"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

«Η Κύπρος τολμά» και βγαίνει στις αγορές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία μετά τη σημαντική αναβάθμισή της από την Standard & Poor´s, η Κύπρος προχώρησε τη Δευτέρα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, καταφέρνοντας να αντλήσει 1,5 δις ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 2,4%, την ώρα που οι προσφορές των συνολικά 279 επενδυτών ξεπέρασαν τα 5,675 δις ευρώ.

Στο θέμα αναφέρεται η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Κύπρος τολμά», σημειώνοντας ότι «δεν πέρασαν μόλις λίγες μέρες για να αξιοποιήσει η Κύπρος τη στήριξη που της παρείχε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Την Τρίτη η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο ύψους 1,5 δις ευρώ. Οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 5,7 δις ευρώ. […] Προ ημερών ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor´s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της νησιωτικής χώρας από BB+ σε BBB-».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «έτσι η χώρα αποκτά και πάλι επενδυτική βαθμίδα: συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύουν και πάλι σε αυτά τα ομόλογα ενώ επιπλέον η Κύπρος πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Διότι για να γίνει αυτό, ένας οίκος πρέπει να αξιολογεί μια χώρα τουλάχιστον με την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό συνέβη μετά την αναβάθμιση από την S&P. Μπορεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ να εκπνέει στα τέλη του έτους, ωστόσο οι εναπομείνασες αγορές ύψους 15 δις ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την Κύπρο».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια «το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσιζαν ένα πακέτο βοήθειας για την Κύπρο ύψους 10 δις ευρώ. Αυτό ήταν αναγκαίο διότι το εκεί τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω των στενών διασυνδέσεων με την Ελλάδα αλλά και της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Το 2016 η Κύπρος εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Οι αναλυτές της S&P θεμελιώνουν την αναβάθμιση παραπέμποντας στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στις καλές αναπτυξιακές προοπτικές».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης