"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Η κλιματική αλλαγή και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με την είδηση της έγκριτης εφημερίδας ΤΡΙΚΚΗpress ο Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας κος Αγοραστός επισκέφθηκε τον Πηνειό ποταμό στη γέφυρα του Διαλεχτού και διαπίστωσε ότι δεν έχει σταγόνα νερό.

  Παράλληλα μίλησε, ως είναι σύνηθες στις μέρες μας, για την κλιματική αλλαγή ως την βασική αιτία του φαινομένου της λειψυδρίας και για την ορθολογική διαχείριση του νερού στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

  Το θέμα που έθεσε ο κος Αγοραστός είναι το μείζον ζήτημα όχι μόνο για την περιφέρεια της Θεσσαλίας αλλά και για ολόκληρη τη χώρα και κατ’ επέκταση για όλη την νότια και ανατολική Ευρώπη.

 Η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή

 Μια από τις σημαντικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και κυρίως του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι η διαταραχή των ισορροπιών του κύκλου του νερού. Ένα από κύρια χαρακτηριστικά των μεταβολών του είναι αύξηση της ταχύτητας με την οποία ο κύκλος αυτός επιτελείται.       Η εν λόγω διαταραχή, η οποία προέρχεται πρωτίστως από της αύξηση της θερμοκρασίας, συμβάλει στην ταχύτερη εξάτμιση του νερού, έχει ως φαινόμενο μια σειρά αλληλοσυνδεδεμένων αλληλεπιδράσεων, το τελικό αποτέλεσμα των οποίων είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα αφενός και αφετέρου την ταχύτερη εξάτμιση των νερών και το ταχύτερο λιώσιμο του χιονιού, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η κατακράτηση των νερών εντός του εδάφους και η τροφοδότηση των υδροφόρων οριζόντων να μην είναι επαρκής.

 Κατά συνέπεια θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις αλλά δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες υδάτινων πόρων.

Η λειψυδρία απειλεί την Ελλάδα

  Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου σε ότι αφορά την χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δέχεται την ολοένα ισχυρότερη πίεση των θερμών ρευμάτων της Αφρικής και τα επόμενα χρόνια θα έχει όλο και συχνότερα φαινόμενα έντονων κλιματικών μεταβολών με καύσωνες πλημύρες και ξηρασίες, γίνεται με μια σειρά έργων προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

 Τα έργα αυτά στην προκειμένη περίπτωση αφορούν την κατασκευή φραγμάτων τα οποία μέσω της κατακράτησης των υδάτων, που κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου διαφεύγουν στη θάλασσα, ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που είναι αναγκαία κυρίως για την άρδευση.

  Δυστυχώς αν και το ζήτημα είναι τόσο απλό, η ολιγωρία, η γραφειοκρατία και όλα τα παρελκόμενα αμαρτήματα που δυσχεραίνουν την ορθολογική, την αειφόρο και επωφελή ανάπτυξη για τη χώρα μας, δεν το έχουν επιτρέψει και τώρα γίνονται αυτές οι τρομερές διαπιστώσεις.

Κλιματική αλλαγή και Λειψυδρία – Οι επιπτώσεις στην Κρήτη | Cretapost.gr

Η αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Οι καταστροφικές πλημμύρες  του περασμένου μήνα στη Ευρώπη, που έπληξαν κυρίως τη Γερμανία και το Βέλγιο, σε συνδυασμό με τους συνεχείς και έντονους καύσωνες στο νότιο τμήμα της Ε.Ε. αποτελούν μια σειρά φαινομένων τα οποία πρέπει να αφυπνίσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την άμεση δράση με σκοπό την όσο το δυνατόν μικρότερη καταστροφική επίδραση των επικείμενων και επικίνδυνων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των πολιτών.

  Στο πίνακα που ακολουθεί γίνεται μια πρώτη κατανομή του εδάφους της Ε.Ε. σε βασικές κλιματικές ζώνες. (Στον εδαφικό χώρο της Ε.Ε. συμπεριλαμβάνεται και η Γροιλανδία η οποία αποτελεί περιοχή της Δανίας.)

Η πρωταρχική διαίρεση διακρίνει τον εδαφικό χώρο της Ε.Ε. σε τρείς βασικές κλιματικές ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες είναι άμεσα αναγκαία η άσκηση διαφορετικών περιβαλλοντικών πολιτικών.

 Είναι προφανές ότι η διάκριση του εδαφικού χώρου της Ε.Ε. σε μικρότερα εδαφικά τμήματα, επί των οποίων, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων των και κυρίως των άμεσων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, θα εφαρμόζονται οι αντίστοιχες ανά περίπτωση πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας.

  Για την υλοποίηση όλων αυτών είναι αναγκαία από τις χώρες μέλη, η κατάρτιση ολοκληρωμένων εθνικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

  Οι ενέργειες αυτές από τις χώρες μέλη, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο όμως σε ορισμένες περιπτώσεις επιτακτικής αναγκαιότητας, όπως η περίπτωση της Θεσσαλίας, οι αντίστοιχες δράσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν επιτακτικά άμεσα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.   

 

Η λειψυδρία θα πλήξει έως το 2025 περίπου 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον  πλανήτη μας. | kefaloniapress.gr

    Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά (Think global, act locally) 

 Το συμπέρασμα της διάσκεψης των Παρισίων για το κλίμα ήταν το «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» ένα σύνθημα με πολύ μεγάλο νόημα ως αρχή εφαρμογής στρατηγικών για την αποτροπή της πολλαπλότητας των επιπτώσεων της  κλιματικής αλλαγής.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας η εν λόγω αρχή;

– όταν στα ήδη συνταχθέντα σχέδια  που έχουν γίνει ανά περιφέρεια και κυρίως κατά λεκάνη απορροής, δεν υπάρχει το πνεύμα της ορθολογικής και αειφόρας διαχείρισης των υδάτινων πόρων;

-όταν η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατική πολυπλοκότητα με την οποία συντάσσονται αναχρονιστικές αντιλήψεις τοπικοτήτων οι οποίες δεμένες με τα στενά τοπικά μικροσυμφέροντα των, αδιαφορούν για το κοινό καλό και για αυτό δικαιώνονται από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας;

  Τι πρέπει να γίνει

 α)Σε εθνικό επίπεδο    

Σε ότι αφορά το Εθνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις χώρες της Νότιας Κλιματικής Ζώνης της ΕΕ (EU-Southern Climate Zone – EU-SCZ) για την κατάρτιση Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Προστασίας από την Κλιματική Αλλαγή. Δεδομένων βέβαια και των αντίστοιχων πόρων που πρέπει να διατεθούν από τα κοινοτικά ταμεία.  Το επικείμενο συνέδριο για το κλίμα (COP26) που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Γλασκώβη, θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό για το ζήτημα των μέτρων προστασίας των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό

με τη λήψη των γενικότερων μέτρων και των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν για της αποτροπή της. Η συμμετοχή της χώρας μας, από κοινού με τις χώρες της Νότιας Κλιματικής Ζώνης της ΕΕ, θα πρέπει να αποτελέσει έναν ισχυρό παράγοντα για την άμεση υλοποίηση των κατάλληλων δράσεων για την προστασία των περιοχών του Νότου της ΕΕ από τα επερχόμενα δεινά της κλιματικής αλλαγής.     

 β) Σε επίπεδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 Η άμεση έναρξη των έργων κατασκευής των φραγμάτων Πύλης, Μουζακίου, Ληθαίου, καθώς και μιας σειράς άλλων μικρότερων φραγμάτων και υδάτινων ταμιευτήρων,  μέσω των οποίων θα γίνεται η κατακράτηση των υδάτων τη χειμερινή περίοδο ώστε να χρησιμοποιούνται τους θερινούς μήνες.

 γ) Τα νερά του άνω ρου του Αχελώου

  Η άμεση υλοποίηση-ολοκλήρωση της εκτροπής των υδάτινων πόρων του άνω ρου του Αχελώου.

 δ) Η χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Αντί να τοποθετούνται στα βουνά της Θεσσαλίας ανεμογεννήτριες η παραγωγή της Ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση του νερού είναι πιο συμφέρουσα, εκτιμώμενη με τις αρχές της αειφορίας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ευρώπη - CNN.gr

Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας

  Η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις των φαινομένων της, μας έτριξε για μια ακόμη φορά τα δόντια της και μας προειδοποίησε για τα επερχόμενα δεινά.

  Συνεπώς είναι καθήκον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, πέρα από τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες να συναινέσουν όλοι στην προσπάθεια της προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας μας από τις επιπτώσεις των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, τα οποία σταδιακά χρόνο με το χρόνο θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά.

  Το περιβάλλον διακρινόμενο στα τρία του μέρη Φυσικό, Οικονομικό και Κοινωνικό δεν έχει ως ολότητα, κομματικό προσανατολισμό αλλά αποτελεί το σπίτι όλων μας, έναντι του οποίου η πολιτική ηγεσία της χώρας μας έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του. Ήρθε ο καιρός που οι όποιες ολιγωρίες και καθυστερήσεις, θα αποβούν βάναυσα καταστροφικές, αν δεν γίνουν οι προς τούτο άμεσες ενέργειες.

  Παναγιώτης Βλάχος

 Οικονομολόγος-Περιβαντολλόγος          

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης