια, τα άτομα με αναπηρία. Είμαστε πλήρως αδιάφοροι σε όλα αυτά, αρκεί να μην αναγκαστούμε εμείς να κατέβουμε στον ποδηλατόδρομο. Τότε, μας πνίγει το άδικο και φταίνε οι ανίκανοι δημοτικοί άρχοντες, που δε επιβάλλουν καμία τάξη, ποτέ.
Αλλά εμείς… Ω! εμείς!
PODILATΑφήνουμε το αυτοκίνητο ακριβώς απέναντι από το περίπτερο στην πλατεία Δεσποτικού για να κάνουμε τη δουλειά μας. Μπορεί όντως η δουλειά μας να διαρκεί «2 λεπτά». Αλλά αυτά τα δύο λεπτά δεν ενδιαφέρουν ποσώς τον ποδηλάτη που εκείνη την ώρα θα διέλθει από το σημείο. Διότι είναι ο δρόμος που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά για αυτόν. Όχι για τον οποιονδήποτε οδηγό. Όχι για τον καθένα από εμάς που είναι εντελώς απαίδευτος και αφήνει το αυτοκίνητο στον ποδηλατόδρομο. Ή περνά από τους πεζοδρόμους της Ι Αδάμ και της Βύρωνος, έτσι, για να ξεφορτώσει, επειδή δεν τηρεί ούτε το ωράριο τροφοδοσίας (το από χρόνια καταπατημένο). Ή σταθμεύει επειδή έτσι γουστάρει, ακριβώς μπροστά στο σούπερ μάρκετ στο τέλος της Βύρωνος.
Για αυτή ακριβώς την περιοχή συνεννοήθηκαν και σε αυτή παρενέβησαν μέλη της ομάδας 3καλα –πρσβάσιμη πόλη, που δημιουργήθηκε από την Κατερίνα Μπλέτσα (γνωστή, πλέον, από τον διαγωνισμό φωτογραφίας και τη συζήτηση – δράση για την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα).
Μοίραζαν τα εικονιζόμενα φυλλάδια ή τα τοποθετούσαν στους υαλοκαθαριστήρες των αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα στάθμευαν «για δυο λεπτά».

Κάποιοι τα διάβαζαν, κάποιοι εμφανώς ενοχλούνταν, κανείς όμως δεν είπε κάτι. Και δεν ήταν μόνο η ευγένεια των μελών της ομάδας που απέτρεπε οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά. Ηταν, κυρίως, η επίγνωση ότι έχουν κάνει ωμή παρανομία, ότι ασεβούν σε ποδηλάτες, πεζούς, άτομα με αναπηρία, μαμάδες.
Είναι καλό αυτό. Να γνωρίζεις, δηλαδή, ότι σφάλλεις. Ότι πράττεις κάτι που δεν είναι ορθό, όχι με βάση την ειδική στάση ζωής απέναντι στο πολιτικώς ορθό. Αλλά με βάση την ουσιαστική αντιμετώπιση του ανθρώπου ως άνθρωπο. Της ζωής ως στοιχείο σεβασμού της ίδιας της εαυτής προσωπικότητας. Και της ανάγκης για βελτίωση αργά, σταθερά, υπομονετικά. Αλλά βελτίωσης της συμπεριφοράς. Σήμερα αυτοί, αύριο εμείς όλοι.

Θανάσης Μιχαλάκης
ΥΓ 1: Ευτυχώς μετείχαν άτομα με διαφορετική πολιτική προέλευση και τοποθέτηση, οπότε δεν θα μπορέσουν οι κακές γλώσσες να μιλήσουν για κομματικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις. Διότι μετείχαν και άτομα από την αριστερά, και η επόμενη αντιδήμαρχος Πολιτισού, Βασιλένα Μητσιάδ,η και η πρωτεύσασα σε ψήφους στη ΔΚ Τρικκαίων, Αννυ Σιάφη. Το θέμα είναι μεν πολιτικό (όπως όλα), όχι όμως μικρο”κομματικό”. Ισως θα μπορούσε μέχρι τώρα ο Δήμος να έχει κάνει κάτι. Αλλά έχει λάμψει διά τη απουσίας του. Οπως και πολλοί κομματικοί σχηματισμοί.
ΥΓ 2: Η Κατερίνα Μπλέτσα έχει βάλει τα γυαλιά σε πολλούς θεωρητικολογούντες της πόλης, που απλώς πίνουν κάπου ήσυχα τον καφέ τους. Αλλά δεν βγαίνουν επ’ ουδενί να συναντηθούν με τον κόσμο και να επιχειρήσουν να τον πείσουν, ότι και η προσβασιμότητα είναι ζήτημα ζωής. Παραπληρωματικό ίσως. Αλλά ζήτημα ζωής.
PODILAT1 PODILAT5 PODILAT4 PODILAT3 PODILAT2 PODILAT6 PODILAT8 PODILAT9 PODILAT10 PODILAT11 PODILAT12 PODILAT13 PODILAT15

Σχόλια (2)

  • Αγαθοκλής Αζέλης

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Αρκετοί σκεφτόμαστε το πρόβλημα, λιγότεροι μιλάνε, ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που δραστηριοποιούνται. Μακάρι να έχουμε πρωτοβουλίες και σε άλλα καθημερινά προβλήματα. Ίσως κάτι αλλάξει έτσι. Σίγουρα όμως δεν θα αλλάξει τίποτα χωρίς έμπρακτη δράση όπως η εν λόγω.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή