Η Τρικαλινή … “μαϊμού του Καραμέτου” Reviewed by Momizat on . Η μεγαλύτερη "φίρμα" στην πόλη μας το 1967 ήταν ένας πολύ ερωτιάρης νεαρός Δεν πρόκειται για κάποιον επώνυμο Τρικαλινό, αλλά ένα πανέμορφο ζωάκι που άφησε για χ Η μεγαλύτερη "φίρμα" στην πόλη μας το 1967 ήταν ένας πολύ ερωτιάρης νεαρός Δεν πρόκειται για κάποιον επώνυμο Τρικαλινό, αλλά ένα πανέμορφο ζωάκι που άφησε για χ Rating: 0

Η Τρικαλινή … “μαϊμού του Καραμέτου”

Η Τρικαλινή … “μαϊμού του Καραμέτου”

Η μεγαλύτερη “φίρμα” στην πόλη μας το 1967 ήταν ένας πολύ ερωτιάρης νεαρός Δεν πρόκειται για κάποιον επώνυμο Τρικαλινό, αλλά ένα πανέμορφο ζωάκι που άφησε για χρόνια “εποχή”.

Όπως μας θυμίζει το fatsimare.gr  ήταν ο “Μανώλης” η “μαϊμού του Καραμέτου” η μασκότ γνωστών επαγγελματιών της πόλης που ήρθε “πιτσιρικάς” στα Τρίκαλα και μέσα σε λίγο χρόνο έγινε “φίρμα” χαρίζοντας παράλληλα ικανοποίηση στα “αφεντικά” του τους αδελφούς Καραμέτου που χάρη στον “Μανώλη” έκαναν το καθαριστήριό τους “σημείο αναφοράς”…

Το καθαριστήριο “αφων” Καραμέτου

Το καθαριστήριο “Καραμέτου” είναι το πιο παλιό από τα μεταπολεμικά καθαριστήρια της πόλης μας, του οποίου η ζωή φτάνει τα εξήντα χρόνια.
Πρωτολειτούργησε το 1958 με τους αδελφούς Παναγιώτη και Βασίλειο Καραμέτο σε μικρό οίκημα (όπου είναι σήμερα το εκκλησάκι των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στην Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού).
Το 1960 μετακόμισαν στην οδό Ιουλιέτας Αδάμ, όπου ήταν παλιά το χάνι του Μπατάλα.

 

 

Ο Βασίλειος Καραμέτος στο εσωτερικό του καταστήματός του σε ώρα εργασίας. (Αρχείο Β. Καραμέτου)

Δύο χρόνια αργότερα, το κατάστημα μεταφέρθηκε στην οδό Βύρωνος δίπλα στο φωτογραφείο Μάνθου, για να επανέλθουν πάλι το 1979 στην οδό Ιουλ. Αδάμ όπου είναι και σήμερα.
(Αξίζει να σημειωθεί πως με την ηλεκτροδότηση της πόλης το 1959, οι αδελφοί Καραμέτου ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν  ηλεκτρικό σίδερο. )

Ο ερχομός του “Μανώλη”

Την περίοδο που οι αδερφοί Καραμέτου έχουν το καθαριστήριο στη Βύρωνος, για διαφήμιση του καταστήματός τους, αγόρασαν από την Αθήνα ένα μικρό πίθηκο και το έβαλαν μέσα το κατάστημά τους.

Ο Μανώλης έγινε αμέσως αγαπητός από πολλούς Τρικαλινούς που καθημερινά μαζεύονταν ή περνούσαν απ’ τα καθαριστήρια αδελφών Καραμέτου, για να θαυμάσουν την νοημοσύνη του.

Η παρουσία του εκεί έφερε πολλούς συμπολίτες έξω από το καθαριστήριο, ειδικά πιτσιρικάδες που δε χόρταιναν  να τον απολαμβάνουν για τις απίθανες τούμπες και τα πολλά καμώματά του

Η μασκότ του καθαριστηρίου των αδελφών Καραμέτου αναρριχώμενη πάνω στο μεγάλο πλυντήριο. (Αρχείο του Β. Καραμέτου, φ.1967)

Για το μικρό πίθηκο τα “Τρικαλινά Νέα” στο φύλλο της 3-6-1967 γράφουν:

“ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΡΓΟ ΠΕΤΡΟ – ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ”

Μετά τον πελαργό Πέτρο, τα Τρίκαλα απέχτησαν και τον πίθηκον τους, που ακούει στο όνομα Μανώλης.

Πρόκειται για έναν πανέξυπνο και νοήμωνα πίθηκο, που αγόρασαν οι αδελφοί Καραμέτου και φιλοξενούν στο επί της οδού Βύρωνος (έναντι κινηματογράφου “Εσπέρου”) καθαριστήριό τους.

Διαθέτει θαυμάσια νοημοσύνη παρ’ όλον ότι είναι μόνο 7 μηνών. (Αν ζούσε δηλ. σήμερα ο “Μανώλης” θα ήταν 50 χρονών…)

Αδυναμία του μικρού πιθήκου (που είναι διασταύρωση πιθήκου και μαϊμούς), είναι μια μικρή πλαστική κούκλα με την οποία ο Μανώλης ξημεροβραδιάζεται.

Δεν πειράζει κανέναν παρά μόνον εκείνον που θα επιχειρήσει να του πάρει την κούκλα.

Επίσης, έχει μάθει να χαιρετάει και να μαζεύει στο στόμα τα κέρματα που πέφτουν απ’ το ταμείο ή απ’ την τσέπη.
Τρώει όλα τα φαγητά και τα φρούτα (εκτός από το ωμό κρέας).

Όταν πεινάει πολύ, τρώει τα κεράσια και σπάζει με τα δόντια του το κουκούτσι για να φάει και την ψίχα!
Ό Μανώλης παρά το νεαρόν της ηλικίας του είναι πολύ ερωτιάρης...

Όπως βεβαιώνουν τ’ αφεντικά τον, αισθάνεται ιδιαίτερη αδυναμία για τις γυναίκες, όταν δε αφεθεί ελεύθερος δείχνει ενδιαφέρον για τον γυναικείο “ποδόγυρο”.!

Γενικά, ο Μανώλης αξιοπερίεργο ζώο που αξίζει καθένας να δει και να θαυμάσει την ανθρώπινη σχεδόν νοημοσύνη του”…


0 Ευάγγελος Καραμέτος στο εσωτερικό του καταστήματός του. (φωτο 2003)

Πηγές:
Ν.Κατσόγιαννου “Παράθυρο στο χθες”
Εφ. “Τρικαλινά Νέα”
Αρχείο Β.Καραμέτου

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή