Η Πάτρα ενεργοποιεί το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα. Εμείς; Reviewed by Momizat on . Υποτίθεται ότι είμαστε η πόλη που πρωτοξεκίνησε όλα αυτά με την τεχνολογία. Ημασταν! Πόσο είναι το ευρυζωνικό δίκτυο στα Τρίκαλα; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους βοηθ Υποτίθεται ότι είμαστε η πόλη που πρωτοξεκίνησε όλα αυτά με την τεχνολογία. Ημασταν! Πόσο είναι το ευρυζωνικό δίκτυο στα Τρίκαλα; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους βοηθ Rating: 0

Η Πάτρα ενεργοποιεί το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα. Εμείς;

Η Πάτρα ενεργοποιεί το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα. Εμείς;

Υποτίθεται ότι είμαστε η πόλη που πρωτοξεκίνησε όλα αυτά με την τεχνολογία. Ημασταν! Πόσο είναι το ευρυζωνικό δίκτυο στα Τρίκαλα; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους βοηθά; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται; Διαβάστε, τι γίνεται στην Πάτρα και ας αναρωτηθούμε όλοι, ποιο σχέδιο θα πρέπει να βρεθεί για τις υπάρχουσες (υπο)δομές του e-trikala. Εκλογές έρχονται, το θέμα πρέπει να συζητηθεί και να τοποθετηθεί ο καθένας.

Θανάσης Μιχαλάκης

Ο Δήμος Πατρέων, θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που αξιοποιούν τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών, αποκτώντας ενεργό ρόλο στην τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των δημοσίων φορέων της πόλης, αναφέρει το newsta.gr.

Το ΜΑΝ ενεργοποιήθηκε αρχικά για τη διασύνδεση των σχολικών μονάδων της πόλης, δίνοντας ταυτόχρονα νέες δυνατότητες συνεργασίας και πραγματοποίησης των νέων μεθόδων διδασκαλίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με τη συμμετοχή του Δήμου Πατρέων σε δύο δράσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των σημείων που είχαν έως σήμερα σύνδεση στο δίκτυο δημόσιας διοίκησης ‘ΣΥΖΕΥΞΙΣ’, χρησιμοποιώντας τις δικτυακές υποδομές του ΜΑΝ της Πάτρας.

Ήδη έχουν διασυνδεθεί τα πρώτα 12 κτήρια,  ενώ προβλέπεται να συνδεθούν συνολικά πάνω από 30 δημόσια κτήρια στην Πάτρα, αναβαθμίζοντας τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτά, αφού δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών μετάδοσης Δεδομένων, Φωνής ή Πολυμέσων και ενισχύεται η ενδο-δημοτική επικοινωνία μέσα στα όρια της πόλης .

patraΤη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης Ανδρέας Φίλιας, παρουσιάζοντας την ενεργοποίηση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών στην Πάτρα, μαζί με τον Ειδικό συνεργάτη του Δήμου σε θέματα Πληροφορικής Γιάννη Κωστόπουλο.

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά με τη διασύνδεση των σχολικών μονάδων, ανακοινώνουμε την πλήρη ενεργοποίηση του δικτύου Οπτικών Ινών του Δήμου της Πάτρας, για την υποστήριξη δημοσίων υπηρεσιών και φορέων της πόλης μας», δήλωσε ο κ. Φίλιας.

Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι το ΜΑΝ της Πάτρας είναι το μεγαλύτερο σε μήκος αλλά και προϋπολογισμό δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών της χώρας (απλώνεται σε  88 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και έχει κοστίσει περίπου 4.5 εκατομμύρια ευρώ).

Το δίκτυο έχει χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και η ανάπτυξή του πραγματοποιήθηκε σταδιακά από τις τρεις τελευταίες δημοτικές αρχές, με την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου και επιστημονικών φορέων όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, που είχε το ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο όλο εγχείρημα.

«Για σειρά ετών, τόνισε, σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως από πλευράς των Υπουργείων και κυβερνήσεων, σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των Μητροπολιτικών Δικτύων και την ενεργοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών, που είχαν σαν συνέπεια την απαξίωσή του όλου εγχειρήματος στις τοπικές κοινωνίες, ενώ παρατηρήθηκαν και σημαντικές βλάβες σε επίπεδο διασυνδέσεων στους δακτυλίους οπτικής ίνας αλλά και σε επίπεδο ενεργού εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, η ενεργοποίηση και αξιοποίησή του δικτύου αποτέλεσε ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης μας, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που βρίσκονται σε αυτή και διασυνδέονται με το δίκτυο».

Ο Δήμος Πατρέων με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που αξιοποιούν τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών, αποκτώντας ενεργό ρόλο στην τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των δημοσίων φορέων της πόλης, μέσω του μητροπολιτικών δακτυλίων και των Εθνικών Δικτύων κορμού ( ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ΕΔΕΤ) «και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να μπορούν να διακριθούν τα σημαντικά οφέλη που προαναφέρθηκαν για την πόλη, τους συμπολίτες μας και τους νέους ανθρώπους» σημείωσε ο κ. Φίλιας.

 

                     Ταχύτητα 1Gbps

Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε από την πλευρά του, παρουσιάζοντας αναλυτικά και τα κτίρια που έχουν συνδεθεί, καθώς και εκείνα που θα συνδεθούν:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναβάθμιση της σύνδεσης του ΜΑΝ της Πάτρας με το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, για την ενίσχυση της πρόσβασης στο διαδίκτυο των δημοσίων υπηρεσιών οι οποίες διασυνδέονται με το Μητροπολιτικό Δίκτυο του Δήμου Πατρέων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του διαχρονικού αιτήματος της πόλης για την αξιοποίηση των ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών που έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν.

Ο κεντρικός κόμβος του ΜΑΝ στο Πανεπιστήμιο Πατρών διασυνδέθηκε αρχικά με το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι μέσω κυκλώματος ταχύτητας 1Gbps,  ενώ προβλέπεται η σταδιακή μετάπτωση κάθε κτιρίου, με στόχο να αποκτήσουν οι συνδεδεμένοι με το ΜΑΝ φορείς πρόσβαση της τάξεως των 100 Mbps στα Εθνικά Δίκτυα κορμού.

Η ταχύτητα σύνδεσης αυτή είναι έως και 50 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες ταχύτητες πρόσβασης των δημοσίων υπηρεσιών στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ και θα βελτιώσει την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών της Πάτρας, αναβαθμίζοντας τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών που διασυνδέονται με το δίκτυο, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών μετάδοσης Δεδομένων, Φωνής ή Πολυμέσων, αλλά και ενδο-δημοτικής επικοινωνίας.

 

                 Τα κτίρια                    

 

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών της Πάτρας, που μετέχουν στην αναβάθμιση. Τα 12  πρώτα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ η αναβάθμιση στα υπόλοιπα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014:

1 κτιριο δημοτικησ ενοτητασ ΡΙΟΥ (πρωην δημαρχειο)
2 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, πελοποννησου, ιονιων νησων
3 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  (δεπιν) -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ, Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
4 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (δεπιν) Δ/ΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΤΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
5 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Δ.Ε.Σ.Ε., ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
6 ΠΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ
7 Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πατρών (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ Π.Δ.Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας)
8 ΟΓΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
9 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
10 ΝΈΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
11 Δ.Α ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
12 ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ (δημαρχειο)
 

ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ είναι ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ:

 

13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  – Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗΣ
14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
15 Ε.Σ.Υ.Ε – ΠΑΤΡΑΣ (και Πρωτοβάθμια)
16 Α” Δ.Ο.Υ. ΠΑΤΡΩΝ
17 ΣΤ΄ ΕΠΚΑ
18 ΥΝΜ &ΤΕ Δυτ. Ελλάδας
19 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΔΕ018 – Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
20 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
21 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
22 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (δεπιν)  ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΑΣΩΝ, Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΧΑΪΑΣ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
23 ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑσ
24 ΝΓΝ Π. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ
25 ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
26 ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
27 Γ” Δ.Ο.Υ. ΠΑΤΡΩΝ
28 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ
29 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ 409 (5 ΚΛΙΝΙΚΕΣ)
30 ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡ. ΑΧΑΪΑΣ
31 ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ )
32 ΤΣΜΕΔΕ ΠΑΤΡΑ
33 ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΑΤΡΩΝ «ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ»
34 ΥΠ.Ε.Ε ΔYTIKHΣ EΛΛAΔOΣ
35 ΥΠΗΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ν.Α. ΑΧΑΙΑΣ
36 Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών
37 6Η ΕΒΑ
38 1ος ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή