Η κυβέρνηση αλλάζει το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη Reviewed by Momizat on . Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός, μετά από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης, ψήφισε για την ελπίδα. Η απάντηση στα μέτρα λιτότητας και στις μνημονιακές πολιτι Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός, μετά από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης, ψήφισε για την ελπίδα. Η απάντηση στα μέτρα λιτότητας και στις μνημονιακές πολιτι Rating: 0

Η κυβέρνηση αλλάζει το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η κυβέρνηση αλλάζει το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός, μετά από πέντε χρόνια οικονομικής ύφεσης, ψήφισε για την ελπίδα. Η απάντηση στα μέτρα λιτότητας και στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης ήταν ένα σαφές, βροντερό ΌΧΙ. Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα του, έχοντας περίπου ένα μήνα ζωής, κατάφερε ορισμένες πρωτοφανείς και καινοτόμες για τα σημερινά δεδομένα αλλαγές.
Αρχικά, για πρώτη φορά δόθηκε ένα μήνυμα- γροθιά στην Ευρώπη, με παγκόσμια εμβέλεια, ότι η πολιτική της λιτότητας και το δόγμα των μονεταριστών, που επιβάλλεται ως κεντρική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, αποτελούν το πρόβλημα και όχι τη λύση. Σε ένα δύσκολο κλίμα και κάτω από πολλές πιέσεις η κυβέρνηση κατάφερε να διαπραγματευτεί, απευθείας με τα επίσημα όργανα της ένωσης, και όχι με εντεταλμένους υπάλληλους τους, τονώνοντας το αίσθημα αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
Έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει το σθένος και τη διάθεση να δώσει μία σκληρή μάχη για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και να μην έρθει σε ρήξη με τους θεσμούς. Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, δεν είναι ούτε ιδανικά ούτε ακολουθούν πλήρως τις προεκλογικές θέσεις, αλλά είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή.
Επετεύχθη η αποδέσμευση από τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα (3% το 2015, 4,5% το 2016) της προηγούμενης κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και ο κομβικός πρώτος πυλώνας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εμπεριέχονται στη συμφωνία. Το συμφωνηθέν πρόγραμμα αφορά το διάστημα των τεσσάρων μηνών, οπότε μέχρι τον Ιούνιο θα δοθεί η ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους εταίρους και ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Επιπρόσθετα, η παγίδα θανάτου που είχαν στήσει διεθνή κέντρα συμφερόντων και η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ αποτράπηκε. Δεν βγάλαμε απλά τη θηλιά από το λαιμό μας, αλλά κερδίσαμε κάτι παραπάνω από μια ανάσα αξιοπρέπειας. Κερδίσαμε χώρο και πολύτιμο χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να ανασάνει.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει με τη πρώτη φορά το 100% των θέσεων της, ιδιαίτερα την στιγμή που έχει εγχώριες δυνάμεις να αντιτίθενται στη προσπάθεια. Στο κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους έχουν γίνει σαφή και είναι απολύτως καταγεγραμμένα τα σημεία που η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος και η νέα κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις με τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την ανάκαμψή και τη ανάπτυξη της οικονομίας. Οπότε, τίποτα δεν είναι τελεσίδικο, δεδομένου ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Στο προσεχές διάστημα θα κριθούμε όλοι μας, αλλά η σωστή κριτική γίνεται στο αποτέλεσμα και όχι στην αρχή.
Σε μία τέτοια δύσκολη μάχη η κυβέρνηση πρέπει να έχει μαζί της τον ελληνικό λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η πρώτη κυβέρνηση που κατάφερε να έχει τη στήριξη του κόσμου στις πλατείες με ένα κύμα αλληλεγγύης που απλώθηκε σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τερματισμό της λιτότητας. Ήδη στις χώρες που υφίστανται τη λιτότητα, την οποία επιβάλει η γερμανική πλευρά, οι δημοκρατικές δυνάμεις της αριστεράς κερδίζουν όχι μόνο σε ποσοστά, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των λαών.
Επιπλέον, κάτι που περνά απαρατήρητο καθώς όλα είναι επικεντρωμένα στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση είναι ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή η δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος. Το κόστος για αυτό το πυλώνα είναι μηδενικό. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, του πελατειακού κράτους, του 1% της κοινωνίας που ζει σε βάρος των υπολοίπων και η προώθηση της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ισονομίας προαναγγέλλουν την ανατολή ενός νέου πολιτικού σκηνικού, ικανού για να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ένας νέος, αριστερός εναλλακτικός δρόμος για όλη την Ευρώπη μόλις άνοιξε.

Χρήστος Σιμορέλης Βουλευτής με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο νομό Τρικάλων
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: http://www.thehellenicmail.gr/

Αφήστε το σχόλιο σας