"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΟΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ !…..ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Όσο περισσότερο ασχολείσαι με το θέμα τόσο μεγαλύτερη θλίψη σε κυριεύει , καθώς αντικρύζεις την «εγκληματική αδιαφορία» της Περιφέρειας και του κ. Αγοραστού , αφού είχαν στα χέρια τους από το 2017 μελέτη που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφέρεται στη «Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας» .

Θανάσης Μπαταγιάννης

Η μελέτη  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – ΦΕΚ 2685 Β/06-07-2018 –και προειδοποιούσε ότι η Υδατικό  Διαμέρισμα της Θεσσαλίας είναι το πλέον ευάλωτο της Ελλάδος σε πλημμύρες  και περιέγραφε με σαφήνεια τί θα συμβεί στο Θεσσαλικό κάμπο , αν οι βροχοπτώσεις προκαλέσουν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα . Μάλιστα , οι χάρτες της μελέτης αποτυπώνουν με ακρίβεια την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Θεσσαλία , θυμίζοντας περισσότερο λίμνη και λιγότερο κάμπο ( εφημ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία» 17-09-23 ) .

Ο κ. Αγοραστός και οι συνεργάτες του αγνόησαν πλήρως την παραπάνω μελέτη αλλά και όλες τις προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής  «κλείνοντας στα συρτάρια» τις μελέτες ,που υπάρχουν εδώ και χρόνια , για τα τρία φράγματα : Ενιπέα , Μουζακίου , Πύλης Τρικάλων που με ένα κόστος 600 εκατομ. Ευρώ θα μπορούσαν να είχαν αποσοβήσει ή να περιορίσουν σημαντικά το εύρος της καταστροφής , η οποία αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ – αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα αντί των 600 εκατ. Που θα κόστιζαν τα τρία φράγματα μαζί !!!

1] Φράγμα Πύλης Τρικάλων και λιμενοδεξαμενή Παλαιομονάστηρου

Υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη – γνωστή και στο Δήμο Πύλης – με κόστος 105 εκατομ. Ευρώ μαζί με τη λιμενοδεξαμενή και δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ . Το φράγμα θα αποθηκεύει 64 εκατομ. κυβ. μέτρα νερού και θα υδρεύονται η πόλη των Τρικάλων και τα πεδινά χωριά του Δήμου Πύλης εξοικονομώντας 1,5 εκατομ. Ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια ! Θα μπορεί να αρδεύει 80.000 στρέμματα – απίστευτη οικονομία σε κόστος αγροτικής παραγωγής – , δυνατότητα παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας με έσοδα 5-6 εκατομ. Ευρώ , ενώ θα είναι πόλος έλξης επισκεπτών ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής .

2] Φράγμα Μουζακίου με λιμενοδεξαμενή στο Μαυρομάτι

Όπως αρχικά σχεδιάστηκε από τη ΔΕΗ είχε χωρητικότητα 530 εκατομ. κυβ. μέτρα νερού , λιμενοδεξαμενή στο Μαυρομάτι και Υδροηλεκτρικό Σταθμό ( ΥΗΣ Μουζακίου ) που θα παράγει 578 εκατομ. κιλοβατώρες το χρόνο με εκτιμώμενα έσοδα 31,4 διεσκατ.δραχμές  σε τιμές 1987 ( !!! ) . Το έργο αυτό βρίσκεται στα «συρτάρια» από το μακρινό 1987 , αν και και ο κ. Κ. Μητσοτάκης , όταν επισκέφτηκε το Μουζάκι – μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» – ανέφερε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο ότι το έργο είναι επιβεβλημένο και σωστά μελετημένο και ότι θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πλημμύρας

3] Φράγμα Σκοπιάς – Ενιπέα  Φαρσάλων

Ακόμη κι αυτό που έχει ξεκινήσει, δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη β΄φάση των προβλεπόμενων διαδικασιών , όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου . Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής , την άρδευση 110.000 στρεμμάτων , την ύδρευση των χωριών , την προστασία του περιβάλλοντος μέσω εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων . Μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί .

Tα τρία αυτά φράγματα σε συνδυασμό με ενέργειες , χωρίς ιδιαίτερο κόστος , θα ολοκλήρωνα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας : κλιμακωτά μικροφράγματα στις πλαγιές των βουνών για ανάσχεση της ροής των χειμάρρων , ταμιευτήρες νερού στον κάμπο όπου θα αποθηκεύονταν και θα ελέγχονταν η ροή νερού – συν την αξιοποίηση για άρδευση που θα έλυνε το αρδευτικό πρόβλημα – καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων .

Δυστυχώς αυτά το πολύ χρήσιμα έργα δεν είναι τόσο εμφανή κι ούτε μπορούν να αξιοποιηθούν πολιτικά με λαμπρές τελετές  εγκαινίων και κόκκινες κορδέλες , όπως οι οδικοί άξονες , οι κόμβοι εισόδων .Ο συνδυασμός μας θα θέσει σε άμεση προτεραιότητα την έναρξη κατασκευής και ολοκλήρωση των τριών μεγάλων φραγμάτων αλλά και των μικρότερων ενεργειών που θα θωρακίσουν την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας συνολικά κι όχι αποσπασματικά .

Θανάσης  Μπαταγιάννης

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος  Ν.Τρικάλων

Συνδυασμού «Πρωτοβουλία» Δημήτρη  Κουρέτα

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης