Η Μαδρίτη ενεργοποιεί το άρθρο 155 – Εκλογές στην Καταλωνία, καθαιρείται ο Πουτζδεμόν Reviewed by Momizat on .   Σε εφαρμογή το άρθρο 155 θέτει από σήμερα η Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά από μια πο   Σε εφαρμογή το άρθρο 155 θέτει από σήμερα η Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά από μια πο Rating: 0

Η Μαδρίτη ενεργοποιεί το άρθρο 155 – Εκλογές στην Καταλωνία, καθαιρείται ο Πουτζδεμόν

Η Μαδρίτη ενεργοποιεί το άρθρο 155 – Εκλογές στην Καταλωνία, καθαιρείται ο Πουτζδεμόν

 

Σε εφαρμογή το άρθρο 155 θέτει από σήμερα η Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά από μια πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα υιοθετήσει με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής της Καταλωνίας.

Σε λίγη ώρα ο Ραχόι αναμέται να καταθέσει τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα στην καθαίρεση του ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών.

Παράλληλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλωνίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο για μία χώρα της ΕΕ, όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του μετά το τέλος του συμβουλίου και κατηγόρησε την Βαρκελώνη για παραβίαση του συντάγματος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαδρίτη έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενω υποστηρίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και από τους Σοσιαλιστές και το φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση θα προκηρύξει τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ίσως και τον Ιανουάριο.

Ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να κάνει δηλώσεις στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Τι είναι το άρθρο 155

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κυβέρνηση την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων μιας Αυτόνομης Κοινότητας σε περίπτωση κρίσης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό χωρίο «εφ’οσον η τοπική κυβέρνηση δρα με τρόπο απειλητικό για ολόκληρη τη χώρα» η Μαδρίτη «μπορεί να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να την αναγκάσει να συμμορφωθεί».

Το άρθρο, ωστόσο, αποτέλεσε για χρόνια αντικείμενο διαφωνίας στους νομικούς κύκλους κυρίως ως προς την ερμηνεία του καθώς δεν κάνει σαφές τον τρόπο με τον οποίο η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει εξουσίες που παραδοσιακά ανήκαν στις καταλανικές αρχές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το άρθρο δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ. Το 1989 μια πιθανή ενεργοποίησή του είχε «πέσει στο τραπέζι» από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φελίπε Γκονζάλες ως προειδοποίηση προς τα Κανάρια Νησιά σχετικά με τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή