Θα αλλάξει η ημερομηνία ορκωμοσίας στον Δ. Καλαμπάκας; Reviewed by Momizat on . Υπάρχει πρόβλημα με τη ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας; Μπορεί και να υπάρχει, ακόμη κι αν είναι φαινομενικά τόσο σοβαρό. Με βάση την πολύ πρ Υπάρχει πρόβλημα με τη ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας; Μπορεί και να υπάρχει, ακόμη κι αν είναι φαινομενικά τόσο σοβαρό. Με βάση την πολύ πρ Rating: 0

Θα αλλάξει η ημερομηνία ορκωμοσίας στον Δ. Καλαμπάκας;

Θα αλλάξει η ημερομηνία ορκωμοσίας στον Δ. Καλαμπάκας;

Υπάρχει πρόβλημα με τη ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας; Μπορεί και να υπάρχει, ακόμη κι αν είναι φαινομενικά τόσο σοβαρό. Με βάση την πολύ πρόσφατη εγκύκλιο (αριθμ. 43 της 6ης Αυγούστου) του υπουργείου Εσωτερικών, ίσως θα πρέπει να αλλάξει η ημερομηνία για την ορκωμοσία, που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Αυγούστου.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (άρθρο 53 παρ. 1), όποιος από τους εκλεγέντες δεν αποποιηθεί την εκλογή του τουλάχιστον δέκα μέρες (10) πριν από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και την 21η Αυγούστου 2014, θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί. Δηλαδή, μπορεί να υπάρξει κάποιος που έχει εκλεγεί μεν, αλλά για κάποιον λόγο δεν θέλει να μετάσχει στο Δημοτικό ή στο Τοπικό Συμβούλιο. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Αυγούστου. Ετσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αποποίηση εκλογής δεν νοείται πέραν της ανωτέρω ημερομηνίας (δηλαδή από την 22η Αυγούστου 2014 και μετά). Μετά την ημερομηνία αυτή, όποιος αιρετός επιθυμεί μπορεί να παραιτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Αρα, υπάρχει ένα τυπικό κενό 2 ημερών για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ορίσουν, τι ακριβώς συμβαίνει και εάν υπάρχει πρόβλημα.
Πάντως, η πρόσκληση που απέστειλε ήδη ο Χρ. Σινάνης, ο επόμενος Δήμαρχος Καλαμπάκας, ανέφερε ως τόπο πραγματοποίησης της ορκωμοσίας, το Πνευματικό κέντρο του Δήμου (λόγω έλλειψης χώρου, φυσικά), στις 8 το βράδυ της 19ης Αυγούστου 2014.

 

Οι άλλες ορκωμοσίες

Όπως έχει γίνει γνωστό, στους άλλους τρεις Δήμους οι ορκωμοσίες θα πραγματοποιηθούν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στους Δήμου Φαρκαδόνας και Πύλης ορίστηκε η Κυριακή 24 Αυγούστου, ενώ στον Δήμο Τρικκαίων η Τρίτη 26 Αυγούστου.
Στους δύο πρώτους και ειδικά στον Δήμο Πύλης, θα πρέπει να βρουν ένα άλλο μέρος, εκτός από το Δημαρχείο, καθώς ο αριθμός των συμβούλων είναι εξαιρετικά μεγάλος. Στον Δήμο Τρικκαίων, η ορκωμοσία θα γίνει, κατά πώς φαίνεται, στον μύλο Ματσόπουλου, για πρώτη φορά.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή