"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Η πρώτη κωμωδία της χρονιάς στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με κωμωδία και μάλιστα από τη Γαλλία, συνεχίζονται αυτή τη Δευτέρα οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. Μια ταινία για να μας κάνει να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε, να ξεχαστούμε, «Τα Παλιόπαιδα» είναι ακριβώς η προσπάθεια να απολαύσουμε τον κινηματογράφο και τη χαρά που μας προσφέρει.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Αν όλοι οι μελλοντικοί πεθεροί ήταν σαν αυτόν που υποδύεται ο Αλέν Σαμπά στα «Παλιόπαιδα», τότε κανένας γάμος δεν θα χαλούσε ποτέ εξαιτίας των πεθερικών. Ο τύπος είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και βλέπει στον μελλοντικό γαμπρό του το άναμμα του φυτιλιού! Βαρεμένος από την μονοτονία της ζωής στο σπίτι, βαριεστημένος από τις γυναίκες που τον πλαισιώνουν (σύζυγος η Σαντρίν Κιμπερλέν, κόρη η Μελανί Μπερνιέ) και μπουχτισμένος από το βούλιαγμα στον καναπέ, ο κ. Ζιλμπέρ θέλει να ξεφύγει από την αφασία γιατί έχει όρεξη για παιχνίδια. Καλοστεκούμενος είναι. Ομορφος είναι (θυμίζει αμυδρά τον Ρίτσαρντ Γκιρ) και το μόνο που χρειάζεται είναι έναν παρτενέρ.  Θα βρει αυτό που ζητά όλως περιέργως στο πρόσωπο του νεαρού (Μαξ Μπουμπλίλ) που ευελπιστεί να γίνει γαμπρός του. «Μην παντρευτείς!» είναι η πρώτη συμβουλή του. Αλλά ξέρει που το λέει. Γιατί κι ο γαμπρός έχει τον πλακατζή μέσα του. Για να προτείνει στην κοπέλα του γάμο, σκηνοθετεί ολόκληρη ιστορία με αστυνομικούς και περιπολικά, σε σημείο που το κορίτσι θα φοβηθεί ότι θα την συλλάβουν για εμπόριο ναρκωτικών!

Οι δυο διαφορετικής ηλικίας άνδρες θα γίνουν κολλητοί και από την στιγμή που θα αρχίσουν τις πλάκες ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε! Iggy Pop μέσα στο αυτοκίνητο, μεθύσια με τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ ,ατέλειωτες οι πλάκες που δίνουν τον ρυθμό αυτής της ευφάνταστης ανδρικής κωμωδίας με την οποία όμως μπορούν να διασκεδάσουν ισότιμα και τα δυο φύλλα.  

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η κρίση της μέσης ηλικίας των αρσενικών κι ο φόβος της δέσμευσης που θεωρητικά είναι συνώνυμος της ανδρικής φύσης, έχουν δώσει στο παρελθόν την αφορμή για την αφήγηση εκατοντάδων ιστοριών. Εδώ συναντιούνται για να αποτελέσουν την βάση μιας γαλλικής κωμωδίας που μοιάζει να ακολουθεί μια γνώριμη -όχι μόνο στο γαλλικό σινεμά- συνταγή, που όμως μοιάζει να αποτελεί οδηγό για πολλές γαλλόφωνες κωμωδίες τον τελευταίο καιρό.

Μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, τα Παλιόπαιδα αποτελούν το ντεμπούτο του Αντονί Μαρσιανό, stand up κωμικού που εδώ δείχνει ακριβώς αυτό: ότι είναι δυνατός στα αστεία, αλλά δεν μπορεί ακόμα να δέσει, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του, τα χωριστά σκετς σε μια ομοιογενή κινηματογραφική λογική. Δεν πειράζει και τόσο, γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε το κατά τεκμήριο σπανίζον ταλέντο στην παραγωγή κωμικών, έστω και λίγο ασύνδετων σκηνών, με πραγματικά εφευρετικά λεκτικά γκαγκς και χαρακτήρες που τα βρίσκουν μεταξύ τους και βασίζονται σε αναγνωρίσιμους ανθρώπους. Ο Αλέν Σαμπά είναι μεγάλος κωμικός και εδώ το επιβεβαιώνει και ο Μπουμπλίλ του κάνει έξοχο support, σαν τον Γκούφι δίπλα σε έναν μεσήλικο Μίκι που το λέει η καρδιά του. Ο Μαρσιανό κατανοεί πλήρως την έννοια του timing και ακόμη κι όταν το παρακάνει, όπως στις σεκάνς του Μαρακές και της μετάφρασης των Ιρανών, το γέλιο δεν στερεύει.

Βεβαίως το χιούμορ και το τι είναι αστείο, είναι φυσικά θέμα γούστου και 1.800.000 θεατές στην Γαλλία προφανώς γέλασαν με το φιλμ ακόμη κι αν τίποτα καινούριο και απρόσμενο δεν θα συναντήσετε στην διάρκειά του.

Εκτός ίσως από τον Ιγκι Ποπ.

Tips

* Από την θρυλική εταιρεία Gaumont, που έφερε στις αίθουσες την προπέρσινη μεγάλη επιτυχία «Οι Άθικτοι», «Τα Παλιόπαιδα» αποτελούν την έκπληξη της περυσινής χρονιάς με 1.800.000 θεατές στη Γαλλία!

*Ταινία έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, σε παγκόσμια πρεμιέρα

Info

Σκηνοθεσία:Άντονι Μαρτσιάνο

Σενάριο: Μαξ Μπουμπλίλ, Νοέ Ντεμπρέ, Αντονί Μαρσιανό

Hθοποιοί: Αλέν Σαμπάτ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μαξ Μπουμπλίλ, Μελανί Μπερνιέρ

Χρονολογία παραγωγής: 2013

Χώρα παραγωγής: Γαλλία

Είδος: Κωμωδία

Γλώσσα: Γαλλικά

Εικόνα: Εγχρωμο

Διάρκεια: 95 λεπτά

Πηγή myflim.gr, tovima.gr

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου

Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
(Παράκληση: Και αυτή τη Δευτέρα, λόγω της εγγραφής μελών, η προσέλευση ας γίνεται λίγα λεπτά νωρίτερα).

Δείτε το τρέιλερ στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=Bvx0cyBtM5Y

gamins5 gamins3 gamins1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης