"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.5 C
Trikala

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ΚΟΙΝΣΕΠ 

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες μέρες οργανώθηκε ημερίδα ενημέρωσης στην περιφέρεια  στην οποία ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κος Πλακιωτάκης εισηγήθηκε τη δημιουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της κοινωνικής οικονομίας και την προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων( ΚΟΙΝΣΕΠ) .

Πρόκειται για συνεταιρισμούςπου λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις που χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χώρα μας νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τον ν. 4019/2011 ( «Νόμος Κατσέλη»).

Έρχονται και «κουμπώνουν» σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου: Οι δημοτικές αρχές (ακόμα κι αν εμφανίζονται αντιμνημονιακές και αντικαλλικρατικές) έχουν αποδεχτεί να διαχειριστούν την πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, έχουν αποδεχτεί την περικοπή των πόρων που παίρνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Ουσιαστικά επιδιώκουν:

       Το κράτος να απαλλαγεί  από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας και να εκχωρεί την αρμοδιότητα αυτή σε φορείς της Τοπικής διοίκησης αλλά και σε ιδιώτες οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού.

       Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης που παύει  εξαιτίας , της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ και της απαγόρευσης των προσλήψεων.

       Την  αντικατάσταση των εργαζόμενων με άλλους χωρίς σταθερή δουλειά, με ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις.

        Την εμπορευματοποίηση έργων και υπηρεσιών προς τους δημότες,

Έτσι τρεις – τέσσερις εργαζόμενοι φτιάχνουν συνεταιρισμό και  μπορούν να προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις παίρνοντας  κομμάτι λειτουργίας του δήμου για να το λειτουργήσουν αυτοί. Παράλληλα  δεν θα εμφανίζονται πλέον ως μισθωτοί, αλλά ως ιδιώτες, που θα πουλούν υπηρεσίες και άρα θα τους  χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν το δρόμο στις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση ζητήσαμε πλήρη ενημέρωση για τη συγκρότηση του περιφερειακού μηχανισμού.

Ο κ Αγοραστός απαντώντας στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε πως θα κατατεθεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλους φορείς. Θεώρησε πως αποτελεί  «έμμεση  διαδικασία αντιμετώπισης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», παραβλέποντας το γεγονός πωςανοίγει το δρόμο για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, τηνανασφάλιστη εργασία και την ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση τομέων της τοπικής διοίκησης.

Σαν Λαϊκή συσπείρωση θεωρούμε πως όλες οι υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης  πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν για όλους όσοι τις έχουν ανάγκη.

Καλούμε τους εργαζόμενους  στους δήμους –και όχι μόνο- σε επαγρύπνηση και αγώνα για την κατάργησή του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ , όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στην  τοπική αυτοδιοίκηση.  

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Μπούτας Βαγγέλης

Χαλάτσης Αστέρης

Λούμας Γιώργος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης