Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί αυτή η ιδιαίτερα ρομαντική γραφικότητα του ιστορικού κέντρου των Τρικάλων; Reviewed by Momizat on . Τα Τρίκαλα που αγαπήσαμε ...και ο κίνδυνος να γίνουν μια πόλη με ξένη ταυτότητα, θυσιαζόμενα στην ανάγκη των τωρινών αιρετών αφεντικών τους να αφήσουν το αποτύπ Τα Τρίκαλα που αγαπήσαμε ...και ο κίνδυνος να γίνουν μια πόλη με ξένη ταυτότητα, θυσιαζόμενα στην ανάγκη των τωρινών αιρετών αφεντικών τους να αφήσουν το αποτύπ Rating: 0

Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί αυτή η ιδιαίτερα ρομαντική γραφικότητα του ιστορικού κέντρου των Τρικάλων;

Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί αυτή η ιδιαίτερα ρομαντική γραφικότητα του ιστορικού κέντρου των Τρικάλων;

Τα Τρίκαλα που αγαπήσαμε …και ο κίνδυνος να γίνουν μια πόλη με ξένη ταυτότητα, θυσιαζόμενα στην ανάγκη των τωρινών αιρετών αφεντικών τους να αφήσουν το αποτύπωμά τους.

Μπορεί να είναι εικόνα πουλί και εξωτερικοί χώροι

Με αφορμή μία πολλή ωραία φωτογραφία της κεντρικής πλατείας της πόλης των Τρικάλων από τον έχοντα συχνά πυκνά τέτοιου είδους καλλιτεχνικές αλλά και γενικότερα κοινωνικές ανησυχίες, συχωριανό μου Άρη Μπλάνα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και μερικές δικές μου ανησυχίες για το σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε.

Στη φωτογραφία βλέπουμε σε πρώτο πλάνο τον βράχο που -οι της ηλικίας μου τουλάχιστον όπως και οι παλιότεροι ημών- ξεδιψούσαμε όταν ως μαθητές πηγαίναμε στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και τρέχαμε τα απογεύματα στα φροντιστήρια.

Γενιές και γενιές Τρικαλινών έχουν σκύψει και έχουν δροσιστεί απ’ το νερό που έρεε απ’ τον συγκεκριμένο βράχο. Ο βράχος αυτός έμεινε εκεί πολλές δεκαετίες παρέα με τον πιτσιρικά Νικολάκη και τη λιμνούλα.Σημεία αναφοράς του πόλης μας, που παρέμειναν εκεί να ζωντανεύουν τις αναμνήσεις μας.

Το κακό είναι ότι σε λίγο καιρό τίποτα απ’ αυτά μάλλον δεν θα είναι εκεί να μας θυμίζουν τα Τρίκαλα που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Ο πανελληνίως πλέον γνωστός ως «έξυπνος» 5G δήμαρχος Τρικκαίων, βάλθηκε βλέπετε να μας ξεβλαχέψει (σαν κάποιον άλλο κι αυτός).

Και αφού από έργα 0 (!!!) εις το πηλίκο, αρχίζει τις αναπλάσεις και τις μοντερνιές, καθότι η έξυπνη τεχνολογικά πόλη, πρέπει να διαθέτει μία εκμοντερνισμένη αισθητική και στην κεντρική πλατεία της. Μόνο που είναι μερικά σημεία της πόλης μας που αποτελούν ταυτοτικά χαρακτηριστικά της.

Μόνο που συνήθως η ομορφιά και η μαγεία μικρών επαρχιακών πόλεων όπως είναι τα Τρίκαλα, οφείλετε στη διατήρηση ωραίων εικόνων παλιότερων εποχών (πλατειών-γεφυριών-ποταμιών-διατηρητέων αρχιτεκτονικών μνημείων).

Οφείλετε στη γραφικότητα των τοπίων τους που μετατρέπονται σε εικόνες και μένουν για πάντα χαραγμένες στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων.

Και βέβαια όχι, σχεδόν ποτέ δεν οφείλετε στις μοντερνιές και στις εξυπνάδες όσων θέλουν σώνει και ντε, να καταφέρουν με κάποιο τρόπο να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε έναν τόπο.

Θα αφήσουμε να χαθεί οριστικά και δια παντός η ταυτότητα της πόλης που αγαπήσαμε;

Χρήστος Πούλιος

Σχόλια (5)

 • Β ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΗ
  Μεγαλωμένος στα τσιμέντα της Αγιας Επίσκεψής και κάνοντας ποδηλατάδα στη γούρνα της
  πλατείας του ΟΤΕ(πριν γίνει το γκαζον),ηβόλτα μέχρι την πλατεία(πάρκο την έλεγε ένας συμμαθητής μου μη τρικαλινός-όπως κάστρο το φρούριο) είναι οι εικόνες -προίκα που κουβαλώ
  ,που στοιχειώνουν άθελα το μυαλό όταν ο νόστος της γενέτειρας επιστρέφει…
  Φυσικά δεν μπορώ και δεν πρέπει να επιβάλω στούς συμπολίτες μου το πώς θα
  διαχειριστούν τα του μα…
  Το πολύχρωμο συντριβάνι,το πέρασμα πρόκληση από την γέφυρα της λιμνούλας και η αγκαλία με το πιτσιρίκι το ΝΙΚΟΛΑΚΗ (είχα ανησυχήσει όταν πριν από μερικά χρόνια δέν ουρούσε) ….

  η έχουν ξεσουρώσει γυρνώντας το χάραμα απο τα τον και άλλα πατσατζίδικα της πόλης.
  Ο υποφαινόμενος μετά απο μία είχε χάσει το ρολόι του το οποίο βρέθηκε την επόμενη…στήν πέτρα(Μπορεί να κοινωνούσαμε και με τον ΑΡΗ αν μιλάμε για τον τυπά απ τα ΖΑΒΛΑΝΙΑ)
  ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
  Τα νιάτα δέν γυρνάνε μα άρχοντες της πόλης μας σας παρακαλώ….γκρεμίστε,δημιουργήστε,μεταμορφώστε αλλά ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΗ

  Απάντηση
 • Nikos

  Οποιος έχει δει τα σχέδια της νέας πλατείας στις εφημεριδες και websites, διακρίνει ότι ο “Νικολάκης” και το κωνοφόρο διατηρείται, ενώ ο χώρος για τη λιμνούλα/συντριβάνια και τα δέντρα επεκτείνονται. Περί όνου σκιάς η συζήτηση…

  Απάντηση
 • Giorgio

  Την πιθανότητα να παραμείνει ως έχει και η λιμνούλα που βρίσκεται εκεί απαράλλαχτη εδώ και 60 χρόνια γιατί δεν την συζητάμε καν; Και γενικά να γίνει ανακαίνιση στην πλατεία αλλά να μην πειραχτεί απολύτως τίποτα σε εκείνο το σημείο.

  Απάντηση
 • Jim Riflevinegar

  Λαμπρά. Αναμένουμε και τις άλλες 81.351(διαφορετικές) γνώμες του πληθυσμού του Δήμου μας.
  (Επισήμως όλοι μαζί είμεθα 81.355).
  Υ.Γ. Αφού καταλήξουμε, να πάρουμε στο τηλέφωνο και τον κ. Γκουαρδιόλα να του υποδείξουμε πως πρέπει να ΄΄κατεβάσει” την ομάδα του και αυτός θα μας πει πως θα κατανεμηθούν οι θέσεις στην νέα Λαϊκή.
  Σημ. Ο κ. Κουτρούλης μας ακούει;

  Απάντηση
 • Kokkinos Gorilas

  Υπέρλαμπρα!!!
  Αναμένουμε και τις άλλες (ίδιες) και εντελώς “αυθόρμητες” πάντα υποστηρικτικές για τον “έξυπνο” δήμαρχό σας, εξυπνακίστικες (σαν του Jim Riflevinegar) γνώμες του “έξυπνου” δεξιού πληθυσμού του Δήμου μας.
  (Επισήμως όλοι μαζί οι “έξυπνοι” Τρικαλινοί δεν ξέρουμε πόσοι είσαστε).
  Υ.Γ. Αφού καταλήξουμε, να πάρουμε στο τηλέφωνο και τον γνωστό μάνατζερ πορνοστάρ κ.Φου….τη να του υποδείξουμε πως να “προωθήσει” τις τοπικές Τζούλιες στα …..
  γήπεδα της πολιτικής και αυτός θα μας πει πως θα επικρατήσουν οι “έξυπνοι” στην τοπική γαλάζια πολυκατοικία.
  Σημ. Η βλακεία που σας δέρνει εσάς του “έξυπνους” δεξιούς, είναι από παλιά, ή την πάθατε τώρα με την “έξυπνη πόλη”;;;

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή