Η ιστορία της “Caesar Salad” Reviewed by Momizat on . Η σαλάτα του καίσαρα μια από τις πιο διάσημες και απολαυστικές σαλάτες στον κόσμο,  οφείλει την ονομασία της σε έναν Ιταλό chef, στον Caesar Cardini ο οποίος με Η σαλάτα του καίσαρα μια από τις πιο διάσημες και απολαυστικές σαλάτες στον κόσμο,  οφείλει την ονομασία της σε έναν Ιταλό chef, στον Caesar Cardini ο οποίος με Rating: 0

Η ιστορία της “Caesar Salad”

Η ιστορία της “Caesar Salad”

Η σαλάτα του καίσαρα μια από τις πιο διάσημες και απολαυστικές σαλάτες στον κόσμο,  οφείλει την ονομασία της σε έναν Ιταλό chef, στον Caesar Cardini ο οποίος μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ και δημιούργησε μια οικογενειακή επιχείρηση στα σύνορα με το Μεξικό. Ζούσε στο Σαν Ντιέγκο αλλά εργαζόταν και στη Τιχουάνα του Μεξικό λόγω της ποταπαγόρευσης που ίσχυε τότε στην Αμερική.

 

H caesar salade σύμφωνα με την αφήγηση της κόρης του Roza (1928-2003)  προέκυψε εντελώς τυχαία: Στις 4 Απριλίου του 1924 ημέρα επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το μαγαζί στη Τιχουάνα είχε τόση δουλειά που οι προμήθειες τελείωσαν και η κουζίνα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τους πελάτες. Ωστόσο ο chef Caesar θέλοντας να ικανοποιήσει και τον τελευταίο πελάτη συγκέντρωσε όλα τα υλικά που διέθετε εκείνη τη στιγμή και έφτιαξε μια σαλάτα που τη σέρβιρε ως μοναδικό πιάτο της ημέρας. Από τότε η σαλάτα καθιερώθηκε στο μαγαζί και μετέπειτα σε ολόκληρη την Αμερική.

 

Μια άλλη παράμετρος της ιστορίας αυτής είναι η διεκδίκηση της ονομασίας από τον αδελφό του Caesar Cardini, Alex. Ο νεαρός τότε Alex Cardini υποστήριζε ότι ο ίδιος επινόησε την σαλάτα αυτή και μεταγενέστερα στο δικό του, πλέον, μαγαζί στο Μεξικό πρόσθεσε την αντζούγια, κάτι για το οποίο ο Cardini δεν συμφωνούσε. Σημασία έχει πως 22 χρόνια αργότερα δηλ. το 1946 η σαλάτα κάνει πάταγο και τεκμηριώνεται στο Λος Άντζελες.

caesar_salad1

 

Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως σχετικά με την ονομασία της σαλάτας το σίγουρο είναι ότι καμία σχέση δεν έχει με τον Ιούλιο καίσαρα, για την ιστορία σας αναφέρω ακόμη ότι στην Ευρώπη την σαλάτα γνωστοποίησε η αμερικανίδα ερωμένη του πρίγκιπα Εντουάρντ του 8ου της Ουαλίας με τρόπο κάπως παράδοξο αφού ενώ επιχείρησε να την μεταφέρει στους Ευρωπαίους chef κανείς τους δεν μπορούσε να αποδώσει σωστά την γεύση και την υφή του ντρεσιγκ.

 

Σήμερα η σαλάτα αυτή έχει πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο ρόλο στην κάρτα κάθε εστιατορίου πρωτίστως στην Ιταλία αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Γενικότερα οι chefs θεωρούν αριστούργημα της γαστρονομίας το πιάτο αυτό και ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο παρασκευάζει και σερβίρει την σαλάτα στον χώρο του.

 

Ορισμένοι ωστόσο χρησιμοποιώντας την ονομασία και μόνον παρουσιάζουν μια σαλάτα που καμιά σχέση δεν έχει με την Caesar άλλοτε με την προσθήκη υλικών (λαχανικών, μανιταριών και όσπριων πέραν του καλαμποκιού) και άλλοτε με ντρεσιγκ προσωπικής τους επινόησης και εντελώς διαφορετικής γεύσης. Πάντοτε πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάθε παραλλαγή σε συνταγές κατοχυρωμένης ταυτότητας και προέλευσης είναι ανούσια και αν αυτό γίνεται θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και σεβασμό στην πρωτότυπη εκδοχή.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην σαλάτα ήταν το μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν το δε ντρεσιγκ περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα.

caesar_salad2

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή