Η Πρωτοβουλία Καθηγητών Ν. Τρικάλων για το Πολυτεχνείο Reviewed by Momizat on .   Νοέμβρης 1973 το σύνθημα  των φοιτητών «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», δονούσε  την ατμόσφαιρα της Αθήνας στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ήταν η απαρχή του τέλους τ   Νοέμβρης 1973 το σύνθημα  των φοιτητών «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», δονούσε  την ατμόσφαιρα της Αθήνας στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ήταν η απαρχή του τέλους τ Rating: 0

Η Πρωτοβουλία Καθηγητών Ν. Τρικάλων για το Πολυτεχνείο

Η Πρωτοβουλία Καθηγητών Ν. Τρικάλων για το Πολυτεχνείο

 

Νοέμβρης 1973 το σύνθημα  των φοιτητών «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», δονούσε  την ατμόσφαιρα της Αθήνας στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ήταν η απαρχή του τέλους της Χούντας των συνταγματαρχών η οποία ολοκληρώθηκε με την προδοσία της Κύπρου.

Νοέμβρης 2013  το ίδιο σύνθημα θα το φωνάξουν μαζί, Καθηγητές σε διαθεσιμότητα,  απολυμένοι Σχολικοί Φύλακες, απολυμένες Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών,, διοικητικοί των Πανεπιστημίων σε αργία, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στον Τομέα Υγείας, οι  άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, οι νέοι. Το δικαίωμα στην απεργία διώκεται, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι με συνεχώς αυξητική τάση ενώ οι  νέοι είναι χωρίς μέλλον, χωρίς δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή. Τα λουκέτα των μικρομεσαίων και μικροεπιχειρηματιών  καθημερινό φαινόμενο.

Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα του τρίτου Μνημονίου, βρισκόμαστε στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση, χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και ανέχειας είτε  σιτίζονται στα Κοινωνικά συσσίτια, είτε στα συσσίτια της Εκκλησίας ή ψάχνουν το καθημερινό  συσσίτιο στα σκουπίδια. Η  δημόσια Εκπαίδευση   όπως και άλλα κοινωνικά αγαθά βρίσκονται σε τροχιά διάλυσης. Οι Υπουργοί της συγκυβέρνησης συναγωνίζονται ποιος θα δείξει στην Τρόικα ότι είναι ο πιο πιστός μαθητής!  Όταν  με δική τους απόφαση, είναι γνωστό σε όλους, ότι  δεν τους επιτρέπεται  από τους «Δανειστές»-αφεντικά τους να αγοράσουν ούτε χαρτί τουαλέτας  για τα Υπουργεία τους, δηλώνουν με περισσό πολιτικό θράσος ότι  αυτοί απολύουν  τους εργαζόμενους «μην τυχόν τους κλέψει τη δόξα» η Τρόικα!!! Φαίνεται ότι μόνο αυτό τους επιτρέπεται!!! Η ελευθερία και η Δημοκρατία δοκιμάζονται καθημερινά, καταργούνται εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες. Tην ίδια ώρα η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κυβερνά, νομοθετεί  και αποφασίζει  για το μέλλον ενός  ολόκληρου λαού  με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα  που στήριξε, στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται  στη διαπλοκή, τη διαφθορά και στα διαπλεκόμενα συμφέροντα  βρίσκεται  εδώ και καιρό σε βαθιά  κρίση, κρατιέται με νύχια και με δόντια στην εξουσία χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα, έχοντας  βέβαια στο πλευρό τους όλο το Μιντιακό κατεστημένο, οι  όποιες εφεδρείες τους  όμως τελειώνουν.

Την ίδια ώρα τα φαντάσματα του παρελθόντος και οι υμνητές της Χούντας, του Χίτλερ, των ναζί εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, την αγανάκτηση και την οργή του λαού μας προσπαθούν να βγουν στο πολιτικό προσκήνιο. Βέβαια μεγάλη ευθύνη φέρνουν  και όσοι συνεχίζουν να προπαγανδίζουν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

Σήμερα, όπως και τότε, παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζουν  κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ, για ελευθερία, ψωμί, δουλειά, υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που ξεπουλιούνται.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει και μπορεί να γίνει  η αρχή  και το σημείο συνάντησης όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων. Να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα υπεράσπισης κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων που είναι υπό διωγμό, από την κυβέρνηση, την τρόικα την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να γίνει η αρχή του τέλους της καταστροφικής πολιτικής τους.

Η Πρωτοβουλία Καθηγητών κάνει ανοιχτό κάλεσμα  με την ευκαιρία του   Πολυτεχνείου  σε μια ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 7μμ στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ. Το κάλεσμα απευθύνεται, σε όλους τους δημοκρατικούς ανένταχτους συναδέλφους, σε όλες τις παρατάξεις της Εκπαιδευτικής Αριστεράς της πόλης μας, σε όλους και όλες που έτσι και αλλιώς ήμασταν μαζί το προηγούμενο διάστημα και θα είμαστε πάλι μαζί στους αγώνες για να βρούμε τον κοινό  βηματισμό, όπως έκανε το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και το  λαϊκό αντιστασιακό δημοκρατικό κίνημα εκείνης της εποχής, με ενταγμένους ή ανένταχτους και μέσα από την διαφορετικότητα, τις  διαφορετικές ιδεολογικές  προσεγγίσεις  ακόμη και με συγκρούσεις απόψεων και ιδεών κατάφεραν να δουν ότι τα συνθήματα  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», το κάτω η χούντα και η δίψα για  Ελευθερία, Δημοκρατία ήταν αυτά  που ένωναν όλες τις διαφορετικές απόψεις.

Η Ενότητα, η κοινή δράση και η δημιουργία ενός Αριστερού–Δημοκρατικού Εκπαιδευτικού Μετώπου είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε το οποίο πιστεύουμε  μπορεί και πρέπει  να εκφραστεί και σαν σχήμα  σε επίπεδο ΕΛΜΕ. Σε τούτη τη φάση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας μοναδική απάντηση είναι τα ενωτικά αριστερά σχήματα.

Μπορούμε και πρέπει μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων να διαμορφώσουμε ένα διακριτό αγωνιστικό συνδικαλιστικό ρεύμα, που θα διεκδικήσει την πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα και θα αγωνιστεί για την ανασυγκρότησή του σε διεκδικητική, ταξική κατεύθυνση.

Δυστυχώς, η ιστορία δεν θα κρίνει μόνο όσους μας έφτασαν σε αυτή την οικονομική  καταστροφή  και κρίση θα κρίνει και αυτούς που είτε δεν ήθελαν ή δεν έκαναν τίποτα να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ήταν κατώτεροι της ανάγκης των καιρών.

Τέλος ως Πρωτοβουλία Καθηγητών καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει στην πόλη μας για το Πολυτεχνείο η διασωματειακή την Κυριακή στις 5μμ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ!

ΨΩΜ–ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή