"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Η κομματοκρατία και η θεσμική σαθρότητα του πολιτικού μας συστήματος.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το θέμα της υπουργοποίησης του κου Αποστολάκη, στο αυτόνομο υπουργείο πολιτικής προστασίας, εκτός των άλλων απέδειξε τις μεγάλες θεσμικές αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, για την επίτευξη έστω και στο ελάχιστο μιας  απόλυτα αναγκαίας εθνικής συνεννόησης, για το θέμα της πολιτικής προστασίας.

  Ο κος Αποστολάκης από ότι διαφαίνεται ζήτησε ως όρο, για την ανάληψη του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας διακομματική συναίνεση, η οποία δεν υπήρξε και κατά συνέπεια δεν ανέλαβε τελικά ως επικεφαλής του εν λόγω υπουργείου.

  Η όλη παρασκηνιακή διεργασία για το ζήτημα αυτό δείχνει, ότι  ακόμη και η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, η οποία πρόκειται να αποτελέσει το μεγάλο ζήτημα των επόμενων ετών, μπαίνει στη βρώμικη και ανέντιμη μέγγενη της κομματικής διαμάχης.       

Στο πλαίσιο αυτό, του δήθεν διαλόγου των πολιτικών κομμάτων, είτε αυτός γίνεται στη Βουλή ή στα ΜΜΕ, η κάθε κομματική ηγεσία, εκφραζόμενη πολλές φορές μέσω του αρχηγού της, ψάχνει να βρει τρόπους, τεχνάσματα και σοφίσματα κάθε είδους, ώστε να φορτώσει το φταίξιμο στον κάθε επίδοξο αντίπαλο που εποφθαλμιεί τον κυβερνητικό θώκο.

  Με αυτόν τον τρόπο και κυρίως με την ένταση της αντιπαλότητας, αναπτύσσεται  ένας πλήρως ανέντιμος διάλογος και έτσι δεν φανερώνεται η αιτία των προβλημάτων ώστε να λυθούν. Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα  κάθε είδους και βαθμίδας κομματικά στελέχη, τους ενδιαφέρει πρώτα το κόμμα και μετά ο Ελληνικός Λαός και τα προβλήματα του, αυτό είναι λογικό  καθότι το κόμμα τους οδηγεί στην πολυπόθητη εξουσία.

  Για τον κάθε λογικό πολίτη, η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των καταστροφών από τις πυρκαγιές απέδειξε στο πλήρες, ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών, σχεδόν όλων των κομμάτων, είναι μόνο και μόνο η  ψηφοθηρία και όχι η διόρθωση των κακώς κείμενων ζητημάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της χώρας άσχετα αν εξαιτίας αυτών έχουν προκληθεί εκατόμβες νεκρών.

Η  θεσμική σαθρότητα του πολιτικού μας συστήματος είναι φανερή και προφανής παντού. Το ζήτημα του νέου αυτόνομου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με την υπόθεση ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού, είχε το καλό κίνητρο της κομματικής συναίνεσης, αυτή δεν δόθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό απέδειξε ότι στο βάθος της σκέψης του κάθε πολιτικού αρχηγού υπάρχει πάντα το κομματικό όφελος. Αυτό είναι ο οδηγός και το κριτήριο στον κομματικό ανταγωνισμό και αυτό εκφράζεται με την απόσπαση ψήφων, καθότι οι πολιτικοί δεν βλέπουν τους πολίτες ως άτομα με προσωπικότητα αλλά μόνο ως ψήφους και όλη αυτή τη θεώρηση τους, την επιτρέπει το σαθρό θεσμικά πολιτικό μας σύστημα. 

  Είναι καιρός πλέον, το γερασμένο και θεσμικά ατελές ως τη δημοκρατική λειτουργία πολιτικό μας σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη στην  ανάπτυξη της χώρας μας και συμβάλει στην γενικότερη υποβάθμιση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της, να αλλάξει ριζικά. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι κάτω από τους θώκους των εκάστοτε κυβερνώντων στελεχών του εν λόγω πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας, κρύβεται η θλίψη, ο πόνος και το αίμα των Ελλήνων εργαζόμενων και ο πλουτισμός των εναγκαλισμένων με αυτό ολιγαρχών του.    

Οι προτάσεις για την αλλαγή του Πολιτικού μας Συστήματος υπάρχουν και συνοπτικά είναι:

α) Η δημιουργία της Γερουσίας, ενός εθνικού θεσμικού οργάνου άμεσα εκλεγόμενου και άμεσα ελεγχόμενου από τον Ελληνικό Λαό.

β) Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεν μπορεί να έχουμε σύνταγμα και να μην έχουμε συνταγματικό δικαστήριο το οποίο θα αποτελεί το θεματοφύλακα της τήρησης του.  ( Το ΣτΕ στο θέμα αυτό αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων)

γ) Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία θα υπάγεται στον έλεγχο της Γερουσίας και όχι στη εκάστοτε κυβέρνηση.

ε) Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Γερουσία.

  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.newpoliticalsystem.gr

     Παναγιώτης Δημ. Βλαχος

  Οικονομολόγος-Περιβαλοντολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης