Η «Καμπάνα του Πόντου» στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Η «Καμπάνα του Πόντου» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 22 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκα Η «Καμπάνα του Πόντου» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 22 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκα Rating: 0

Η «Καμπάνα του Πόντου» στα Τρίκαλα

Η «Καμπάνα του Πόντου» στα Τρίκαλα

Η «Καμπάνα του Πόντου» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 22 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων (19:30).
Η τέχνη πολλές φορές εμπνεύστηκε από την ιστορία. Τα πραγματικά γεγονότα όμως κάποιες φορές είναι τόσο δυνατά που ακόμη κι η φαντασία του πιο ικανού ποιητή ωχριά μπροστά τους.
Το 1950 πρωτοδημοσιεύθηκε η «Καμπάνα του Πόντου» και ο Φίλωνας Κτενίδης αποτυπώνει την ανθρώπινη αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Πρόκειται για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει.
Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων το 2012 με πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιέβαλε το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα. Είναι η κυτταρική μνήμη που ξυπνά, είναι οι ψυχές των προγόνων που μας συνοδεύουν σε κάθε μας κίνηση.
Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.
Σκηνοθεσία & Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας.
Επιμέλεια Οπτικού Υλικού : Λένα Σαββίδου.
Είσοδος ελεύθερη

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή