Η νέα γενιά στην τοπική αυτοδιοίκηση Reviewed by Momizat on . Κοιτώντας πίσω με ειλικρίνεια, η τοπική αυτοδιοίκηση είχε το δικό της μερίδιο στον εθνικό μας κατήφορο: κατασπατάληση πόρων που διοχετεύθηκαν σε αμφίβολης ποιότ Κοιτώντας πίσω με ειλικρίνεια, η τοπική αυτοδιοίκηση είχε το δικό της μερίδιο στον εθνικό μας κατήφορο: κατασπατάληση πόρων που διοχετεύθηκαν σε αμφίβολης ποιότ Rating: 0

Η νέα γενιά στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η νέα γενιά στην τοπική αυτοδιοίκηση

Κοιτώντας πίσω με ειλικρίνεια, η τοπική αυτοδιοίκηση είχε το δικό της μερίδιο στον εθνικό μας κατήφορο: κατασπατάληση πόρων που διοχετεύθηκαν σε αμφίβολης ποιότητας αναπτυξιακά σχέδια και εταιρίες, χωροταξικές αυθαιρεσίες, περιβαλλοντική υποβάθμιση, μικρό-εξυπηρετήσεις, γέφυρες, ανδριάντες και σιντριβάνια συνθέτουν την προβληματική, αλλά οικεία εικόνα. Ως επί το πλείστον διεκδικούσε τοανεύθυνο, φορτώνοντας το πολιτικό κόστος στην κεντρική εξουσία.
Το ίδιο μονοπάτι επιλέγουν σήμερα αρκετοί. Είναι όμως ο εύκολος δρόμος. Πράγματι, τα οικονομικά της πλειοψηφείς των δήμων βρίσκονται “στο κόκκινο”. Οι μεταβιβαζόμενοι πόροι από το κεντρικό κράτος μειώνονται, ενώ η κοινωνική πίεση μεγαλώνει.
Υπάρχει όμως και ο δύσκολος δρόμος. Αυτός που εμπνέει ικανούς ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ δημάρχους να δίνουν νόημα στην πολιτική και να επανασυνδέουν τους πολίτες με τη δημοκρατία. Πώς; Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμο μέσο για να κάνουν έργο με διαφάνεια, συμμαζεύοντας τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επισκέπτες όλο τον χρόνο, ενεργοποιώντας πολίτες και ομάδες που αγαπάνε την πόλη και δίνοντας τους περιθώριο να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Βρίσκουν χρήματα λειτουργούν ως σύγχρονοι μάνατζερ και κάνουν φύλλο και φτερό το ΕΣΠΑ χρηματοδοτώντας με στρατηγική χρήσιμες υποδομές αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της πόλης στο εξωτερικό. Στέκονται δίπλα στους άνεργους, τους φτωχούς και τους αστέγους, υποκαθιστώντας συχνά το κεντρικό κράτος, παρέχοντας περίθαλψη, σίτιση, φροντίδα σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις. Δίνουν φωνή στους νέους και στηρίζουν έμπρακτα κοινότητες νέων επιχειρηματιών στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στις νέες τεχνολογίες.
Διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα με τραυματισμένο τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία μας συρρικνωμένη. Ο δήμος καλείται να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από ότι ενδεχομένως μπορεί ενώ η οικονομική δυσπραγία κάνει το έργο να μοιάζει τιτάνιο. Όμως τα μέσα τα δημιουργεί αυτός που έχει όραμα, στόχους και ανθρώπους που πιστεύουν ότι τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο. Μέσα από τις σημερινές δυσκολίες, όλοι ανακαλύπτουμε και πάλι τη σημασία της χρηστής διοίκησης, της ευθύνης και της λογοδοσίας στην τοπική κοινωνία Ως πολίτες, διεκδικούμε περισσότερα και θέλουμε πλέον να ελέγχουμε αυτούς που εμπιστευόμαστε με την ψήφο μας. Χρειαζόμαστε ευκαιρίες να προχωράμε ενωμένοι και όχι αφορμές για διαιρέσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις που εξυπηρετούν όσους δεν έχουν νέες ιδέες και πρόγραμμα.
Η πόλη μας είναι το σύγχρονο πεδίο άσκησης της πραγματικής πολιτικής. Γι’ αυτό, σε αυτήν τη νέα, δύσκολη, αλλά προκλητική εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση, χρειαζόμαστε νέες ιδέες, στρατηγική και δυναμισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος της νέας γενιάς δεν πρέπει να είναι μόνο διεκδικητικός, αλλά καταλυτικός και ηγετικός.

Μιχάλης Μαντέλλας

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή