Θα “κλέψουμε” τη δόξα των κρητικών για Κέντρο Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα;

Ενα φιλόδοξο σχέδιο αναφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι προωθείται για τη Λάρισα και, βεβαίως, για τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα: τη δημιουργία Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα, με τεχνογνωσία από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Μόνο που παρόμοιο σχέδιο έχουν ήδη επιχειρήσει να υλποιήσουν στην Κρήτη από τον περασμένο Απρίλιο! Και μάλιστα έχει ήδη αποφασίσει σχετικώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στη συνεδρίασή του της 27ης Μαρτίου 2013. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, επιχειρήσαμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά προς το παρόν υπάρχουν μόνο οι πληροφορίες που αναγράφονται παρακάτω. Θα το ψάξουμε περισσότερο όμως, καθώς είναι πιθανό οι κρητικοί, για κάποιον λόγο να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα, ή να συμβαίνει κάτι άλλο. Πιο κάτω υπάρχουν: το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, δημοσίευμα του “Εθνους” για το Κέντρο στην Κρήτη, παλιότερο δημοσίευμα του “ΒΗΜΑτος” για το θέμα και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.
Θανάσης Μιχαλάκης
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Τη δημιουργία Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα, με τεχνογνωσία από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν στη Γενεύη της Ελβετίας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η υφυπουργός Υγείας κα Ζέτα Μακρή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού και επίσκεψη στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων (LHC).
Συγκεκριμένα η υφυπουργός Υγείας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα συναντηθούν με τον γενικό διευθυντή του CERN κ. Rolf Heuer, τον διευθυντή Ιατρικών Εφαρμογών κ. Stephen Myers, το ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού καθηγητή κ. Ε. Τσεσμελή και τους συνεργάτες τους.
Σημειώνεται, ότι για τη δημιουργία του κέντρου αυτού ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός έχει επισκεφτεί το CERN και κατά το παρελθόν.
To CERN (πλήρης τίτλος: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»), διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.
Σήμερα, απαρτίζεται όχι μόνο από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (βασικά μέλη), αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία και η UNESCO. Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του ήταν και είναι τα στοιχειώδη σωματίδια, οι δομικοί λίθοι που απαρτίζουν την ύλη, όπως και οι δυνάμεις που τα διέπουν. Δηλαδή έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση.
Α. Το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 2012
Η Ελλάδα έγινε το 1953 ένα από τα 11 ιδρυτικά κράτη-μέλη του CERN, συμμετέχοντας με τους επιστήμονές της στο πανανθρώπινο, όπως εξελίχθηκε, εγχείρημα, που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. «Αυτό που άναψε μέσα μου τη φλόγα για τη γέννηση του CERN-HERMES είναι ότι η ετήσια συνδρομή της χώρας μας για τη συμμετοχή της στο CERN ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ κι όμως η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τα ανταποδοτικά οφέλη από τη σημαντική επιστημονική πρόοδο που επιτυγχάνεται εκεί» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Κοκολάκης.
Επίσημη έγκριση

Συνεργατική έρευνα
Κέντρο καινοτομίας
Βομβαρδισμός όγκων χειρουργικής ακρίβειας
«Η θεραπεία πρωτονίων είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90% σε ορισμένους τύπους καρκίνου» επισημαίνει στο «Βήμα» η δρ Ευαγγελία Δημοβασίλη. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που οι καρκινικοί όγκοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές όπως ο νωτιαίος μυελός, είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία, ενώ ο χρόνος θεραπείας είναι σημαντικά μικρότερος.
Μεγάλο το κόστος, αλλά και η κινητοποίηση
Η πολυπλοκότητα του πρότζεκτ γίνεται αντιληπτή εάν αναλογιστούμε ότι εκτός από τις κλινικές εγκαταστάσεις απαιτούνται διαγνωστικά μηχανήματα, ακριβή συστήματα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας, επιταχυντής, συστήματα ασφαλείας και φυσικά κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
«Αυτό που μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια, ακόμη κι αν η απάντηση της Περιφέρειας δεν είναι θετική, είναι ότι πολλοί επιστήμονες, αλλά και άλλοι φορείς, επαγρύπνησαν, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι το CERN-HERMES θα επιτύχει τους στόχους του» καταλήγει ο κ. Αλέξανδρος Κοκολάκης, ο οποίος αν και δεν μιλά τη γλώσσα της επιστήμης οραματίστηκε να φέρει κοντά τόσους σημαντικούς επιστήμονες και το πέτυχε.
Β. Το δημοσίευμα του “Εθνους” από την 1η Απριλίου 2013
Το «πράσινο φως» για την ίδρυση και λειτουργία στην Κρήτη του πρώτου στην Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο Κέντρου Αριστείας για τη διάγνωση και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, «άναψε» σε συνεδρίαση του στο Ηράκλειο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Το πρωτοποριακό κέντρο, όπως αναφέρθηκε θα έχει την επιστημονική στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας CΕRΝ και η υλοποίηση του σχεδίου θα βάλει ψηλά την Κρήτη και την Ελλάδα στο Παγκόσμιο χάρτη της υγείας της έρευνας του ιατρικού τουρισμού.
Για την ίδρυση της αναβαθμισμένης υποδομής υγεία στην Κρήτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε τη πρόταση του εισηγητή Περιφερειακού Συμβούλου και υπεύθυνου Ανάπτυξης και προώθησης Δικτύου CERN – HERMES Αλέξη Κοκολάκη, ενώ έγινε γνωστό ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν 25 τέτοια κέντρα και ότι έχουν ιαθεί περισσότερα από 100.000 καρκινοπαθείς.
Η πρόταση, όπως είπε ο εισηγητής συνδυάζει την Εκπαίδευση, την Έρευνα την Καινοτομία, τον ιατρικό τουρισμό με βασικό άξονα την θεραπεία του καρκίνου με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων.
Το σχέδιο υλοποίησης υποστηρίχθηκε προσωπικά στη συνεδρίαση τόσο από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη, αλλά και τους παρόντες στο Συμβούλιου Γραμματέα της ΝΔ Βουλευτή Μαν. Κεφαλογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Δεικτάκη αλλά και κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές που βρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Θετικοί όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση του θέματος ήταν ο καθηγητής Ογκολογίας Β.Γεωργούλιας, ο καθηγητής Ν.Δαμηλάκης, ο ειδικός σε θέματα πρωτοβάθμιας υγείας Χ.Λιονής και από το CERN η ερευνήτρια Ε. Δημοβασίλη.
«Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα , σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει πολύ. Σε όλο τον κόσμο έχουμε 25 κέντρα και άλλα 12 ετοιμάζονται» επεσήμανε η ερευνήτρια Ε.Δημοβασίλη κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς έχουν ιαθεί!
«Είναι μια διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας , αλλά παραμένει ακριβή» τόνισε επισημαίνοντας ότι κάθε συνεδρία μπορεί να πάει και στα 1000 ευρω.
Και πρόσθεσε ότι μπορεί να προάγει τον ιατρικό τουρισμό φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Νότιας Κορέας και άλλων περιοχών που με τα κέντρα που έχουν φτιάξει προσελκύουν χιλιάδες κόσμου…
Ο κ. Γεωργούλιας είπε ότι η Κρήτη μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο κέντρο γιατί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα το φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο.
“Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε” είπε ο Βουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης και τόνισε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα βοηθήσει όσο μπορεί και στην κεντρική διοίκηση. Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο Γ. Δεικτάκης που έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Κοκολάκη.
“Είναι θετικό και πρωτοποριακό. Το αγκαλιάζουμε, το υποστηρίζουμε και όλοι μαζί θα αναζητήσουμε τους πόρους από την πολιτεία καθώς δεν αρκούν μόνο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια…’ τόνισε ο κ. Αρναουτάκης που επίσης δημόσια επαίνεσε τον περιφερειακό σύμβουλο για την πρόταση.
Για την υλοποίηση της πρότασης ίδρυσης του Κέντρου στην Κρήτη το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί ειδική συντονιστική επιτροπή που σε συνεργασία με την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας θα κινήσουν τις διαδικασίες για την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης αλλά και της διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων.
Ο εισηγητής στην πρόταση του ανέφερε ότι για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου το κόστος του τεχνολογικού εξοπλισμού θα κυμανθεί 60-70 εκ. ευρώ αν έχουν εξασφαλιστεί κλινικές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ή στο Βενιζέλειο.
Η μέθοδος θεραπείας
Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με βάση την εισήγηση, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια).
Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη.
Η θεραπεία πρωτονίων είναι η βιοτεχνολογικά σύγχρονη κα ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική.
Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία.
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα
εξής:
• Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).
• Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.
• Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.
• Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία.
Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.
• Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας.
Γ. Η απόφαση του ΠΣ Κρήτης μόνο με λινκ, εδώ
Politis
Απαράδεκτη η Ζέττα Μακρή Υφυπουργός Υγείας !!!
Με μεγάλη μου έκπληξη διαβάζω την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γενεύης.
Visit of the Vice Minister of Health and the Governor of Thessaly at CERN
On 27 November 2013 Vice Minister of Health Mrs. Zetta Makri and the Governor of Thessaly Mr. Konstantinos Agorastos visited the European Organization for Nuclear Research (CERN) and met with the Director-General Mr. Rolf Heuer and other high-ranking officials of the Organization to discuss the prospects of constructing a proton and ion cancer treatment facility in the province of Thessaly. Proton therapy constitutes the most advanced method of transferring technology and innovation from particle physics to cancer treatment and it is estimated that a potential facility in Thessaly would be able to treat around 1000 patients per year. The two sides agreed to continue discussions on this issue, while also exploring possibilities of further cooperation in other fields falling under CERN’s purview.
Πηγή: http://www.mfa.gr/missionsabroad/en/permanent-mission-geneva/news/visit-of-the-vice-minister-of-health-and-the-governor-of-thessaly-at-cern.html
Πραγματικά πρωτόγνωρο, και μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση που μια Υφυπουργός Υγείας, η οποία με βάση τον όρκο που έχει δώσει ‘υποτίθεται’ ότι θα πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδας όταν παρίσταται σε συσκέψεις στους Διεθνείς Οργανισμούς, έρχεται εντούτοις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και προβάλλει – προωθεί απροκάλυπτα τα μικροσυμφέροντα της εκλογικής της Περιφέρειας!
Είναι πρωτάκουστο και μοναδικό στα χρονικά των επίσημων επισκέψεων από Υπουργούς και Υφυπουργούς να βγαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με τόσο προσωποποιημένο περιεχόμενο και να παρουσιάζεται μια Υφυπουργός τόσο προκλητικά και επιπόλαια να κάνει κατάχρηση του ρόλου και της εξουσίας που της έχει αναθέσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι θα ελέγξει την προοπτική για την δημιουργία ενός κέντρου για τον καρκίνο όχι για την Ελλάδα αλλά για την Θεσσαλία!!!!
Κύριε Υπουργέ η κυρία Ζέττα Μακρή είναι Υφυπουργός της Θεσσαλίας και δεκανίκι του κ. Αγοραστού ή Υφυπουργός του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης; Πρέπει να γνωρίζετε ότι προσβάλει την Ελληνική πολιτεία όταν παρουσιάζονται απόψεις πολιτικού περιεχομένου για τοπική κατανάλωση σε Διεθνείς Οργανισμούς και σχολιάζεται η Ελλάδα αρνητικά. Γιατί η κυρία Μακρή δεν ρώτησε για την πιθανότητα που υπάρχει για την εγκατάσταση του κέντρου στην Ελλάδα γενικότερα αλλά περιορίστηκε στη Θεσσαλία;
Νοιώθω απογοητευμένος και συγχρόνως εξοργισμένος μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας του Ελληνικού λαού για το ότι υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα της παλαιοκομματικής Ελλάδας που προσβάλουν την χώρα στο εξωτερικό προβάλλοντας όχι την πατρίδα όπως επιβάλλεται αλλά την κομματική τους ταυτότητα.
Λυπάμαι που σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να σηκώσει το ανάστημα της υπάρχουν εκπρόσωποι σαν την κυρία Μακρή που προσπαθούν όλα να τα φέρουν στα μέτρα τους, όμως είναι πυγμαίοι στο ανάστημα και νάνοι στη σκέψη.
Κύριε Υπουργέ Υγείας , όπως τονίζετε καθημερινά μάχεστε για τον απλό Έλληνα πολίτη καταγγέλλοντας συνεχώς συντεχνίες που δημιουργήθηκαν από το βαθύ κομματικό κράτος.
Κύριε Υπουργέ Υγείας , όταν η κα. Ζέττα Μακρή (Υφυπουργός σας) ακολουθεί πελατειακές και συντεχνιακές πολιτικές πως μπορείτε να πείσετε τον απλά σκεπτόμενο πολίτη ότι πραγματικά λειτουργείτε για το συμφέρον του;
Με εκτίμηση
Πολίτης Σκεπτόμενος