"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Η «νομιμόφρονα» Καρδίτσα στέλνει κόσμο στα «παράνομα» Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Kαρδίτσα – Εδώ και λίγες εβδομάδες οι Τρικαλινοί επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους από το αναπάντεχο δώρο που τους πρόσφερε η Καρδίτσα. Θα εξήγήσουμε στη συνέχεια πώς συνέβη.

Αρχικά, είδαν με ικανοποίηση να αυξάνουν τον αριθμό Καρδιτσιωτών που επισκέπτονται τη γειτονική πόλη για βραδινή διασκέδαση. Αριθμός που έχει αυξητικές τάσεις. Φυσικά η αγορά λειτουργεί σαν ντόμινο.

Διότι άρχισαν να κερδίζουν κόσμο και πιο νωρίς μέσα στη μέρα, στον καφέ. Ελα, δεν θέλει σκέψη να καταλάβεις ότι εκτός του καφέ ο κόσμος έριχνε και ένα βλέφαρο στις βιτρίνες των καταστημάτων. Το επόμενο βήμα ήταν να μπει και να ψωνίσει.

Πράγματα που τα έβρισκε και στην πόλη μας. Είδαμε ουκ ολίγα ποσταρίσματα στο facebook, με κόσμο να κρατά στα χέρια σακούλες καταστημάτων που υπάρχουν και στην Καρδίτσα. Της ίδιας εταιρείας ακριβώς αλλά με την αγορά να έχει γίνει στα Τρίκαλα.
Είπαμε, η αγορά έχει «κανόνες».

Ο Τρικαλινός επιχειρηματίας είναι αρκετά έξυπνος όχι μόνο να κρατήσει τους πελάτες-δώρο της Καρδίτσας αλλά να τους φέρει ξανά και ξανά στο μαγαζί του. Ακόμη και το… σάντουιτς ο Καρδιτσιώτης που θα βγει στα Τρίκαλα, εκεί θα το φάει.
Πάμε να ξαναδούμε την αλυσίδα. Χάνεις πρώτα τη νυχτερινή διασκέδαση, ακολουθεί αυτή του καφέ …η οποία πάει «παρέα» με τα εμπορικά καταστήματα. Θέλεις κι άλλα;… Όταν σε ένα μαγαζί στην Καρδίτσα μειωθεί ο τζίρος θα αναγκαστεί να μειώσει μισθούς ή να απολύσει κόσμο. Χρήματα που θα ξαναγυρνούσαν στην πόλη. Σου ακούγονται κάπως τραβηγμένα όλα αυτά; Όχι, δεν είναι. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Το ωράριο της Καρδίτσας και των… άλλων
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Με την αυστηρότατη εφαρμογή του νόμου του ωραρίου (το πώς και το γιατί είναι μια άλλη ιστορία). Στις 03.00 τα πάντα κλειστά. Τι κάνει ο κόσμος που θέλει να διασκεδάσει;

Συνεχίζει στα Τρίκαλα, εγκαταλείποντας την πόλη από τη 01.00 ή και νωρίτερα. «Μα είναι ο νόμος» θα πει κάποιος. Συμφωνώ… Αλλά δεν γίνεται γύρω-γύρω ήλιος και στη μέση… βροχή. Διότι μόνο στην Καρδίτσα συμβαίνει αυτό. Πουθενά άλλου. Ο νόμος δεν έγινε για την Καρδίτσα. Εγινε για όλους.
Τα περί ηχορύπανσης και νοθευμένων ποτών που έχουμε ακούσει ως «επιχειρήματα» είναι άλλα θέματα και δεν πρέπει να εμπλέκονται στο ωράριο. Απλά είναι τα πράγματα. Προκαλείς κύριε ηχορύπανση; Μια-δυο – τρεις και κλείσιμο.

Υπάρχουν όμως και καταστήματα που επένδυσαν κάμποσες χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν τέτοια θέματα.
Πουλάς «μπόμπες»; Πιο απλό ακόμη… Κλείσιμο και … «μέσα». Στην «στενή». «Μπόμπες» όμως κάποιος πουλάει και στις 12.00 και στις 03.00. Δεν έχει σχέση με το ωράριο.

Μια παρεμφερή ιστορία
Διάβασα διάφορες απόψεις όλο αυτό το διάστημα. Μία , στις εφημερίδες μάλιστα, έλεγε ότι καλό θα ήταν τα μαγαζιά να κλείνουν στις… 12.00 καθώς από τις …20.00 υπάρχει χρόνος για τη νεολαία να διασκεδάσει! Δεν την σχολιάζω καν. Επιτρέψτε μου όμως να διηγηθώ μια ιστορία.
Ήταν πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου για το τσιγάρο. Τότε ήμουν υπεύθυνος σε πολύ γνωστή ταβέρνα-μεζεδοπωλείο στην Καρδίτσα. Ημέρα Σάββατο κατά τις 21.00. Έρχεται η πρώτη παρέα: «Μπορούμε να καπνίζουμε;» ρωτούν.
«Δυστυχώς όχι», απαντώ και φεύγουν. Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη και μεθεπόμενη παρέα και στην άλλη και σταματημό δεν είχε. Αποτέλεσμα; Εκείνο το Σαββατόβραδο το μαγαζί «έκανε» τέσσερις παρέες. Αντί για σχεδόν 120 άτομα που είχε τα Σαββατόβραδα –άλλες εποχές τότε- είχε…12! Φυσικά ο κόσμος που έφευγε δεν πήγαινε σπίτι. Πήγαινε αλλού όπου ήταν πιο… ελαστικοί. Τότε μάλιστα υπήρχε και ένα τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο που «έβγαινε» στο αρμόδιο υπουργείο. Πήρα τηλέφωνο και ρωτώ τον κύριο που το σήκωσε: «Πες μου εσύ τι να κάνω. Να διώξω το προσωπικό και να κλείσω το μαγαζί ή να παρανομήσω;» Και ο άνθρωπος μου απαντά: «Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι θα κάνετε. Είναι επιλογή σας. Εγώ στη θέση σας θα… παρανομούσα». Ναι σωστά διάβασες. Και πριν προλάβεις να τον κατηγορήσεις κάνω εκ των προτέρων τον δικηγόρο του και λέω απάντησε όσο πιο λογικά γίνονταν. Όταν ένας νόμος δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη από το σύνολο ή έστω την πλειοψηφία ήταν «εμπορική αυτοκτονία» να μην παρανομούσα. Το ίδιο βράδυ βγήκα για ένα ποτό στην μικρή μας Καρδίτσα που όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα. Δίπλα μου η παρέα συζητούσε για το πού θα φάνε την Κυριακή το μεσημέρι. «Πάμε στο τάδε μαγαζί(εκεί όπου ήμουν υπεύθυνος)», προτείνει ο ένας, για να απαντήσει ο άλλος: «Μην είσαι μ…κας. Ούτε να καπνίσουμε δεν μπορούμε εκεί.» Ο παραλληλισμός, όπως καταλαβαίνεις με το ωράριο είναι σαφής. Ο κόσμος που δεν βρίσκει να διασκεδάσει στη «νομιμόφρονα» Καρδίτσα, επιλέγει τα «παράνομα» Τρίκαλα.
Και κάτι ακόμη και κλείνω την μικρή ιστορία της… τσιγαροαπαγόρευσης. Η πλειοψηφία όσων ήταν τότε υπέρμαχοι του νόμου για το τσιγάρο και είχαν φαεινές ιδέες, έβγαιναν στα μαγαζιά μια φορά το χρόνο. Σε καμιά γιορτή, όταν τους κερνούσαν. Ευρώ δεν άφηναν οι περισσότεροι στην αγορά. Και μια από τις φαεινές ιδέες που είχαν ήταν να πάρουν τρόπο τινά το νόμο στα χέρια τους. Να οργανώσουν …ομάδες κρούσης, να κάνουν «ντου» στα μαγαζιά και να «καρφώνουν» τους καταστηματάρχες που επέτρεπαν το τσιγάρο. Πάλι καλά εντός των «υπέρμαχων» υπήρχαν και κάμποσοι λογικοί που διαφωνούσαν κάθετα με τη λογική της «κουκούλας» και του «ρουφιάνου»!

Διάλογος με την «πραγματική οικονομία»
Κάποια στιγμή -και αφού μάλλον δέχθηκε πιέσεις- ο Δήμος Καρδίτσας έδωσε… σημεία ζωής στο συγκεκριμένο θέμα με μια επιστολή όχι απλά πυροτέχνημα όπως συνηθίζουμε να λέμε αλά ούτε καν…αποκριάτικο καψούλι. Ξέρει πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να αλλάξει ο νόμος μόνο για την Καρδίτσα. Μιας και αναφερόμαστε στη Δημοτική Αρχή, θα πρότεινα στο Δήμαρχο να ακούσει και επιχειρηματίες της «πραγματικής οικονομίας» της πόλης, ανεξαρτήτως συλλογικών οργάνων και εκτός χώρου εστίασης και αναψυχής. Σωστούς επιχειρηματίες της πόλης που απασχολούν αρκετό προσωπικό, και διαπιστώνουν τι «πάει να γίνει» στην αγορά της Καρδίτσας. Να είναι βέβαιος ότι θα βγει σοφότερος.
Μιας και αναφέρθηκα σε συλλογικά όργανα, τα αντανακλαστικά του Εμπορικού Συλλόγου στο συγκεκριμένο θέμα είναι ανύπαρκτα. Υποθέτω ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τη ζημιά που γίνεται ήδη και στον κλάδο τους. Και έρχονται γιορτές. Όπως εξήγησα παραπάνω το όλο θέμα είναι αλυσίδα και αφορά πολύ κόσμο.
Λοιπόν, χωρίς κάμερες, χωρίς φωτογραφίες και δημοσιότητα ας απευθυνθούν οι τοπικοί άρχοντες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που θίγονται άμεσα ή έμμεσα, στους αρμόδιους (ξέρουν ποιους) και να αναζητήσουν λύση. Επαναλαμβάνω, για να μην μπερδεύουμε την βούρτσα με την …μπανάνα. Άλλο η ηχορύπανση, άλλο οι «μπόμπες» και άλλο το ωράριο. Στο πρώτο και στο δεύτερο τα είπαμε παραπάνω. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Στο τρίτο όμως επιτρέπετε η… νόθευση. Να βάλουν «νερό στο κρασί τους». Αλλά κάποιος πρέπει να τους το εξηγήσει με επιχειρήματα.
ΥΣ: Γνωρίζω καλά ότι το άρθρο θα «ξενίσει» σε κάποιους. Εδώ είμαι να το συζητήσουμε

Κώστας Παρλαβάντζας, δημοσιογράφος

karditsapress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης