"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Η Ιστορία διδάσκει, ή έστω… θα έπρεπε!

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα» – Κάρολος Μάρξ

Μέσα σε 2.500 χρόνια έχουν πολλά αλλάξει στην ιστορία. Πολλά, αλλά όχι όλα! Αναφερόμενος στα του οίκου μας, ένα από αυτά που δεν έχει αλλάξει είναι το ότι ως Έλληνες ξεχνάμε εύκολα. Έτσι, μένει πάντα επίκαιρο το “Σόλων, Σόλων οι Έλληνες αιωνίως παιδιά είσαστε, γέρος Έλληνας δεν είναι” που είπαν οι Αιγύπτιοι ιερείς στον Σόλωνα. Λόγω της παρούσας συγκυρίας θα περίμενε κάποιος τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί αυτής της χώρας να είναι προσεκτικοί και να δρουν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

 

Όμως για ακόμα μια φορά το σαράκι της διχόνοιας μας κατατρώει και σε τόσο δύσκολους καιρούς έχουμε χωριστεί σε ομάδες. Μάλιστα η παρακμή μας είναι τόσο μεγάλη που σε πολλές περιπτώσεις συντασσόμαστε με περισσότερες των μία ομάδων που όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι και μεταξύ τους αντικρουόμενες! Παράνοια!

Αφήνοντας για λίγο το πώς δρουν και αντιδρούν –με ή χωρίς εισαγωγικά- πολίτες και πολιτικοί, ας δούμε εν συντομία τι συμβαίνει και πιθανώς να συμβεί στη χώρα μας.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. Κρατείστε σε αυτό το σημείο ότι το έχουν ψηφίσει τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση –μείζονα και ελάσσονα-. Τι παρακολουθεί ο αποσβολωμένος Έλληνας στους δέκτες του όλο αυτό το διάστημα; Την αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους εναντίον της κυβέρνησης για αυτά τα οποία της επιτάσσουν οι δανειστές να κάνει βασιζόμενοι στο μνημόνιο που όλοι μαζί οι πολιτικοί… ψήφισαν!

 

Διερωτώμαι λοιπόν! Που απευθύνονται οι κύριοι και οι κυρίες των πάνελ; Θεωρούν ότι μπορούν αυτή την ύστατη ώρα της χώρας να κοροϊδεύουν τον κόσμο; Η εύκολη απάντηση είναι ναι, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική! Ο κόσμος που τους ψηφίζει σε πλήθος δεν έχει καμία σχέση με όσους τους ψήφιζαν πριν χρόνια. Γι’ αυτό και αν κάποιος κάνει απλές αριθμητικές πράξεις θα δει ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με περίπου 17% του εκλογικού σώματος! Είναι όμως τέτοιος ο εκλογικός νόμος που δίνει τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση ακόμα και με αυτά τα εξευτελιστικά –από άποψη αποδοχής του κόσμου- νούμερα.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και μέσα στη βουλή από κόμμα ή κόμματα που μπορεί να διατείνονται ότι δεν ψήφισαν νομοσχέδιο το οποίο ήταν κατά των αδυνάτων πολιτών αλλά με την στάση τους, ψήφισαν παρών, βοήθησαν ώστε το εν λόγω νομοσχέδιο να περάσει.

Αν όμως το είχαν καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο απλά δεν θα περνούσε και οι πολίτες θα είχαν ελαφρυνθεί… Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καθεστωτική-συστημική αντίληψη από ένα κατά τα λεγόμενά του τουλάχιστον μη συστημικό κόμμα…

Στην ιστορία μας λοιπόν έχουμε αρκετές περιπτώσεις που την διακυβέρνηση της χώρας ή παλιότερα της πόλης-κράτους την είχαν αναλάβει ξένοι-επικυρίαρχοι. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, τότε με τώρα, όμως η πρακτική είναι η ίδια. Πάντα ο επικυρίαρχος θέλει να πάρει στα χέρια του ό,τι καλό μπορεί να έχει η χώρα –η κάθε χώρα- στο ελάχιστο δυνατό κόστος γι’ αυτόν.

Πάντα θα περνάει νόμους οι οποίοι θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης μέσω της εξαθλίωσης των πολιτών. Και πάντα θα χρησιμοποιεί “χρήσιμους ηλιθίους” για να εφαρμόζει τις πολιτικές του. Ιστορικά αυτός ο λαός έχει επιδείξει αντοχή, σίγουρα πάντα αντιδρούσε –άλλοτε άμεσα κι άλλοτε με καθυστέρηση, αλλά πάντα αντιδρούσε- σε καταστάσεις που ουσιαστικά ακύρωναν το υπέρτατο αγαθό, αυτό χωρίς το οποίο η ζωή είναι χωρίς νόημα γιατί απλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις.

Την Ελευθερία. Αυτό που βιώνουμε αυτά τα τελευταία χρόνια είναι η βαθμιαία στέρηση της Ελευθερίας μας. Σταδιακά μεν αλλά νομοτελειακά μας οδηγούν σε ένα κράτος δούλων που δεν θα μπορεί κανείς να αρθρώσει λέξη ενάντια στην κυβέρνηση μαριονέτα των δανειστών.

Η ιστορία όμως διδάσκει, και θα χρησιμοποιήσω ένα κείμενο του Φαήλου Κρανιδιώτη ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο περιγράφει την ιστορία του Λυκίδη και πως αντέδρασαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στα όσα αυτός πρόλαβε να προτείνει…

Μετά τη νίλα στη Σαλαμίνα ο Ξέρξης γύρισε στην Ασία κι άφησε πίσω του πολύ στρατό με αρχηγό τον Μαρδόνιο. Ο Μαρδόνιος λοιπόν ξανακατέλαβε την ρημαγμένη από τον Ξέρξη Αθήνα κι έστειλε ως απεσταλμένο στη Σαλαμίνα τον Μουρυχίδη τον Ελλησπόντιο. Οι Αθηναίοι λόγω του πολέμου είχαν μεταφέρει εκεί τις φαμίλιες τους, τον στρατό και ναυλοχούσε εκεί και όλος ο στόλος τους, οι νικητές της ναυμαχίας. Ο Μουρυχίδης παρουσιάστηκε στην Βουλή των Πεντακοσίων και επανέλαβε ενώπιον της τις ίδιες προτάσεις υποταγής, που είχε μεταφέρει ο Αλέξανδρος ο Μακεδών εκ μέρους του Ξέρξη, που πήρε τότε την απάντηση «όσο ο ήλιος δεν αλλάζει την πορεία του, ούτε εμείς θα κάνουμε συμφωνίες με τον Ξέρξη, αλλά πιστοί στους Θεούς και τους Ήρωες, των οποίων έκαψε τους ναούς και τα αγάλματα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία μας».

Ο Μαρδόνιος πίστευε ότι με την πόλη τους στα χέρια του, ίσως τελικά να έσκυβαν το κεφάλι. Ένας μόνο από τους βουλευτές, ο Λυκίδης, σηκώθηκε και είπε πως σε αυτόν φαίνεται καλό να δεχθούν τις προτάσεις των Περσών και να τις παρουσιάσουν στο λαό. Οι υπόλοιποι βουλευτές αλλά και οι πολίτες που βρίσκονταν έξω από την Βουλή και το πληροφορήθηκαν, κυριεύθηκαν από αγανάκτηση, περικύκλωσαν τον Λυκίδη και τον σκότωσαν δια λιθοβολισμού.

Επί τόπου. Ο Μουρυχίδης έντρομος έφυγε κακήν κακώς αλλά αβλαβής, για να πει την έμπρακτη απάντηση των Αθηναίων στο Μαρδόνιο, που λίγο αργότερα θα συναντούσε τον θάνατο στις Πλαταιές, μπροστά στην Φάλαγγα των Ομοίων της αγέρωχης Σπάρτης. Το φοβερό νέο, ό,τι βρέθηκε βουλευτής που πρότεινε υποταγή στους βαρβάρους, διέτρεξε όλη την Σαλαμίνα.

Τότε οι γυναίκες, παρακινώντας με οργή η μία την άλλη, έτρεξαν στο σπίτι του Λυκίδη και σκότωσαν με λιθοβολισμό την γυναίκα και τα παιδιά του, σβήνοντας την σπορά του από τα μητρώα των ελευθέρων πολιτών.”.

Άλλες εποχές τότε άλλες τώρα θα μου πείτε. Ναι δεν διαφωνώ, μπορεί ο τρόπος της αντίδρασης να είναι διαφορετικός όμως νομοτελειακά θα υπάρξει αντίδραση…

Πηγή κειμένου ΦΚ: antinews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης