"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24.6 C
Trikala

Η πρώτη προτεραιότητα του υποψηφίου περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του Δημήτρη Κουρέτα

Την κατάσταση που βρίσκεται η Θεσσαλία την γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια από την ενασχόληση μου με τα τοπικά προϊόντα και αυτή η γνώση οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ το 2019. Δεν έγινε ανάποδα. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ τώρα γιγαντώθηκε.

Η Θεσσαλία είναι ένας γίγαντας που δυστυχώς κοιμάται. Τι σημαίνει αυτό με στοιχεία γιατί θέλω να μιλώ με στοιχεία. Η Θεσσαλία έχει μια ιδιαιτερότητα. Αντλεί το ΑΕΠ της από τον αγροδιατροφικο τομέα. Το 31% του ΑΕΠ προέρχεται από αυτόν. Δείτε τώρα τι πρόβλημα έχουμε.

 

Η Σουηδία είναι πρώτη στην ΕΕ των 28 σε ετήσιο εισόδημα / ανα εργαζόμενο στον αγροτικό τομέα με 60.000/ ανα εργαζόμενο / έτος. Στην μέση του πίνακα είναι η Ιταλία με την Ισπανία με 40.000/ εργαζόμενο και η Ελλάδα κάπου στο τέλος με 12000/ , ενώ η Θεσσαλία στον πάτο των περιφερειών της ΕΕ με 8000/ ανα εργαζόμενο / έτος. Είναι κουτοί οι Θεσσαλοί η ανίκανοι? Όχι δεν είναι.

 

Απλά κάνουν διαχρονικά λάθος πράγματα. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Πως θα πάρουμε την προστιθέμενη αξία από την γεωργία. Μπορούμε? Εμείς λέμε ναι με πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει και έχει τρεις άξονες βασισμένους σε αυτά τα θέματα.

Το αναπτυξιακό μας όραμα έχει να κάνει με το πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μέσω των χρηματοδοτήσεων και των εργαλείων που μας δίνει η τρέχουσα κατάσταση. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μοναδικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλίας και τη συμφωνία ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για την αξιοποίησή τους.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγικός τομέας, ο ακαδημαϊκός τομέας, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία των πολιτών εργάζονται από κοινού για την επίτευξη του οράματος και ότι οι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται προς λίγες, ιεραρχημένες δράσεις που υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα. Εμείς για να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας απαντήσαμε στα εξής:

 

Ποιο σενάριο (μετάβαση, εκσυγχρονισμός, διαφοροποίηση) θεωρείται ως βέλτιστο και γιατί. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του προτεινόμενου σεναρίου στην αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις εξαγωγές με ορίζοντα το 2026.Ποιες τεχνολογίες ή ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες ή πόροι απαιτούνται για την εφαρμογή του σεναρίου.Τι είδους παρεμβάσεις χρειάζονται (χρηματοδοτικές, νομοθετικές, κ.ο.κ.) για να υλοποιηθεί το σενάριο.Ποιοι παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων.

Βλέπετε λοιπόν ποιες θα είναι οι δράσεις μας και θα χρηματοδοτηθούν από τον άξονα 1 του ΠΕΠ 2023-2027, που έχει μεγάλο περίσσευμα, γιατί η νυν περιφερειακή αρχή επικεντρώθηκε στους δρόμους και στα έργα υποδομών, ενώ άλλη ήταν η οδηγία από την ΕΕ. Κάθε χώρα θα ήθελε να έχει στην επικράτεια της μια Θεσσαλία και έναν Όλυμπο για τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Και εμείς τα έχουμε και αντί να μας βοηθήσουν να φτάσουμε κορυφή κάνουμε ακόμη δρόμους…

Ιεράρχηση τομέων προτεραιότητας στο Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα.

Πυρήνας ισχυρής περιφερειακής προϊοντικής εξειδίκευσης
1. Προϊόντα γάλακτος και γαλακτοκομικά με έμφαση στη φέτα
2. Προϊόντα σιτηρών-ψυχανθών
3. Κρέας, κρεατοσκευάσματα και αλλαντικά
4. Χυμοί και Αναψυκτικά
5. Μεταποιημένα οπωροκηπευτικά
6. Προϊόντα ελιάς
7. Προϊόντα αμπέλου, οίνος και αποστάγματα

Αναδυόμενες περιφερειακές προϊοντικές εξειδικεύσεις
8. Μέλι και λοιπά προϊόντα μελισσοκομίας
9. Προϊόντα καλλιεργειών υπό κάλυψη
10. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
11. Προϊόντα υδατοκαλλιέργειας
12. Βιολειτουργικά τρόφιμα.

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης