"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.1 C
Trikala

Η Π.Ε. Τρικάλων τίμησε τους ήρωες του Υψώματος 731

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731, με την δέουσα επισημότητα , τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων.

Ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Γρηγόριος Μητράκος εκφώνησε ομιλία με τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731» όπου και τοποθετήθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που συνέβησαν στο ύψωμα 731 καταλήγοντας συγκινημένος :

« Και τότε έγινε το θαύμα», γράφει ο στρατηγός Ι. Μυτιληναίος. Οι Έλληνες στρατιώτες έσφιξαν στο μάγουλο το όπλο, σημάδεψαν, έριξαν στο ψαχνό. Τα ελληνικά πολυβόλα με το βαρύ τους κροτάλισμα γάζωναν στον αέρα. Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται, καθηλώνονται. Οι ελάχιστοι επιζώντες Έλληνες, την κατάλληλη στιγμή εξέρχονται των χαρακωμάτων τους και με εφ΄όπλου λόγχη  και την κραυγή «ΑΕΡΑ» αντεπιτίθενται.

Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν φράσεις να περιγράψουν το τι συνέβη εκεί πάνω εκείνες τις μέρες. Πως άντεξαν αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε τρείς μέρες 18 μεγάλες επιθέσεις από πυροβολικό, αεροπορία άρματα μάχης και επίλεκτες Ιταλικές μονάδες πεζικού πως δεν λύγισαν μπροστά στην τόσο καλά οργανωμένη και σφοδρή επίθεση των Ιταλών Υπερέβησαν Τις ανθρώπινες δυνατότητες, κατέκτησαν το ανέφικτο και πέρασαν ως ήρωες στην ιστορία.»

   Ακλούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου.

Στην συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολειού Μ. Καλυβίων και του Γυμνασίου Μ. Καλυβίων  και μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων Σακκά απήγγειλαν ποιήματα σχετικού περιεχομένου, ενώ το σκηνικό πλαισίωσε άγημα του Εκπολιτιστικού Λογογραφικού Ομίλου Καλυβίων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων , συγγενείς και απογόνους των Μαχητών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από το άγημα της Σ.Μ.Υ. και το μουσικό τμήμα της Πρώτης Στρατιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης