Η νεράιδα Βιολάντα και η λαϊκή μας παράδοση Reviewed by Momizat on . Επειδή το βράδυ στο Μύλο Ματσόπουλου θα γίνει παρουσίαση και προβολή αξιόλογων παραμυθιών της περιοχής μας, θα επιθυμούσα να γίνει αναφορά και στη νεράιδα Βιολά Επειδή το βράδυ στο Μύλο Ματσόπουλου θα γίνει παρουσίαση και προβολή αξιόλογων παραμυθιών της περιοχής μας, θα επιθυμούσα να γίνει αναφορά και στη νεράιδα Βιολά Rating: 0

Η νεράιδα Βιολάντα και η λαϊκή μας παράδοση

Η νεράιδα Βιολάντα και η λαϊκή μας παράδοση

Επειδή το βράδυ στο Μύλο Ματσόπουλου θα γίνει παρουσίαση και προβολή αξιόλογων παραμυθιών της περιοχής μας, θα επιθυμούσα να γίνει αναφορά και στη νεράιδα Βιολάντα. Γιατί, όπως άκουσα να λέει η ίδια, ήταν μια καλή νεράιδα που αγαπούσε τους αγρότες και τους βοηθούσε στο έργο τους.

Έχω κάποιες απορίες για την αλήθεια του μύθου:

– Έχουμε στη ελληνική παράδοση και στα παραμύθια μας νεράιδα με ξενικό όνομα;

– Έβγαιναν οι νεράιδες το χειμώνα πολύ δε περισσότερο τις μέρες των Χριστουγέννων;

– Ήταν τόσο καλές οι νεράιδες και πού κατοικούσαν;

Για να πούμε κάτι για τις νεράιδες, ώστε να το γνωρίζει ο κόσμος,  πιο πολύ όμως τα παιδιά, που πρέπει να μαθαίνουν τους μύθους και τις λαϊκές μας παραδόσεις, σύμφωνα με τη Μυθολογία μας, οι νεράιδες, είναι οι αρχαίες Νηρηίδες, που η λαϊκή φαντασία τις έδωσε το όνομα αυτό.

Κατοικούν εκεί όπου υπάρχουν γλυκά και καθαρά νερά, άλλες ζουν στα βουνά, στα οροπέδια ή σε σπηλιές και σχετίζονται με τις αρχαίες Νύμφες. Οι Νεράιδες λέγονται και Ανεράιδες, Γιαλούδες, Καλομοίρες ή Αλουστίνες, ανάλογα με τον τόπο προέλευσης της παράδοσης.

Είναι πανέμορφες κοπέλες, πλάσματα αέρινα με αιθέρια λευκά ρούχα και κατάξανθα μακριά μαλλιά. Σε πολλές δε παραδόσεις αναπαρίστανται με πόδια κατσίκας ή γαϊδουριού, πράγμα που αποδεικνύει τη σύγχυση των νεράιδων με τα δαιμόνια. Μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι αλαφροΐσκιωτοι βλέπουν τις νεράιδες. Αυτές έχουν πολλά ονόματα, όπως Αστέρω, Ουρανία, Λαμπετία, Κανέλα κ.α. (Βιολάντα μάλλον όχι!!!). Αρχηγός των νεράιδων είναι η κυρά – Κάλω

Αγαπούν πολύ το χορό και το τραγούδι και συχνά αρπάζουν τους λυράρηδες για να παίξουν και να χορέψουν. Προσκαλούν τα παλικάρια να χορέψουν μαζί τους κι εκείνα πολλές φορές χάνουν τα λογικά τους και γίνονται «ονειροπαρμένοι». Οι νεράιδες βγαίνουν συχνά τα μεσάνυχτα, μπαίνουν στα σπίτια και κλέβουν τα ρούχα των γυναικών.

Τις μέρες του καλοκαιριού, κατά το μεσημέρι, πλένουν τα ρούχα τους και εκδηλώνουν την κακή τους δύναμη. Αρπάζουν τους νέους και τα παιδιά και τους μεταφέρουν στα σπήλαια για να ζήσουν μαζί τους.

Επίσης, τα μεσάνυχτα πλένονται στο νερό της πηγής και κανείς δεν πρέπει να πλησιάσει ή να πιει νερό από την πηγή τους, γιατί γίνεται «νεραϊδοπαρμένος». Συνήθως οι νεράιδες παντρεύονται θνητούς. Τέλος, οι νεράιδες έχουν πολλές ομοιότητες με τις Μοίρες.

Αυτά τα λίγα, σύμφωνα με τις ιντερνετικές πηγές. Μπορεί να κάνω εγώ το λάθος για το όνομα της καλής μας νεράιδας Βιολάντας, καθισμένη στο θρονί της μαγεύει και στέλνει ευχές.

Και επειδή διαπιστώνω έναν αχταρμά που εμπλέκει την Παράδοση με την ευρωπαϊκή και αμερικάνικη κουλτούρα, θα ήθελα να ρωτήσω, ως αφελής:  Το έθιμο να ανάβουμε τα φώτα του δέντρου στην πλατεία και να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο (και στην Ελλάδα!!!) είναι ελληνικό έθιμο, δηλαδή το κάναμε στα χωριά μας και στην πόλη αυτή που ζούμε ή είναι αντίγραφο κι αυτό της ευρωπαϊκο-αμερικανικής κουλτούρας;

Άσχετον!!! Του χρόνου θα μας έρθει ο «γύρος του θανάτου» να απολαύσουμε θέαμα; Πολύ τον πεθύμησα.

Καλό Δωδεκαήμερο!!!

 

Αφήστε το σχόλιο σας