Η μικρή Ολλανδέζα που “απογείωσε” “Τα ωραία του Τσιτσάνη” Reviewed by Momizat on . Ολοι μας ξέρουμε τη συνθετική αξία του Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν χρειάζεται να επισημανθεί, αφού η μουσική του παραμένει αξεπέραστη. Αλλά η διεθνής αναγνώριση, πάντα Ολοι μας ξέρουμε τη συνθετική αξία του Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν χρειάζεται να επισημανθεί, αφού η μουσική του παραμένει αξεπέραστη. Αλλά η διεθνής αναγνώριση, πάντα Rating: 0

Η μικρή Ολλανδέζα που “απογείωσε” “Τα ωραία του Τσιτσάνη”

Η μικρή Ολλανδέζα που “απογείωσε” “Τα ωραία του Τσιτσάνη”

Ολοι μας ξέρουμε τη συνθετική αξία του Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν χρειάζεται να επισημανθεί, αφού η μουσική του παραμένει αξεπέραστη. Αλλά η διεθνής αναγνώριση, πάντα μας μάγευε, μας έδινε μια αίσθηση ότι είμαστε κάτοικοι ενός τόπου όχι “ψωροκώσταινας”, όπως μερικοί ήθελαν, αλλά περήφανοι και δημιουργικοί.

tsitsanisΕιδικά ο Τσιτσάνης, έχει σημασία να αναδεικνύεται και να είναι αποδεκτός από τους ανθρωπους του άλλου τύπου μουσικής, της κλασικής. Κι όταν αυτό συμβαίνει από μια 25χρονη Ολλανδέζα, είναι απείρως πιο συγκινητικό.
Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει τη βιολονίστρια Emmy Storms, η οποία άρχισε μαθήματα βιολιού στα 5 της, και 3 χρόνια μετά φοιτούσε ήδη στη φημισμένη Βασιλική Μουσική Σχολή της Χάγης. Στο βίντεο, την παρακολουθούμε να ολοκληρώνει μία συναυλία της στο Ρότερνταμ τον Φεβρουάριο του 2012 με το Tsigane (η Τσιγγάνα) του Μωρίς Ραβέλ, και αμέσως μετά, ενώ ο κόσμος την καλεί να επιστρέψει στη σκηνή για το καθιερωμένο μπιζάρισμα, η Storm να τους (μας) εκπλήττει και καθηλώνει όλους με την επιλογή της: Ένα απίθανο σολάρισμα από Τα Ωραία του Τσιτσάνη! Όπως σημειώνει και ο συντάκτης του ogdoo, το ξέσπασμα του κόσμου μετά από αυτήν την έκπληξη, δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά σίγουρα λέει πάρα πολλά για την βιολονίστρια και την υπέροχη και αναπάντεχη επιλογή της.
Το θέμα είχε αναδείξει τον περασμένο Ιανουάριο ο Κώστας Μπαλαχούτης στο ogdoo.gr (αναλυτικά εδώ). Την Τρίτη το ανακάλυψε ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου (εδώ), από όπου το αναδημοσίευσε το left.gr (εδώ) και μετά “διαχύθηκε” σε όλο το διαδίκτυο.
Για τους τρικαλινούς, το βίντεο είναι σημαντικό. Ας καλέσει, λοιπόν, το Κέντρο Ερευνας και Δημιουργίας Βασίλης Τσιτσάνης του Δήμου μας, τη μικρή Ολλανδέζα σε μια εκδήλωση στα Τρίκαλα…
Ακολουθεί το βίντεο από την εκτέλεση του σόλου του Τσιτσάνη…
http://www.youtube.com/watch?v=rYvHaf4BHb4

και, φυσικά, το πρωτότυπο του μεγάλου μας δημιουργού.

http://www.youtube.com/watch?v=gsKDm5drwCA

Ενώ υπενθυμίζουμε και το Σουηδικό συγκρότημα των δικασιτκών, που έπαιζε Τσιτσάνη για πολλά χρόνια και ήρθε στα Τρίκαλα για τα “Τσιτσάνεια” του 1999 (αν δεν κάνουμε λάθος), παίζοντας στο Πνευματικό Κέντρο, λόγω βροχής. Εδώ, θα τους απολαύσουμε στο “Ατελείωτο”. Λογικά, υπάρχει βίντεο από το κέφι που ξεσήκωσαν τότε οι Σουηδοί, αλλά δεν κυκλοφορεί στο youtube. Τότε, δεν υπήρχε αυτός ο θησαυρός.
http://www.youtube.com/watch?v=2vuVsGqa4-E

Καλή σας ακρόαση!
Σάκης Κωστούλας – Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή