"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

32.8 C
Trikala

Η Μονή της Αγίας Τριάδας στα Μετέωρα στις 10 ωραιότερες εκκλησίες του κόσμου 

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι τόποι λατρείας ήταν πάντοτε ένα σταθερό σημείο συνάντησης σε κάθε τοπική κοινωνία και, μάλλον, θα συνεχίσουν να είναι στους αιώνες των αιώνων, με τις εκκλησίες και τους τρανούς ναούς που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη να είναι τέλεια δείγματα της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε και άνθισε στο πλαίσιο της εκάστοτε χρονικής περιόδου.

Είτε πρόκειται για ένα αριστούργημα σχεδιασμένο από τον Αντόνιο Γκαουντί στη Βαρκελώνη, έναν υπόγειο καθεδρικό ναό στην Αιθιοπία ή ένα μικροσκοπικό παρεκκλήσι σε ένα νησί στη Σλοβενία, δεν υπάρχει αμφιβολία για την αισθητική υπεροχή των ωραιότερων εκκλησιών στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το travel.gr ανάμεσα στα 10 εξαιρετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής ομορφιάς, που παίρνουν σάρκα και οστά σε κάποιους από τους διασημότερους και πιο εμβληματικού ναούς στον κόσμο, συγκαταλέγεται και η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας στα Μετέωρα. 

Όπως αναφέρει, τα παμπάλαια μοναστήρια του 15ου αιώνα είναι από μόνα τους ένα συναρπαστικό θέαμα, με σημαντικές ιστορικές διαστάσεις. Στην κεντρική Ελλάδα, όμως, αυτό που αντικρύζει ο επισκέπτης είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό και αυτός είναι ο λόγος που τόσοι άνθρωποι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να έρθουν στα Μετέωρα και να δουν από κοντά τα πιο συγκλονιστικά μοναστήρια του πλανήτη.

Τοποθετημένα σε απρόσιτες κορυφές από ψαμμίτη, τόσο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα, που το να φτάσετε σε αυτά είναι μία υπόθεση αποκλειστικά για έμπειρους αναβάτες, τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων που σώζονται μέχρι σήμερα θα σας μαγέψουν ολοκληρωτικά ακόμα κι αν σταθείτε για να κοιτάξετε από απόσταση ασφαλείας.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει σίγουρα η Μονή της Αγίας Τριάδας όπου θα φτάσετε μέσω μιας σκάλας 140 σκαλοπατιών που κόβεται στην πλαγιά του γκρεμού. Σίγουρα όχι μία διαδρομή για ανθρώπους με υψοφοβία και την ίδια στιγμή ένα από τα πιο φωτογενή πράγματα που θα δείτε ποτέ από κοντά. 

Κατά την παράδοση η μονή της Αγίας Τριάδος κτίστηκε το 1488 από ένα μοναχό με το όνομα Δομέτιος. Οι πηγές όμως μαρτυρούν την ύπαρξη της ήδη από το 1362. Η αρχαιότερη οικοδομική φάση της μονής αντιπροσωπεύεται από το σημερινό καθολικό, το οποίο κτίστηκε, όπως πληροφορούμαστε από την σχετική επιγραφή, το έτος 1456 έως 1476 και είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.

Η αγιογράφηση του ναού έγινε από το ιερέα Αντώνιο και τον αδελφό του Νικόλαο, το 1741, επί Μητροπολίτη Σταγών Θεοφάνη και επί Ηγουμένου Παρθενίου. Ο εσωνάρθηκας του καθολικού κτίστηκε το 1689 και τοιχογραφήθηκε το 1692, επί Μητροπολίτη Σταγών Αρσενίου και επί Ηγουμένου Ιωνά. Το 1682, με έξοδα και κόπο των ιερομονάχων Δαμασκηνού, Ιωνά και Παρθενίου, κτίστηκε και αγιογραφήθηκε το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το 1684 προστέθηκε στη νοτιανατολική γωνία του ναού ένα μικρό σκευοφυλάκιο το οποίο επικοινωνεί με το ιερό.

Στη μονή ανήκουν 124 χειρόγραφα, (φυλάσσονται από το 1953 στη Μονή Αγίου Στεφάνου) μεταξύ των οποίων τα χειρόγραφα των μονών Αναπαυσά και Ρουσάνου.

Ο επισκέπτης προκειμένου να φτάσει στη μονή πρέπει να διασχίσει πεζός ένα κατηφορικό μονοπάτι, μέχρι τα ριζά του βράχου και στη συνέχεια να ανεβεί 145 λαξευμένα σκαλοπάτια. Αριστερά της εισόδου στη μονή βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου, μια μικρών διαστάσεων ροτόντα λαξευμένη στο βράχο. Προχωρώντας, στα αριστερά ενός σκεπαστού διαδρόμου συναντάμε τον πύργο βριζονίου και την τράπεζα και δεξιά σειρά θολοσκέπαστων κελιών. Στο τέλος του διαδρόμου (δεξιά) βρίσκεται το καθολικό της μονής. Πρόκειται για ένα μικρό σταυροειδή δικιόνιο ναό με τρούλο και ευρύχωρη λιτή στη δυτική του πλευρά. Βορειοδυτικά του κτιριακού συγκροτήματος της μονής, πίσω από το καθολικό, ο επισκέπτης φτάνει στο ψηλότερο σημείο του βράχου, από τον εξώστη του οποίου μπορεί να απολαύσει μια σπάνια θέα προς τα άλλα μοναστήρια και τους βράχους των Μετεώρων.

Οι υπόλοιπες εννέα ωραιότερες εκκλησίες του κόσμου είναι οι εξής: 

St. Basil’s Cathedral, Μόσχα, Ρωσία


Χωρίς αμφιβολία μία από τις πλέον χαρακτηριστικές και διάσημες εκκλησίες στον πλανήτη, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα είναι ένα πολύχρωμο, έντονο, υπέροχο θέαμα στην καρδιά της Κόκκινης Πλατείας. Ακόμα και σήμερα ο εντυπωσιακός αυτός ναός που κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον περίφημο Ιβάν τον Τρομερό αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο κομψοτέχνημα, ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής που μοιάζει να ξεπροβάλει σαν γλυκό ζαχαρωτό με τους χρωματιστούς του τρούλους πάνω από αυτή τη μεγάλη, μοντέρνα πόλη.


Cathedral of Brasília, Βραζιλία


Διαστημικό σταθμός σε κάποιον μακρινό γαλαξία, σκηνικό του StarWars ή ιπτάμενος δίσκος; O Καθεδρικός Ναός της Μπραζίλια φαντάζει πραγματικά με εξώκοσμο αντικείμενο που προσγειώθηκε στη γη από κάποιο άλλο σύμπαν, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας από τις ωραιότερες εκκλησίες του πλανήτη, ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό επίτευγμα του διάσημου αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer.

Εξίσου μαγευτικό και το εσωτερικό του ναού με τα καθηλωτικά μπλε και πράσινα βιτρό που κοσμούν ολόκληρη την εκκλησία περιμετρικά να καθηλώνουν το βλέμμα και τα μαρμάρινα γλυπτά αγγέλων που κρέμονται από την οροφή να συνθέτουν μία ονειρεμένη, κατανυκτική εικόνα.


Duomo di Milano, Ιταλία

Ο εμβληματικός γοτθικός ναός του Μιλάνου, πάνω στην πλατεία-σύμβολο της πόλης, είναι από μόνος του ένας λόγος για να επισκεφθείτε τον διάσημο προορισμό της βόρειας Ιταλίας.

Η υπέροχη εκκλησία επενδυμένη από πάνω μέχρι κάτω με λευκό φιλοξενεί περισσότερα αγάλματα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο—περίπου 3.500 στο σύνολο. Από αυτά περίπου τα 2/3 είναι μέρος της οροφής, ένα αριστουργηματικό συνονθύλευμα από πανέμορφα γλυπτά τα οποία διακοσμούν τον πιο ωραίο ναό ολόκληρης της Ιταλίας. Το Duomo του Μιλάνου έχει ακόμα 135 κωδωνοστάσια, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός για οποιαδήποτε εκκλησία της Ευρώπης.

Πέρα από το πολυφωτογραφημένο εξωτερικό του, το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε με την άνεση σας καθώς θα απολαμβάνετε έναν ζεστό καπουτσίνο σε κάποιο από τα ιστορικό και πανέμορφα καφέ της πλατείας, must είναι και μία περιήγηση στο εσωτερικό του ναού. Νοικιάστε έναν ηχητικό ξεναγό για να χαρείτε κάθε λεπτομέρεια και να ανακαλύψετε κάθε μυστική πληροφορία σχετικά με τα έργα τέχνης που διακοσμούν αυτό το σπουδαίο αξιοθέατο. Ακόμα, ανεβείτε τα 150 σκαλοπάτια στην οροφή, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκπληκτική θέα στην πόλη.

La Sagrada Família, Βαρκελώνη, Ισπανία


Χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες στον κόσμο, η La Sagrada Família είναι ένα από τα σύμβολα της Ισπανίας και πιο συγκεκριμένα της Βαρκελώνης, της πόλης την οποία ο μεγάλος αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί σημάδεψε με τα έργα και το σπουδαίο όραμα του.

Ο σπουδαίος Καταλανός αρχιτέκτονας άρχισε να δουλεύει πάνω στο πρότζεκτ της εκκλησίας το 1883, θέλοντας να δημιουργήσει έναν πέρα για πέρα τέλειο ναό σε γοτθικό στυλ, που θα κατάφερνε, όμως, να αφήσει ευδιάκριτα κάποια σύγχρονα στοιχεία μοντερνισμού. Σίγουρα ένα tricky, αλλά πολύ ενδιαφέρον στοίχημα. Όταν ο Γκαουντί χτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ στις 7 Ιούνιου του 1926 καθώς πήγαινε να επιβλέψει τις εργασίες στον ναό, και πέθανε τρείς ημέρες αργότερα, η εκκλησία έμεινε ημιτελής και, παρά το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει κινήσει εδώ και αρκετά χρόνια τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της, το πιθανότερο είναι να παραμείνει για πάντα σε μία αιώνια, σταθερή κατάσταση όπου κάτι μόνιμα θα λείπει. Ακριβώς όπως την άφησε πίσω του ο Αντόνιο Γκαουντί.

Κάθε χρόνο πάνω από 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάνουν ουρά για να μπουν στην εκκλησία και να θαυμάσουν από κοντά τους πανύψηλους θόλους και τα θαυμάσια βιτρό που μοιάζουν με ουράνιο τόξο.


Church of the Assumption, Λίμνη Bled, Σλοβενία

Υπάρχει ένας καλός λόγος που η λίμνη Bled της Σλοβενίας είναι μία από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες στα Βαλκάνια. Τα σμαραγδένια νερά, η υπέροχη θέα στις Άλπεις και ένα κάστρο βγαλμένο από παραμύθι της Disney είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που αμέτρητοι επισκέπτες καταφθάνουν όλες τις εποχές του χρόνου στην περιοχή.

Ωστόσο δεν γίνεται να φύγετε από εδώ χωρίς μία στάση στην πανέμορφη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που στέκεται επιβλητική και αρκετά μοναχική πάνω σε ένα μικροσκοπικό νησάκι στο κέντρο ακριβώς της λίμνης, ένα απίστευτα γοητευτικό κτήριο του 17ου αιώνα που έχει ακόμη και μια «καμπάνα ευχών» που μπορούν να χτυπήσουν οι επισκέπτες.


Chapel of the Holy Cross, Σεντόνα, Αριζόνα


Σχεδιασμένη από τη γλύπτρια Μarguerite Brunswig Staude το 1932 το παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού στην περιοχή Staude της Αριζόνα των ΗΠΑ μοιάζει σαν να έχει ξετρυπώσει μέσα από τα κατακόκκινα βράχια της αμερικανικής ερήμου, σαν ένα έργο πάθους και τρέλας στην καρδιά της Άγριας Δύσης.

Η εκκλησία δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1957 και είναι – δικαιωματικά- μία από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές κατασκευές που έχουμε δει ποτέ σε εκκλησία παγκοσμίως. Όσο για το όνομα της αυτό το έχει πάρει από τον σταυρό ύψους 27,5 μέτρων που υψώνεται πάνω από τον ναό αντικρίζοντας το ερημικό τοπίο της Αριζόνα.


Borgund Stave Church, Νορβηγία


Ένας ναός που δεν μοιάζει με κανένα δείγμα αρχιτεκτονικής της κεντρικής Ευρώπης, αλλά διατηρεί την δική του νορβηγική τεχνοτροπία ως χαρακτηριστικότατα δείγμα σκανδιναβικού ναού κατασκευασμένου από ξύλο με έντονους γωνιακούς στύλους και αυστηρά ξύλινα πλαίσια.

Αν και ο συγκεκριμένος, καθηλωτικός ναός δεν χρησιμοποιείται πλέον για θρησκευτικούς σκοπούς έχει ακόμα μία ξεχωριστή θέση στη θρησκευτική ζωή της χώρας αφού λειτουργεί ως κέντρο συγκέντρωσης επισκεπτών όπου θα βρείτε ιστορικές, χρήσιμες πληροφορίες για άλλες γνωστές εκκλησίες της Νορβηγίας, αποκτώντας εδώ και πολλά χρόνια έναν πιο μουσειακό, ακαδημαϊκό χαρακτήρα.


Church of St. George, Λαλιμπέλα, Αιθιοπία

Στη βόρεια πλευρά της Αιθιοπίας, η μικρή πόλη Λαλιμπέλα είναι γνωστή για τις έντεκα μεσαιωνικές εκκλησίες της που είναι λαξευμένες πάνω σε μονολιθικό βράχο.

Οι ναού , που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, διαθέτουν κατακόμβες και τελετουργικά περάσματα. Ορισμένα από αυτά έχουν ακόμη και δίκτυα χαρακωμάτων που τα συνδέουν με τα άλλα κτίρια της πόλης. Αν και πραγματικά παμπάλαιες οι χαρακτηριστικές, εμβληματικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα εξακολουθούν να υποδέχονται πιστούς για λειτουργείες και προσκύνημα σε έναν χώρο σπάνιας ομορφιάς, η οποία ξεφεύγει από τη χριστιανική πίστη.


Las Lajas Sanctuary, Ναρίνο, Κολομβία

Το Las Lajas Sanctuary στην Κολομβία είναι μία από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στον κόσμο, λόγω της πολύ ιδιαίτερης θέσης της πάνω από το φαράγγι ενός ποταμού. Ο γοτθικός ναός στέκεται σε ύψος 150 ποδιών σε μία τοποθεσία που κόβει την ανάσα.

Το 1700 στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκε μία εικόνα της Παναγίας που πολλοί θεωρούσαν θαυματουργή, κρυμμένη μέσα στα βράχια. Τότε κατασκευάστηκε εκεί ο πρώτος ναός λατρείας προς τιμήν της Θεοτόκου. Ο εμβληματικός και πολύ εντυπωσιακός ναός που μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό κατασκευάστηκε εκεί τα πρώτα χρόνια του 1900 και αποτελεί μία από τις πιο θεαματικές εκκλησίες της λατινικής Αμερικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης