Θα δώσουν και αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες; Reviewed by Momizat on . Να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων μη εμπορικώς ανεπτυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε αντάλλα Να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων μη εμπορικώς ανεπτυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε αντάλλα Rating: 0

Θα δώσουν και αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες;

Θα δώσουν και αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες;

Να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων μη εμπορικώς ανεπτυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε αντάλλαγμα να δοθεί στις εταιρείες ένα μέρος των εσόδων από την τουριστική κίνηση προτείνει σε επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο Στέφεν Μίλερ, ένας αμερικάνος αρχαιολόγος που εδώ και τέσσερις δεκαετίες πραγματοποιεί ανασκαφές στην Νεμέα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: κάνουν εξαιρετικές συντηρήσεις και κάνουν πολύ καλές εκθέσεις. Αλλά είναι κακοί επιχειρηματίες», αναφέρει στο περιοδικό Time ο Μίλερ.

O ίδιος ισχυρίζεται πως η λύση που προτείνει θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προστατεύσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Το Time σχολιάζει πως η πρόταση μπορεί να μη μοιάζει τόσο ριζοσπαστική για την ώρα, όταν η Ιταλία επιτρέπει σε εταιρεία ρούχων να σπονσοράρει το Κολοσσαίο, η Βρετανία ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες σε διάσημα μουσεία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες νοικιάζουν στις ώρες εκτός λειτουργία αρκετά ιστορικά κτίρια, την ώρα που οι προϋπολογισμοί μειώνονται.

«Αλλά οποιαδήποτε πρόταση επιτρέψει στον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης διαταράσσει το βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη. Όμως εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας δεν συνιστά πολιτικό ταμπού, όπως ίσχυε κάποτε».

Το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» για την επιχειρηματική εκμετάλλευση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.

«Ο αρχαιολογικός πλούτος θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο γιατί ανήκει στον ελληνικό λαό» ξεκαθαρίζει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό, ο υπουργός δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η Βουλή ψήφισε προσφάτως ρύθμιση που επιτρέπει σε ταξιδιωτικά πρακτορεία να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν τώρα να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο τα ελληνικά μνημεία.
(Πηγή topontiki.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή