Η Μίκα και η μετανάστευση, ένα βιβλίο που ανιχνεύει και θέτει ερωτήματα Reviewed by Momizat on . Η αναγκαστική μετανάστευση των Ηπειρωτών, ως τεχνίτες της πέτρας, λόγω του άγονου τόπου, η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ, οι δεσμοί των Ελλήνων με άλλους μεταν Η αναγκαστική μετανάστευση των Ηπειρωτών, ως τεχνίτες της πέτρας, λόγω του άγονου τόπου, η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ, οι δεσμοί των Ελλήνων με άλλους μεταν Rating: 0

Η Μίκα και η μετανάστευση, ένα βιβλίο που ανιχνεύει και θέτει ερωτήματα

Η Μίκα και η μετανάστευση, ένα βιβλίο που ανιχνεύει και θέτει ερωτήματα

Η αναγκαστική μετανάστευση των Ηπειρωτών, ως τεχνίτες της πέτρας, λόγω του άγονου τόπου, η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ, οι δεσμοί των Ελλήνων με άλλους μετανάστες, είναι τρία κύρια στοιχεία από το βιβλίο του Βαγγέλη Αυδίκου «Η σκιά της Μίκας». Βιβλίο που ανιχνεύει γεγονότα και στάσεις ζωής – αγωνιστικές στάσεις ζωής – μέσα από την παρουσιασθείσα με δεξιοτεχνία προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας.
Ουσιαστικά, επιχειρείται μια σύνδεση βιωμάτων, γεγονότων και καταστάσεων με άξονα τη μετανάστευση, στο τέταρτο λογοτεχνικό εγχείρημα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, από το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Τρικάλων και τη ΦΑΤΑ (Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Ασπροποτάμου). Συντόνιζε η ψυχολόγος κ. Λαμπρινή Οικονόμου.

Οι φιλόλογοι που το παρουσίασαν, ανέλυσαν έξοχα τα στοιχεία του βιβλίου: ο κ. Αγ. Αζέλης με μια πιο αυστηρή φιλολογική ανάλυση, και η κ. Φ. Μπαλαμώτη με μια περισσότερο νοηματική προσέγγιση.
Αποσπάσματα διάβαζε η ηθοποιός κ. Βίκυ Ιακωβάκη, ενώ είχε προλογίσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Χρ. Λάππας, με τα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα να δίνονται από την πρόεδρο των Ηπειρωτών, κ. Νίκη Χύτα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο του και ανέλυσε πτυχές της προσπάθειάς του, που σαφώς είναι επιτυχημένη: να συσχετιστεί η μετανάστευση μέσα από τη  διαμόρφωση πολιτιστικής ταυτότητας στις ΗΠΑ των πρώτων δεκαετιών του 2ου αιώνα, στο σήμερα.
Θέμα σύγχρονο, αλλά, ταυτοχρόνως, ιστορικά σημαντικό και σαφώς άξιο έρευνας για την πολιτισμική ταυτότητα των συμπατριωτών μας ως μετανάστες. Κάτι που αποτέλεσε και πρόσφατο στοιχείο έρευνας του πανεπιστημιακού καθηγητή.

Θανάσης Μιχαλάκης
DSC09751 DSC09749 DSC09746DSC09757

 

Αφήστε το σχόλιο σας