Η θαυματουργή δύναμη της καρτούλας Reviewed by Momizat on . Μέρες προεκλογικού πυρετού αυτές που ζούμε, οπότε, όπου και να βρεθείς, είναι σχεδόν απίθανο να μη διασταυρωθείς με κάποιον υποψήφιο (ή υποψήφια εννοείται, για Μέρες προεκλογικού πυρετού αυτές που ζούμε, οπότε, όπου και να βρεθείς, είναι σχεδόν απίθανο να μη διασταυρωθείς με κάποιον υποψήφιο (ή υποψήφια εννοείται, για Rating: 0

Η θαυματουργή δύναμη της καρτούλας

Η θαυματουργή δύναμη της καρτούλας

Μέρες προεκλογικού πυρετού αυτές που ζούμε, οπότε, όπου και να βρεθείς, είναι σχεδόν απίθανο να μη διασταυρωθείς με κάποιον υποψήφιο (ή υποψήφια εννοείται, για να μην παρεξηγηθούμε, αλλά παρακάτω στο κείμενο αυτό, για καθαρά πρακτικούς λόγους, θα χρησιμοποιούμε τον όρο υποψήφιος) από την πλειάδα που –κυρίως- ελέω Καλλικράτη κυκλοφορούν (κι… οπλοφορούν, ακίνδυνα πάντως) ανάμεσά μας.

Με τις πρώτες, λοιπόν, τυπικές και συνηθισμένες λέξεις που θα ανταλλάξεις μαζί του, να `σου κι η καρτούλα – αμάχητο τεκμήριο και πιστοποιητικό εθελοντικής συστράτευσης στον άνισο αλλά δίκαιο αγώνα για τη σωτηρία του τόπου. Σχεδόν αυτόματα ανασύρεται από την τσέπη του υποψηφίου για να γλιστρήσει στο δικό σου χέρι, αφού αυτός, άλλωστε, είναι ο προορισμός της, προσημειώνοντας έτσι την (εκλογική) εμπιστοσύνη σου.

Είναι αναγκαίο και χρήσιμο, νομίζω, να εξάρουμε (αυτός είναι, εξάλλου, κι ο λόγος που γράφεται το σημείωμα αυτό) το πόσο σπουδαίο είναι αυτό το μικρό, μαγικό θα λέγαμε, χαρτάκι για τη διεξαγωγή και την επιτυχή έκβαση του εκλογικού αγώνα. Με πόσες αρετές είναι εφοδιασμένο και πόση θαυματουργή δύναμη περικλείει. (Αφήστε αυτούς που με δογματική εμμονή αρνούνται να πιστέψουν ότι στις μέρες μας γίνονται θαύματα, ή κι αν ακόμη υποτεθεί ότι γίνονται, κρατούν τάχα μόνο τρεις μέρες).

Ένα τόσο μικρό κι άσημο χαρτάκι κι όμως είναι η ευκολότερη κι ασφαλέστερη γέφυρα γόνιμης επικοινωνίας μεταξύ υποψηφίου άρχοντος και (υποψηφίου) ψηφοφόρου. Με τη χρήση της γίνεται κατορθωτό να χωρέσουν σε μιαν επιφάνεια ελάχιστων τετραγωνικών εκατοστών όλα όσα χρειάζεται και εν αφθονία διαθέτει κάποιος για να διεκδικήσει, με σοβαρές αξιώσεις και βάσιμες πιθανότητες, μια θέση στον ζωοδότη ήλιο (εν προκειμένω του Δήμου, της Περιφέρειας ή της Ευρωβουλής).

Σπουδαία λοιπόν η καρτούλα, όχι μόνο γιατί δίνει την ευκαιρία στον αποδέκτη της να αντικρίσει το φωτεινό (νεανικό ή ενίοτε νεανίζον) πρόσωπο του υποψηφίου με το πολλά υποσχόμενο χαμόγελο καθώς και το γεμάτο αυτοπεποίθηση βλέμμα που ατενίζει το (ασφαλώς) λαμπρό κι ελπιδοφόρο μέλλον μας. Αλλά και γιατί επίσης το συνοδεύουν τίτλοι και ιδιότητες που σκιαγραφούν και συγχρόνως εκθέτουν στα μάτια του ψηφοφόρου μία, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Κι όλα αυτά μαζί, σε συνάρτηση θεωρούμενα, συμπυκνώνουν και συνοψίζουν το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο υποψήφιος και δια μέσου του αποδέκτη της κάρτας και να εμπεδώσει στην ευρύτερη κοινωνία. Ότι ο περί ου ο λόγος, και αυτή τη φορά, είναι παρών και στη διάθεσή της, πρόθυμος και καθ’ όλα έτοιμος να την υπηρετήσει, σε κάθε περίπτωση ως απλός στρατιώτης από όποια θέση του επιφυλάξει ο αρχηγός, με όλες του τις (φυσικές και ψυχικές) δυνάμεις.

Για να λάβουν έτσι τα όνειρα εκδίκηση, καθώς επιτάσσει ο εμβληματικός στίχος του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη. Πάντως, κακά τα ψέματα, υποψήφιος χωρίς μεγάλα όνειρα (άλλως οράματα) που να τα συνοδεύει ο ιερός όρκος ότι θα εξαντλήσει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα, είναι χαμένος από χέρι. Γι’ αυτό, καλύτερα, ας μη μπει στον κόπο να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί σε μια τέτοια (εκλογική) διαδικασία – περιπέτεια.

Είναι αλήθεια ότι ο ψηφοφόρος, την ώρα που θα βρεθεί πίσω από το παραβάν, θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει το πρόσωπο που απεικονίζεται στην καρτούλα, ανάμεσα στα τόσα άλλα που περιλαμβάνουν τα διάφορα μακροσκελέστατα ψηφοδέλτια, για να το σταυρώσει. Ωστόσο, με λίγη, προηγουμένως, (εξ)άσκηση (προπόνηση) μνήμης, μπορεί, νομίζω, και αυτό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, να ξεπεραστεί.

Επιμύθιο: ο υποψήφιος που, εντελώς αυθόρμητα και εμπιστευτικά, σου εγχειρίζει την καρτούλα του, στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή σου προτείνει να συνάψεις μαζί του ένα (ακόμη) κοινωνικό συμβόλαιο. Τιμώντας τον, λοιπόν, με την ψήφο σου στις επερχόμενες εκλογές, αποδέχεσαι την πρόταση και συνυπογράφεις το συμβόλαιο, εξασφαλίζοντας έτσι δι’ εαυτόν και αλλήλους όλα εκείνα τα αγαθά που συνεπάγεται και κομίζει η επιμόνως και διακαώς επιδιωκόμενη εκλογή του. Έτσι η καρτούλα εκπληρώνει στο ακέραιο την υψηλή της αποστολή. Ή, αν προτιμάτε, κάνει το θαύμα της.

 

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας