Η ώρα του λαού. Ο λαός στην ώρα του; Reviewed by Momizat on . Σήμερα, από τις 7 το πρωί, ο καθένας μας ασκεί το αναφαίρετο και με αίμα καθιερωμένο του δικαίωμα για ψήφο. Ψηφίζει για την ανάδειξη συμβούλων, δημάρχων και περ Σήμερα, από τις 7 το πρωί, ο καθένας μας ασκεί το αναφαίρετο και με αίμα καθιερωμένο του δικαίωμα για ψήφο. Ψηφίζει για την ανάδειξη συμβούλων, δημάρχων και περ Rating: 0

Η ώρα του λαού. Ο λαός στην ώρα του;

Η ώρα του λαού. Ο λαός στην ώρα του;

Σήμερα, από τις 7 το πρωί, ο καθένας μας ασκεί το αναφαίρετο και με αίμα καθιερωμένο του δικαίωμα για ψήφο.

Ψηφίζει για την ανάδειξη συμβούλων, δημάρχων και περιφερειαρχών. Για την αυτοδιοίκηση. Για την γειτονιά του και τον Δήμο του. Για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη σχέση κοινότητας – κοινωνίας

Για την αντίληψή του σχετικά με την πολιτική (κομματική ένταξη, απολίτικος, ψηφοφόρος ή οπαδός)

Για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής (ανάθεση, συμμετοχή, εκπροσώπηση ή αντιπροσώπευση)

Για τη θέση του στο μέλλον.

Αυτό, το μέλλον, δεν είχε μεγάλο «ρόλο» στις φετινές εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε μετά τα όργια των μνημονίων. Αλλά και η πρώτη φορά που ψηφίζουμε μετά τη νηνεμία ενάντια στα μνημόνια.

Οι περισσότερες διαφημίσεις προγραμμάτων, όμως, απέφυγαν να αναφέρουν ότι, όποιος εκλεγεί, θα είναι «στα πράγματα» για την επόμενη πενταετία.
Ισως επειδή ούτε οι ίδιοι το συνειδητοποιούν.
Σε πέντε χρόνια από τώρα, τον Μάιο του 2020, πολλά θα είναι διαφορετικά: τα νέα μνημόνια – αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση – θα έχουν ληστέψει τον λαό. Αν αλλάξει η κυβέρνηση – ή οι κυβερνήσεις… – λογικά θα έχουν συντελεστεί άλλες διεργασίες στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Επίσης, κάποιοι άνθρωποι που μέχρι τώρα έπαιζαν ρόλο στα τοπικά συμβαίνοντα, θα έχουν χαθεί από προσώπου… πολιτικής. Οσοι, δε, ηλικιακώς είναι μετά τα 55, λογικά δεν θα εμφανιστούν ξανά στο προσκήνιο. Αυτές οι εκλογές συμπίπτουν, ουσιαστικά, με το τέλος της εποχής όλης της παλαιάς φρουράς των πολιτικών κάθε κατηγορίας. Ακόμη και να εκλεγούν κάποιοι, θα είναι η τελευταία τους φορά.
Ηλικιακώς, σήμερα τελειώνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης – ακόμη και για τους επιγόνους αυτής της γενιάς.
Από σήμερα ουσιαστικά τα ηνία παίρνουν οι 40ρηδες. Κάθε απόχρωσης και πιστεύω. Είναι η γενιά που μέχρι τώρα ήταν στην αφάνεια. Οσοι, δηλαδή, έχουν γεννηθεί από τα έτη 1967 έως 1977 (περίπου) είναι ήδη στην πλευρά της ανόδου στην πυραμίδα της παραγωγικής διαδικασίας. Διεκδικούν, δηλαδή, εκτός από την οικονομική τους επιφάνεια, και την πολιτική τους έκφραση. Αναμενόμενο και φυσιολογικό, όπως πάντα ορθώς αναλύει ο μαρξισμός: όποιος έχει την οικονομική δύναμη, επιδιώκει και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας.
Μέσα σε αυτή τη διαμάχη, οι κομματικές αποκρυσταλλώσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, δεν έχουν γίνει. Οδεύουμε σε νέα εποχή με συνταγές και συνήθειες της προηγούμενης εποχής. Πλέον, οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί του συνταγματικού τόξου, αλλάζουν. Είτε είναι ήδη παλιοί, είτε τώρα δημιουργούνται, σηματοδοτούν το στάδιο της μετάβασης σε μια άλλη εποχή. Το αν η εποχή αυτή θα είναι χτισμένη με υλικά που θα παραπέμπουν σε άλλον αιώνα, είναι ένα μεγάλο θέμα.

Και είναι μεγάλο θέμα, τι, τελικά, από όλα τα παραπάνω, ενδιαφέρουν τον ψηφοφόρο. Εκτός και αν δεν τον ενδιαφέρει τίποτε, και ασχολείται μόνο με την κουμπαριά που πρέπει υποχρεωτικώς να ψηφίσει. Διότι και αυτό, δείγμα και αντανάκλαση της κοινωνίας μας είναι. Οσο κι αν δεν θέλουμε να το δούμε.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι σημερινές εκλογές είναι οι εκλογές του λαού. Με περισσότερη ή λιγότερη πολιτική σχέση με την πραγματικότητα, με περισσότερη ή λιγότερη επαφή με τον κόσμο, με περισσότερη ή λιγότερη ουσία, με περισσότερες ή λιγότερες σχέσεις συγγένειας, η σημερινή μας ψήφος είναι σημαντική. Σκεφτείτε και πράξτε αναλόγως. Μην το μετανιώσετε μετά όμως. Δεν θα ευθύνεται ο διπλανός σας. ΕΣΕΙΣ καθορίζετε τον εαυτό σας και το μέλλον σας

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας