"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Θανάσης Λιούτας: Τέλη Ιουλίου η πληρωμή προκαταβολής 40% για τις ζημιές του παγετού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει καταβληθεί προκαταβολή 40% για τις ζημιές του παγετού (ποσό ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Το παραπάνω αποτελεί το πρώτο βήμα ενός οδικού χάρτη για τη συνολική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών μας από τον ανοιξιάτικο παγετό. Ο ανοιξιάτικος παγετός έπληξε εκτεταμένα τις παραγωγές, τις καλλιέργειες και τις σοδειές σε πολλές περιοχές και στον Νομό Τρικάλων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Το σύνολο της αποζημίωσης θα δοθεί με την ολοκλήρωση όλων των εκτιμήσεων. Η επιδίωξη του Υπουργείου είναι αυτό να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν και οι ζημιές, που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες που βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο.

Παράλληλα θα εκταμιευθεί ποσό ύψους 3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα διοικητικά κόστη και να συνεχίσει με άμεσο και απρόσκοπτο τρόπο η εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Ο Τρικαλινός Βουλευτής άμεσα μετά τον παγετό, καθώς και όλο αυτό το διάστημα, επικοινωνούσε τόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την άμεση εκπόνηση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, τη γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και την άμεση και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων.

Παράλληλα ο κ. Λιούτας είχε ζητήσει και την πρόσληψη επιπλέον γεωπόνων, ώστε οι εκτιμήσεις να ολοκληρωθούν γρήγορα και άμεσα. Έως σήμερα έχουν προσληφθεί παραπάνω από 300 έκτακτοι συμβασιούχοι γεωπόνοι για τη διαδικασία των εκτιμήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης