"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.8 C
Trikala

Θανάσης Λιούτας: «Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό των αγροτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Lioutas

Το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό προβλέπει εξαιρετικά υψηλές αυξήσεις των εισφορών των αγροτών, τόσο για την σύνταξη, όσο και για την υγειονομική τους περίθαλψη. Πρόκειται για υπέρογκες  και αδικαιολόγητες αυξήσεις οι οποίες οδηγούν στην εξόντωση των ίδιων των αγροτών αλλά και της παραγωγικής βάσης της χώρας με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σ’ όλους σχεδόν, τους κλάδους της οικονομίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπέρογκη  φορολόγησή τους, δηλαδή την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% και ακολούθως σε 100%, την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 13% σε 23%, την κατάργηση του αφορολογήτου των αγροτικών επιδοτήσεων, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης,  την επιβολή τέλους επιτηδεύματος καθώς και εισφοράς αλληλεγγύης, καθιστά πλέον με αμιγώς οικονομικούς  όρους, ασύμφορη  την αγροτική απασχόληση, μη βιώσιμες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οδηγεί στην άμεση εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους παραγωγούς. Κι αυτό γιατί  ένα σημαντικό ποσοστό άνω του 50% του πενιχρού μέσου αγροτικού εισοδήματος αλλά και οι επιδοτήσεις, θα δεσμεύεται για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: οι αγρότες οδηγούνται σε οικονομικό αφανισμό και η αγροτική παραγωγή σε δραματική συρρίκνωση η οποία υπονομεύει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.

Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης η ΑΜΕΣΗ απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου Νόμου και η έναρξη ενός ειλικρινούς εθνικού διαλόγου για την παραγωγική ανασύνταξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ιδίως των πραγματικών παραγωγών, που θα καταλήξει σε δεσμευτικά  μέτρα και δράσεις που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης