"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Η στάχτη της Αλκμήνης Λογοθέτη σκορπίστηκε στον Κόζιακα, όπως αυτή επιθυμούσε

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την προηγούμενη εβδομάδα η στάχτη της Αλκμήνης Λογοθέτη σκορπίστηκε στον Κόζιακα, όπως αυτή επιθυμούσε, σε μια σεμνή, οικογενειακή τελετή. Η Αλκμήνη Λογοθέτη, στέλεχος του ΕΑΜ σε μια εκτεταμένη περιοχή του νομού Τρικάλων, αργότερα μέλος του ΔΣΕ και κατόπιν πολιτική εξόριστη στην Τσεχοσλοβακία είχε φύγει πέρυσι από την ζωή και η επιθυμία της ήταν να γυρίσει στο βουνό που αντίκρισε πρώτη φορά στην ζωή της. Σύντομα, σε συνεργασία με την οικογένειά της, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από το αρχείο της.

Κώστας Μιχαλάκης

Παραθέτουμε ένα περσινό δημοσίευμα, με αφορμή τον θάνατο της.

Τρίκαλα: Έφυγε η Αλκμήνη Λογοθέτη, η γυναίκα που η ιστορία της είναι και η ιστορία του τόπου μας.

Σε πολλούς ίσως αυτό το όνομα να μη λέει και πολλά.
Κι όμως, η Αλκμήνη Λογοθέτη ήταν ενταγμένη στο ΕΑΜ, υπεύθυνη για την οργάνωση των γυναικών από το Δούσικο ως την Μεγάρχη, ένα σύνολο 25 χωριών, αργότερα, στον εμφύλιο, πολέμησε στις τάξεις του ΔΣΕ, πήρε τον δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς και βρέθηκε να κατοικεί στο Brno της Τσεχίας.
Μέσα σε λίγες γραμμές, η ιστορία της Ελλάδας…
Η Αλκμήνη Λογοθέτη έφυγε χθες στα 92 και η επιθυμία της ήταν να σκορπιστεί η τέφρα της στον αγαπημένο της Κόζιακα, το βουνό που σκίαζε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, εκεί στο χωριό της Φήκης.
Δεν γνωρίζουμε αν είχε διαβάσει το ποίημα του Κάλβου η αντάρτισσα, όμως με η τελευταία της πράξη ταιριάζει ακριβώς με τα λόγια του:
Ας μη μου δώσει η μοίρα μου εις ξένην γην τον τάφον· είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της και δεσμευόμαστε σύντομα να υπάρξει μια πιο εκτεταμένη αναφορά στην δράση αυτής της αξιόλογης γυναίκας.

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάντα θα θυμάμαι τα χρόνια της χούντας, όταν ακούγαμε “τη φωνή της αλήθειας ” . Έλεγε ο πατέρας μου : μιλάει η Αλκμήνη. Αιώνια της η μνήμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης