Η Ελλάδα των παλιών τσομπάνηδων και αγροτών, που σήμερα, λίγοι νέοι γνωρίζουν. Βλέπεις τον θερισμό και το λίχνισμα όπως γινόταν παλιά, βαρυφορτωμένα κάρα με στάχια, παιδιά να γεμίζουν γκιούμια στον Πηνειό, γυναίκες να μεταφέρουν με σηκωμένες τσουγκράνες τα άχυρα στις θημωνιές… Ιερατικές φαίνονται οι κινήσεις. Υποβάλλεσαι και σταματάει ο νους σου, καθώς μια ευλογημένη ομορφιά βγαίνει μαζί με τον μόχθο, και σε διαπερνά η αγάπη του φωτογραφικού ματιού για τα πρόσωπα, τα πράγματα και τον τόπο.
Τις σπάνιες αυτές φωτογραφίες, πρόσφερε προς δημοσίευση στο iefimerida, η Βάνια Τλούπα, διαχειρίστρια του πολύτιμου φωτογραφικού αρχείου του πατέρα της.
Η Βάνια η οποία είναι κι αυτή φωτογράφος και μάλιστα διατηρεί το studio του πατέρα της, μας είπε:
«Ο πατέρας μου έκανε πράγματα που τον ευχαριστούσαν και μόνο. Γι αυτό και αυτές οι φωτογραφίες, αντιπροσωπεύουν πραγματικά τα συναισθήματά του, την ψυχή του. Εγώ ζούσα με τη φωτογραφική δουλειά του μπαμπά μου, ο οποίος και με μύησε στη φωτογραφική τέχνη. Δώδεκα μόλις χρόνων μπήκα στον σκοτεινό θάλαμο, μου έμαθε να εμφανίζω και να τυπώνω… άλλωστε το φωτογραφείο ήταν συνέχεια του σπιτιού μας, για μένα ο σκοτεινός θάλαμος ήταν ένα δωμάτιο του σπιτιού, δεν ήταν κάτι άγνωστο».
Ποιος ήταν ο Τάκης Τλούπας
Ο Τάκης Τλούπας (1920-2003), γεννήθηκε στη Λάρισα. Γιος ξυλουργού και ξυλογλύπτη, μαθαίνει αρχικά την τέχνη του πατέρα του. Την εξασκεί μέχρι το 1945, οπότε, σε μια εκδρομή στον Όλυμπο, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την φωτογραφία. Μαγεύεται, αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτήν επαγγελματικά, και ανοίγει στη Λάρισα το φωτογραφείο του.
Για 50 και πλέον συνεχή χρόνια αποτυπώνει φωτογραφικά χαρακτηριστικές εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού χώρου. Και όχι μόνο. Με τη βέσπα του γυρίζει όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας πρόσωπα και τοπία, από τον Όλυμπο μέχρι την Κρήτη.
Ο Τάκης Τλούπας έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί πολλά φωτογραφικά λευκώματα, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία με φωτογραφίες του.
Ξεχωριστή αξία αποκτά το λεύκωμα με τίτλο« Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» με αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις ενότητες που συνθέτουν το έργο του.
Σταθμό στην πολύχρονη καριέρα του αποτελεί η βράβευσή του το 1994, από το Υπουργείο Πολιτισμού, οπότε μαζί με 50 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών τιμήθηκε για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.
Στις 6 Μαρτίου 2023, στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί η ταινία της Καλλιόπης Λεγάκη «Το Φωτογραφείο του μπαμπά μου» για τον σπουδαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, με ανέκδοτο υλικό που πρόσφερε η κόρη του Βάνια, και ταινιάκια που γύρισε ο ίδιος από το 1950 έως και το 1980.
iefimerida.gr