"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Θανάσης Λιούτας: Το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη συζήτηση που κάναμε, χθες Πέμπτη, με τον Βαγγέλη Γκιάτα και τον Γιώργο Παρθένη, στην εκπομπή, «Εδώ Καλαμπάκα», στο Ράδιο Σταγών, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νομού μας.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να ζουν άλλο στα όρια της φτώχειας.

Στη συζήτηση που κάναμε, με τους αγαπητούς δημοσιογράφους, δήλωσα αυτό που πραγματικά πιστεύω…ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης, αρκεί να οργανωθούμε σωστά.

• Για παράδειγμα, στην περιοχή μας υπάρχει βλάστηση 2.000 και πλέον φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων. Το γεγονός αυτό,
σε συνδυασμό με τα ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται σε αυτό το περιβάλλον, συνιστούν ως σύνολο ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το γάλα και το κρέας από την περιοχή μας, μπορούν με την σωστή στρατηγική να κατηγοριοποιηθούν ως προϊόντα υγείας. 
Τα προϊόντα υγείας σε όλες τις διεθνείς αγορές είναι αυτά που πλέον οι καταναλωτές ζητούν.

Η ανάπτυξη, όμως, έχει προϋποθέσεις, για τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση εγκληματικά αδιαφόρησε.

• Προϋπόθεση είναι η χαμηλή φορολογική πολιτική.

• Προϋπόθεση είναι το Υπουργείο να ενημερώνει και να οργανώνεται κατάλληλα, ώστε να μη χάνονται οι πραγματικές ευκαιρίες που έχουν στα χέρια τους οι αγρότες. 
Για παράδειγμα, ευκαιρία αποτελούν τα πιστοποιημένα προϊόντα, όπως το πιστοποιημένο βαμβάκι. Το πιστοποιημένο βαμβάκι στην ευρωπαϊκή αγορά έχει επιπλέον περιθώριο κέρδους κατά 10-15%.

• Προϋπόθεση επίσης είναι ο αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας από την κεντρική πολιτική του Υπουργείου. Είναι επιτακτική πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων!

Επίσης χρειάζονται ριζικές τομές.

• Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι είναι αναγκαία η νομική κατοχύρωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού επαγγέλματος.

• Επιπλέον, πιστεύω ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των γαιών και η αντιμετώπιση του επίκαιρου προβλήματος της κατακερματισμένης γης, γεγονός που στερεί από τους γεωργούς εύφορων και κατάλληλων προς καλλιέργεια εδαφών.

• Επίσης αναγκαία είναι η ουσιαστική αναδιάρθρωση καλλιεργειών και επιβεβλημένη η σωστή οργάνωση της παραγωγής και διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων.

Η συζήτηση, όμως, αναφορικά με τα αγροτικά ζητήματα δεν ολοκληρώνεται εδώ. Είναι μια συζήτηση που οφείλει να βασίζεται σε έναν διαρκή, γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με όσους επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, κάθε συζήτηση για αγροτική ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην ενημέρωση και στην αντίληψη περί των των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Η προοπτική για αγροτική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων δομών, ικανών να βοηθούν τους αγρότες να μετατρέπουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ανάπτυξη και σε κέρδος.

Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο του χθες και την επόμενη ημέρα που μας περιμένει.

Ευχαριστώ πολύ τους αγαπητούς δημοσιογράφους και τους συντελεστές της εκπομπής για τη φιλοξενία και το βήμα που μου δόθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης