"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Η «Τέχνη» πάει… εκλογές: Ποιοι πολιτεύονται με ποιους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η παρουσία «αστραφτερών» ονομάτων του καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου καθώς και δημοσιογράφων στα έδρανα του Κοινοβουλίου δεν αποτελεί νέο «φρούτο» στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ωστόσο όπως και στην περίπτωση των υπολοίπων βουλευτών έτσι και με την κατηγορία των glamorous εθνοπατέρων υπάρχουν σαφέστατες ποιοτικές διαφορές μεταξύ του χθες και του σήμερα.

Για παράδειγμα ηθοποιοί υπήρχαν πάντα στην Ελληνική Βουλή. Τα συμπεράσματα όμως είναι προφανή αν αναλογιστεί κανείς ότι στις θέσεις που καταλάμβαναν κάποτε η Μελίνα Μερκούρη, η Άννα Συνοδινού,  και ο Λυκούργος Καλλέργης, κάθισε ο Παύλος Χαϊκάλης και μετά τις 25 Ιανουαρίου μπορεί να εγκατασταθεί και η αοιδός Κατερίνα Στανίση (με την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου).

Τα πολιτικά κόμματα επενδύουν πάντως στην λάμψη των προσώπων αυτών και προσπαθούν να ενισχύσουν, για ευνόητους λόγους, τα ψηφοδέλτια τους με υποψήφιους βουλευτές που συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Αν και τα ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμα κλείσει, υπάρχουν σειρά υποψηφίων που προέρχονται από τους προαναφερόμενους χώρους και φιλοδοξούν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους και την ιδιότητα του βουλευτή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν έχουν κλείσει οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης στην Β΄ Αθηνών και Πάνος Σκουρολιάκος (υπόλοιπο Αττικής).

Σε ότι αφορά τους δημοσιογράφους στην Β΄ Αθηνών θα θέσουν υποψηφιότητα οι Άννα Καββαδία και Νίκος Ξυδάκης, ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης (Ά Αθηνών), ενώ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να συμμετάσχει και ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος.

Στο ΠΑΣΟΚ βέβαια είναι τα ονόματα του ηθοποιού Γιάννη Βούρου στην Β΄ Αθηνών (είχε επανεκλεγεί και με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου) αλλά και της Άννας Βερούλη, νικήτριας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με το Ποτάμι θα εκτεθούν ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Βόλεϊ Στέλιος Προσαλίκας, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης. Το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη στηρίζουν εξάλλου χωρίς όμως να θέσουν υποψηφιότητα ο θεατρικός σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, ο σκηνοθέτης κινηματογράφου Σωτήρης Γκορίτσας, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.α.

Πυκνές είναι οι διαβουλεύσεις και στα υπόλοιπα κόμματα αφού έως την ερχόμενη Τρίτη οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία πρέπει να έχουν συμπληρωθεί όλα τα ψηφοδέλτια.

Στην επερχόμενη Βουλή οι βουλευτές όλων των πτερύγων που προέρχονταν από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και αθλητικό χώρο ξεπερνούσαν τα 30 άτομα. Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από αυτούς θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας (ΠΑΣΟΚ), οι ηθοποιοί Μαρία Καννελοπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου και Γιώργος Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ),  οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βαρεμένος και Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), οι συνάδελφοι τους Σίμος Κεδίκογλου, Φωτεινή Πιπιλή, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σοφία Βούλτεψη Άννα Καραμανλή από την ΝΔ, Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, Τέρενς Κουικ από τους ΑΝΕΛ, Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

Στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ θα συμμετάσχει και το πρώην μοντέλο Έλενα Κουντουρά, ενώ με την ΝΔ θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί και η πρώην τηλεπερσόνα Τάνια Ιακωβίδου.

Από το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την μεταπολίτευση έχουν περάσει πλειάδα ηθοποιών. Από την Μελίνα Μερκούρη, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Άννα Συνοδινού, την Εύα Κοταμανίδου, τον Κώστα Καζάκο, την Πέμυ Ζούνη, την Άννα Βαγενά κ.α έως τον αστυνόμο Θεοχάρη της γνωστής τηλεοπτικής σειράς, Γιώργο Βασιλείου και την Σελήνη της Λάμψης, Ελένη Κούρκουλα.

Αξιομνημόνευτη πάντως είναι και η παρουσία δύο σεξολόγων. Του Θάνου Ασκητή ο οποίος εξελέγη το 2000 με το ΠΑΣΟΚ, αλλά έφυγε νωρίς λόγω του επαγγελματικού ασυμβίβαστου που εφαρμόστηκε τότε.

Και του Βαΐτση Αποστολάτου με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος πάντως άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με το τακτ και την ευγένεια με την οποία «εξουδετέρωνε» από τη θέση του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου τις εντάσεις και τις αντεγκλήσεις μεταξύ των κομματικών αντιπάλων.

thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης