"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.6 C
Trikala

Η Μαρ. Κλιάφα αποκαθιστά την αλήθεια για τον “Δήμαρχο Ντιλιλίγκα”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα του αν ήταν ή όχι Δήμαρχος ο Βασίλειος Ντιλιλίγκας, πρόγονος του Μπάμπη Δεληλίγκα, όπως υποστηρίζει (εδώ) προβαίνει η κ Μαρούλα Κλιάφα, επικαλούμενη τα συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

Ο κ. Χαράλαμπος Δεληλίγκας στην αίτηση- διαμαρτυρία του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Μπάρδα, για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι ο προγονός του Βασίλειος Ντιλιλίγκας είχε εκλεγεί Δήμαρχος Τρικκαίων, επικαλείται το βιβλίο μου « Τα του Δήμου εν δήμω».

Στο εν λόγω βιβλίο έχω ανασυστήσει, αποδελτιώνοντας τον τοπικό Τύπο της εποχής, τα πρακτικά του Δήμου Τρικκαίων από το 1883- 1959 καταγράφοντας συγχρόνως τα έργα των αιρετών και διορισμένων Δημάρχων της ίδιας χρονικής περιόδου.

Ως γνωστόν πρώτοι αιρετοί δήμαρχοι στα Τρίκαλα ήταν ο Κ. Ραδινός και ο Γ. Κανούτας. Στις εκλογές του 1891 εξελέγη ο Παναγιώτης Χατζηγάκης. Ο ίδιος επανεξελέγη δήμαρχος το 1895, το 1899 και το 1914.

O Βασίλειος Ντιλιλίγκας – κομματάρχης του Π. Χατζηγάκη – εξελέγη Α΄ πάρεδρος στις εκλογές του 1895. Διευκρινίζω ότι ο ρόλος των παρέδρων ήταν υποβοηθητικός του εκλεγμένου Δημάρχου και ότι ο θεσμός των παρέδρων ίσχυε από δεκαετίες.

Επομένως είναι ανιστόρητο να υποστηρίζει κανείς ότι την εποχή εκείνη εκλέγονταν στα Τρίκαλα δύο Δήμαρχοι. Ο Δήμαρχος της πόλης ήταν και Δήμαρχος των χωριών και συνοικισμών, οι οποίοι υπάγονταν στον Δήμο Τρικκαίων.

Επίσης είναι αναληθές ότι το 1903 το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα καταργήθηκε. Απόδειξη προς τούτο είναι πως στις εκλογές του 1903, όταν Δήμαρχος της πόλης εξελέγη ο Γ. Κανούτας, πάρεδροι εξελέγησαν οι προσκείμενοι σε αυτόν Κύρκος – Τάγιας, Γρ. Αργυρόπουλος και Δ. Χασιώτης.

Προς άρση παρανοήσεων δηλώνω ότι κατά την έρευνά μου δεν βρήκα κανένα στοιχείο σχετικά με τα ηρωικά πεπραγμένα του Β. Ντιλιλίγκα κατά την περίοδο 1897-1898 και το ρόλο που έπαιξε, όπως υποστηρίζει ο κ. Χ. Δεληλίγκας ώστε να αποτραπούν έκτροπα εκ μέρους των Τούρκων εις βάρος της πόλης. Αυτά τα στοιχεία προφανώς προέρχονται από άλλες πηγές, όχι πάντως από μένα.

Προς τεκμηρίωση των όσων αναφέρω παραπάνω, παραθέτω κατά λέξη τα όσα γράφω στο βιβλίο μου « Τα του Δήμου εν δήμω» ( σελ. 39-40) σχετικά με το θέμα αυτό.

«Ένα χρόνο αργότερα , το 1897, κηρύσσεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος και οι Τούρκοι, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού, καταλαμβάνουν εκ νέου τη Θεσσαλία και εισέρχονται στα Τρίκαλα στις 14 Απριλίου. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, την οποία , δυστυχώς, εγκαταλείπουν και οι Αρχές. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Χατζηγάκης εγκαθίσταται στο Περτούλι και τη διοίκηση του Δήμου αναλαμβάνει ο Α΄πάρεδρος Βασίλειος Ντιλιλίγκας, ο οποίος ήταν και κομματάρχης του Χατζηγάκη. Κατά μαρτυρία της οικογένειας Δεληλίγκα , κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, ο Β. Ντιλιλίγκας νοίκιασε 220 στρέμματα δικής του ιδιοκτησίας στον Ευάγγελο Ντάνο και τα έσοδα του ενοικίου διέθεσε στο Δήμο».

Αυτά τα λίγα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Μαρούλα Κλιάφα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης