"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Η Τρικαλινή Βασιλική Παπακώστα είναι η δασκάλα του Ελληνικού Σχολείου στο Ντουμπάι.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Papakosta Vasiliki

 

Mε καταγωγή από το πανέμορφο Γαρδίκι η Βασιλική Παπακώστα ακολούθησε το σύζηγο της στο Ντουμπάι και σήμερα μαθαίνει γράμματα στα παιδιά του Ελληνικού Σχολείου. Υπενθυμίζει σε όλους  το μεγαλείο της μητρικής μας γλώσσας.

– Οι γονείς ρωτούν αν υπάρχει Ελληνικό Σχολείο στο Ντουμπάι.

Βέβαια, υπάρχει Ελληνικό Σχολείο στο Ντουμπάι,το οποίο λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια ως Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ). Εποπτεύεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπάγεται στη Διεύθυνση Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΟΔΕ του ΥΠΠΘ. Λειτουργεί με Έλληνα δάσκαλο, αποσπασμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Φορέας του σχολείου, ο οποίος και στηρίζει οικονομικά το σχολείο, είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
– Πού και πότε γίνονται τα μαθήματα;
Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες του DUBAI INTERNATIONAL ACADEMY (DIA) στην περιοχή Springs, τις οποίες νοικιάζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Τα μαθήματα διεξάγονται από Κυριακή ως Τετάρτη απογευματινές ώρες και το Σάββατο πρωινές ώρες ( 9.00΄πμ – 15.00΄μμ). Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζει το σχολείο, καθώς και τα βιβλία που διδάσκονται σε αυτό, είναι εγκεκριμένα από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη στο Σχολείο γίνεται προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας (Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας ).
– Είναι η πρώτη σας χρονιά στο Ντουμπάι και τι σας έφερε εδώ;
Ναι, για μένα είναι η πρώτη χρονιά στο Ντουμπάι. Με έφερε εδώ η εργασία του συζύγου μου, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός. Αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στο Ντουμπάι, εγώ και τα δύο μου παιδιά, για να είναι η οικογένειά μας ενωμένη.
– Πόσα χρόνια δουλεύετε ως δασκάλα και ποιες είναι οι σπουδές σας;
Εργάζομαι ως δασκάλα εδώ και 21 χρόνια. Τελείωσα το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1994. Εργάστηκα αμέσως, ως δασκάλα στην Ιδιωτική Εκπαίδευση για 8 χρόνια. Στη συνέχεια έδωσα εξετάσεις στον ΑΣΕΠ, το 2001 και διορίστηκα στο δημόσιο. Παρόλο τον διορισμό μου δε σταμάτησα τις σπουδές μου, γιατί το πιστεύω μου είναι «Η δια βίου μάθηση». Έτσι φοίτησα στη ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ, όπου έκανα μετεκπαίδευση στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για δύο χρόνια και στη συνέχεια έκανα το Μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ». Πριν τέσσερα χρόνια ορίστηκα Διευθύντρια σε Δημοτικό Σχολείο, την οποία θέση κατείχα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου και αποσπάστηκα στο Ντουμπάι.

Ποιες οι εντυπώσεις σας από την φετινή χρονιά;
Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη χρονιά. Γνώρισα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και εισέπραξα πολύ αγάπη από τα παιδιά. Καταφέραμε από κοινού, με την άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους γονείς και το σχολείο, να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα και παράδοση. Ωφείλω να απευθύνω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους γονείς, που στάθηκαν δίπλα μου αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, όλη αυτήν τη χρονιά.
Σκοπός του σχολείου, δεν είναι απλά να μεταδόσει γνώσεις στα παιδιά, αλλά κυρίως να ενσταλάξει στις ψυχές τους την αγάπη για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Η διαρκής προσπάθειά μου θα είναι, το σχολείο να γίνει πόλος έλξης για όλους τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Ντουμπάι, μέσα από το οποίο θα μεταδόσουμε στα παιδιά μας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και θα τα βοηθήσουμε μάθουν και να κατανοήσουν το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας.

papakosta Vasiliki
Ποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάνατε τη φετινή σχολική χρονιά;
Αρχικά κάναμε Χριστουγεννιάτικη γιορτή, όπου συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου με ποιήματα, θεατρικά και τραγούδια. Στo πλαίσιo της γιορτής τα παιδιά έκαναν μπαζάρ με δικές τους χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ο Σύλλογος Γονέων έκανε μπαζάρ με ελληνικά φαγητά και γλυκά. Τις Απόκριες κάναμε μάσκες με τα παιδιά κα τραγουδήσαμε Αποκριάτικα τραγούδια. Την 25η Μαρτίου κατασκευάσαμε σημαίες και αναβιώσαμε την ιστορία της διπλής γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το Πάσχα βάψαμε αυγά και κάναμε καλαθάκια, αναβιώνοντας τα πασχαλινά έθιμα. Τέλος το Μάιο, γιορτάσαμε με πολλή αγάπη, τη γιορτή της μητέρας. Του χρόνου προσδοκούμε οι γιορτές μας να έχουν τη συμμετοχή και την αρωγή όλων των συμπατριωτών μας. Κάθε βοήθεια και κάθε προσφορά είναι πολύτιμη και απαραίτητη, γιατί ενισχύοντας το ελληνικό σχολείο ενισχύουμε την Ελληνική παρουσία στα Εμιράτα.
Πότε θα ξεκινήσουν οι εγγραφές για τη νέα χρονιά;
Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2015-16 έχουν ήδη ξεκινήσει και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει στα παρακάτω τηλ:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
(υπεύθυνη δασκάλα ) 00971502890609
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΕΡΕΜΠΕΗ
(πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων) 00971509940984
ή και στο email του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: greekschooldubai@yahoo.com
καθώς και να επισκεφτεί το site του Σχολείου: www.greekschooldubai.com
Πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν τα μαθήματα;
Τα μαθήματα αρχίζουν 15 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν 15 Ιουνίου, ακολουθώντας το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα.
Εύχομαι το Ελληνικό Σχολείο του Ντουμπάι να έχει συνεχή και επιτυχημένη πορεία, μεταδίδοντας στα Ελληνόπουλα πολύτιμες γνώσεις για τη γλώσσα και την ιστορία μας, υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς το μεγαλείο της μητρικής μας γλώσσας, γιατί όπως είπε και ο Ελύτης
«Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική…
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου…».

idees.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχως τις χρονιες που ειμασταν εκει δεν υπηρχε χρονος για να γιορτασουμε την 28η/10, ουτε της 25η/3, σαν ελληνικη κοινοτητα μεσα στην αγκαλια της σχολικης κοινοτητας, αν και οι περισσοτεροι γονεις το επιθυμουσαμε και ειμασταν προθυμοι να βοηθησουμε. Υπαρχουν καθηγητες και για ιδιαιτερα μαθηματα ή ακομη η επιλογη για διαδικτυακη παρακολουθηση σε ελληνικα ιδιωτικα σχολεια. Εξαιρετικη δασκαλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης