Θα “κλέψουμε” τη δόξα των κρητικών για Κέντρο Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα; Reviewed by Momizat on . Ενα φιλόδοξο σχέδιο αναφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι προωθείται για τη Λάρισα και, βεβαίως, για τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα: τη δημιουργία Κέντρου Θεραπείας Ενα φιλόδοξο σχέδιο αναφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι προωθείται για τη Λάρισα και, βεβαίως, για τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα: τη δημιουργία Κέντρου Θεραπείας Rating: 0

Θα “κλέψουμε” τη δόξα των κρητικών για Κέντρο Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα;

Θα “κλέψουμε” τη δόξα των κρητικών για Κέντρο Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα;

Ενα φιλόδοξο σχέδιο αναφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι προωθείται για τη Λάρισα και, βεβαίως, για τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα: τη δημιουργία Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα, με τεχνογνωσία από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Μόνο που παρόμοιο σχέδιο έχουν ήδη επιχειρήσει να υλποιήσουν στην Κρήτη από τον περασμένο Απρίλιο! Και μάλιστα έχει ήδη αποφασίσει σχετικώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στη συνεδρίασή του της 27ης Μαρτίου 2013.  Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, επιχειρήσαμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά προς το παρόν υπάρχουν μόνο οι πληροφορίες που αναγράφονται παρακάτω. Θα το ψάξουμε περισσότερο όμως, καθώς είναι πιθανό οι κρητικοί, για κάποιον λόγο να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα, ή να συμβαίνει κάτι άλλο. Πιο κάτω υπάρχουν: το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, δημοσίευμα του “Εθνους” για το Κέντρο στην Κρήτη, παλιότερο δημοσίευμα του “ΒΗΜΑτος” για το θέμα και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τη δημιουργία Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα, με τεχνογνωσία από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν στη Γενεύη της Ελβετίας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η υφυπουργός Υγείας κα Ζέτα Μακρή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού και επίσκεψη στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων (LHC).

Συγκεκριμένα η υφυπουργός Υγείας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα συναντηθούν με τον γενικό διευθυντή του CERN κ. Rolf Heuer, τον διευθυντή Ιατρικών Εφαρμογών κ. Stephen Myers, το ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού καθηγητή κ. Ε. Τσεσμελή και τους συνεργάτες τους.

Σημειώνεται, ότι για τη δημιουργία του κέντρου αυτού ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός έχει επισκεφτεί το CERN και κατά το παρελθόν.

To CERN (πλήρης τίτλος: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»), διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Σήμερα, απαρτίζεται όχι μόνο από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (βασικά μέλη), αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία και η UNESCO. Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του ήταν και είναι τα στοιχειώδη σωματίδια, οι δομικοί λίθοι που απαρτίζουν την ύλη, όπως και οι δυνάμεις που τα διέπουν. Δηλαδή έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση.

 

Α. Το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αν ο Ερμής, ο αγγελιαφόρος των ολύμπιων θεών, μπορούσε να κινείται ελεύθερα ανάμεσα σε δύο κόσμους, των αθανάτων και των θνητών, το νεοσύστατο δίκτυο CERN-HERMES, που φέρει το όνομά του, φιλοδοξεί να γεφυρώσει τα επιτεύγματα της επιστήμης με τις ανάγκες της κοινωνίας. Το πρώτο συνθετικό δεν είναι άλλο από το γνωστό μας CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ερευνα στη Σωματιδιακή Φυσική, ενώ το δεύτερο αποτελεί ακρωνύμιο του HEllenic Research network on Medical and novΕl technologieS. Αφορμή για τη δημιουργία του δικτύου στάθηκε η τυχαία γνωριμία δύο προσώπων το Πάσχα του 2011, του περιφερειακού συμβούλου Κρήτης και κατ’ επάγγελμα τουριστικού πράκτορα κ. Αλέξανδρου Κοκολάκη και της ερευνήτριας στο CERN δρος Ευαγγελίας Δημοβασίλη, που ζει και εργάζεται στη Γενεύη τα τελευταία 11 χρόνια. Στην πρώτη τους εκείνη συνάντηση δεν ήταν μόνο ο μαγικός κόσμος της επιστήμης που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη της χώρα μας από τη συμμετοχή στον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό του κόσμου.

Η Ελλάδα έγινε το 1953 ένα από τα 11 ιδρυτικά κράτη-μέλη του CERN, συμμετέχοντας με τους επιστήμονές της στο πανανθρώπινο, όπως εξελίχθηκε, εγχείρημα, που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. «Αυτό που άναψε μέσα μου τη φλόγα για τη γέννηση του CERN-HERMES είναι ότι η ετήσια συνδρομή της χώρας μας για τη συμμετοχή της στο CERN ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ κι όμως η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τα ανταποδοτικά οφέλη από τη σημαντική επιστημονική πρόοδο που επιτυγχάνεται εκεί» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Κοκολάκης.

Η πρότασή του για την οικοδόμηση ενός δικτύου επιστημονικής γνώσης και συνεργασίας που θα ρίχνει γέφυρες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των επιτευγμάτων του Οργανισμού στην Ελλάδα, αρχικά ξάφνιασε τη συνεργάτριά του. Μοιάζει εξάλλου με βουτιά στα βαθιά για έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα και την επιστήμη, «ανέλαβε όμως με πάθος να προωθήσει τη δημιουργία του δικτύου και χάρη στον θεσμικό του ρόλο πέτυχε την έγκρισή του από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε κατόπιν να λάβουμε και την επίσημη αναγνώριση από το CERN» επισημαίνει η δρ Ευαγγελία Δημοβασίλη.

Επίσημη έγκριση
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη αυτή συνάντηση το Πάσχα του 2011, ο γενικός διευθυντής του CERN, γερμανός καθηγητής Ρολφ Χόιερ, έδωσε την έγκρισή του ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία των ελληνικών επιστημονικών ομάδων με τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού. «Υποστηρίζω σθεναρά το δίκτυο HERMES, καθώς η φιλοσοφία του ταιριάζει με τη δική μας αποστολή που είναι η επιστήμη μας να προσφέρει άμεσο όφελος στην κοινωνία» δηλώνει ο δρ Χόιερ στο «Βήμα», ευχόμενος την οικοδόμηση μιας σταθερής γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στους επιστήμονες και μεταφοράς ερευνητικής τεχνολογίας σε τομείς της καθημερινότητας.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του HERMES στη «Μέκκα» της επιστήμης, την έδρα του CERN στη Γενεύη, την 1η Ιουνίου 2012, έδωσαν το «παρών» επιστημονικές ομάδες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Πάτρας, Κρήτης, Αλεξανδρούπολης και Λευκωσίας, το ΤΕΙ Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και φυσικά το CERN. Ολοι μαζί έθεσαν ως βασικούς στόχους του δικτύου την προώθηση της έρευνας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, την κατάρτιση ελλήνων μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στο CERN με υποτροφίες του δικτύου και φυσικά τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

karkinos1«Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των ανθρώπων της επιστήμης είναι να βρουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η έρευνα για να επιστρέψουν κάτι στην κοινωνία, να της δώσουν απαντήσεις. Το δίκτυο έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας που θα κάνουν αυτή την ουμανιστική αρχή πραγματικότητα»
σχολιάζει στο «Βήμα» ο δρ Σωτήρης Χαρισόπουλος, ερευνητής του «Δημόκριτου» και μέλος του δικτύου. Το πέρασμα όμως από την έρευνα στην πράξη δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό από την κοινωνία και χρειάζεται χρόνος για να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να επενδύσει για να λάβει ανταπόδοση, «αυτό αποτελεί κανόνα στην Ευρώπη», όπως εξηγεί.
Το δίκτυο μπορεί να δίνει κατευθύνσεις, να κάνει προτάσεις που ανοίγουν νέους ορίζοντες, όμως για να γίνουν πραγματικότητα μεγαλόπνοα πρότζεκτ, απαιτείται ισχυρή πολιτική απόφαση και σοβαρός κεντρικός σχεδιασμός της επένδυσης. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη και την ανταπόκριση της ίδιας της κοινωνίας. Κατά πόσο θα γίνει κοινωνός και θα στηρίξει μια μεγάλη επένδυση που μπορεί να προσφέρει σε έναν τόπο ιδιαίτερο επιστημονικό κύρος και επιχειρηματικές ευκαιρίες» συμπληρώνει.

Συνεργατική έρευνα
Ο δρ Πολ Λεκόκ, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, μόνιμο μέλος του CERN και τεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνας για την Ιατρική Απεικόνιση, έγινε μέλος του δικτύου CERN-HERMES τον περασμένο Αύγουστο. «Η αυξανόμενη ανάγκη της ανθρωπότητας για αποτελεσματικότερα διαγνωστικά εργαλεία και περισσότερο εξατομικευμένη θεραπεία έχει καταστήσει τη μεταφορά τεχνολογιών αιχμής από τα ερευνητικά εργαστήρια στην Ιατρική απαραίτητη» τονίζει στο «Βήμα». Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων που θα δουλέψουν εντατικά σε διεθνές και διεπιστημονικό επίπεδο, προϋποθέσεις τις οποίες πληροί, όπως εξηγεί, το δίκτυο HERMES, κερδίζοντας τη θερμή υποστήριξή του.
Ακριβώς αυτή η διασύνδεση των ελλήνων επιστημόνων με ομάδες του εξωτερικού, αλλά και η προσέγγιση μεταξύ των εγχώριων ομάδων, είναι από τις σημαντικότερες συνεισφορές του δικτύου, σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Λούντο, επίκουρο καθηγητή και μέλος της Ομάδας Πυρηνικής Ιατρικής Απεικόνισης του ΤΕΙ Αθηνών, η οποία συνεργάζεται άμεσα με την ομάδα του δρος Λεκόκ. «Οι δυνάμεις μας στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένες, διότι ελλείψει οικονομικών πόρων για κοινά ερευνητικά προγράμματα, δεν είναι δυνατόν να δομηθούν μακροχρόνιες συνεργασίες ανάμεσα σε ομάδες με συναφή αντικείμενα» εξηγεί.
Ο λόγος που το ζήτημα της συνεργατικής έρευνας εγείρεται στις πρώτες προτεραιότητες του δικτύου «σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στο δόγμα η επιστήμη για την επιστήμη», όπως επισημαίνει, «πάντα στόχος μας είναι το πέρασμα στην κλινική πράξη». Για παράδειγμα, η τομογραφία PET, ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο της ιατρικής απεικόνισης που πρόσφατα εντάχθηκε στην Ελλάδα. «Με αυτή ουσιαστικά χαρτογραφούμε ολόσωμα τον ασθενή για να δούμε πού έχουμε ενεργούς καρκινικούς όγκους» εξηγεί ο κ. Λούντος.
Συγχρόνως, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αξονική τομογραφία στην εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, «καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν πεθάνει ακόμα και σε χρόνο που ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να αποδομήσει ακόμα τον όγκο». Ετσι, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος αρκετών εβδομάδων, ώστε αν ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται, να έχει ο γιατρός τη δυνατότητα να αλλάξει εγκαίρως θεραπευτικό σχήμα.

Κέντρο καινοτομίας
Το πρώτο δείγμα γραφής του HERMES κατατέθηκε στα τέλη Ιουλίου ως πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης και στον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Θεραπείας Πρωτονίων για τον καρκίνο στην Κρήτη. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία. Ενα τέτοιο κέντρο μπορεί να γίνει πόλος προώθησης της επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας, ενώ συγχρόνως θα καταστήσει το νησί εξαιρετικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» λέει ο κ. Κοκολάκης.
Με βασικό άξονα ένα θέμα ζωτικής σημασίας, τη θεραπεία του καρκίνου, η υλοποίηση αυτής της πρότασης «θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα προσελκύοντας στην Ελλάδα επιστήμονες διεθνούς κύρους και αξιοποιώντας το δικό μας επιστημονικό δυναμικό» επισημαίνει η κυρία Δημοβασίλη. Συγχρόνως επιτυγχάνει τον στόχο της μετρήσιμης ανταπόδοσης στην κοινωνία, με τη μεταφορά καινοτομίας από τα ερευνητικά εργαστήρια στην κλινική πράξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανάπτυξης.
Οι εμπνευστές του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου φιλοδοξούν να βάλουν την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, έναν τομέα όπου η χώρα μας παρουσιάζει αρνητικές επιδόσεις, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η υψηλού επιπέδου διαμονή συνδυάζεται με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το ευεργετικό κλίμα, τη μεσογειακή διατροφή και την εύκολη πρόσβαση, χάρη σε ένα πλήθος πτήσεων τσάρτερ που φτάνουν στα τρία αεροδρόμια του νησιού.
Εχοντας διατελέσει τεχνικός διευθυντής στο στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής αντίστοιχου πρότζεκτ στην Παβία της Ιταλίας, ο δρ Μάρκο Σιλάρι, μέλος του μόνιμου προσωπικού του CERN, σκοπεύει να συμβάλει στην πραγματοποίησή του όχι μόνο με το επιστημονικό του έργο, αλλά και με τις διεθνείς του διασυνδέσεις, όπως διαβεβαιώνει το «Βήμα». «Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δεν πρέπει να σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης, παρά το υψηλό της κόστος. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη χρειάζεται ένα Κέντρο Αδρονικής Θεραπείας ανά 10 εκατ. κατοίκους. Ως αποτέλεσμα το κέντρο δεν θα εξυπηρετεί μόνο την Ελλάδα, αλλά θα αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική λύση και για ασθενείς από τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή» επισημαίνει.

Τι είναι η αδρονική θεραπεία
Βομβαρδισμός όγκων χειρουργικής ακρίβειας

«Η θεραπεία πρωτονίων είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90% σε ορισμένους τύπους καρκίνου» επισημαίνει στο «Βήμα» η δρ Ευαγγελία Δημοβασίλη. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που οι καρκινικοί όγκοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές όπως ο νωτιαίος μυελός, είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία, ενώ ο χρόνος θεραπείας είναι σημαντικά μικρότερος.
Η θεραπεία καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έχει τη δυνατότητα να στοχεύει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία, χωρίς να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στους παρακείμενους υγιείς ιστούς. «Το μεγάλο της πλεονέκτημα έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας είναι ότι καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων, επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου» συμπληρώνει η ερευνήτρια. Επίσης, ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο που προκύπτει από τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο, όπως εξηγεί η κυρία Δημοβασίλη.

Επένδυση από το μέλλον
Μεγάλο το κόστος, αλλά και η κινητοποίηση

Η πολυπλοκότητα του πρότζεκτ γίνεται αντιληπτή εάν αναλογιστούμε ότι εκτός από τις κλινικές εγκαταστάσεις απαιτούνται διαγνωστικά μηχανήματα, ακριβή συστήματα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας, επιταχυντής, συστήματα ασφαλείας και φυσικά κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Μόνο το κόστος του τεχνολογικού εξοπλισμού ανέρχεται στα 60-70 εκατ. ευρώ και προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και περιφερειακούς πόρους με συγχρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ιδιωτικών φορέων και Ιδρυμάτων, καθώς και με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από εξωτερικούς επενδυτές στον χώρο της Υγείας.
Για να λυθεί το ζήτημα των κλινικών εγκαταστάσεων προτείνεται να χρησιμοποιηθούν κτίρια και εκτάσεις του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Αυτό που μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια, ακόμη κι αν η απάντηση της Περιφέρειας δεν είναι θετική, είναι ότι πολλοί επιστήμονες, αλλά και άλλοι φορείς, επαγρύπνησαν, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι το CERN-HERMES θα επιτύχει τους στόχους του»
καταλήγει ο κ. Αλέξανδρος Κοκολάκης, ο οποίος αν και δεν μιλά τη γλώσσα της επιστήμης οραματίστηκε να φέρει κοντά τόσους σημαντικούς επιστήμονες και το πέτυχε.

Β. Το δημοσίευμα του “Εθνους” από την 1η Απριλίου 2013

Το «πράσινο φως» για την ίδρυση και λειτουργία στην Κρήτη του πρώτου στην Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο Κέντρου Αριστείας για τη διάγνωση και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, «άναψε» σε συνεδρίαση του στο Ηράκλειο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Το πρωτοποριακό κέντρο, όπως αναφέρθηκε θα έχει την επιστημονική στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας CΕRΝ και η υλοποίηση του σχεδίου θα βάλει ψηλά την Κρήτη και την Ελλάδα στο Παγκόσμιο χάρτη της υγείας της έρευνας του ιατρικού τουρισμού.

Για την ίδρυση της αναβαθμισμένης υποδομής υγεία στην Κρήτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε τη πρόταση του εισηγητή Περιφερειακού Συμβούλου και υπεύθυνου Ανάπτυξης και προώθησης Δικτύου CERN – HERMES Αλέξη Κοκολάκη, ενώ έγινε γνωστό ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν 25 τέτοια κέντρα και ότι έχουν ιαθεί περισσότερα από 100.000 καρκινοπαθείς.

Η πρόταση, όπως είπε ο εισηγητής συνδυάζει την Εκπαίδευση, την Έρευνα την Καινοτομία, τον ιατρικό τουρισμό με βασικό άξονα την θεραπεία του καρκίνου με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων.

Το σχέδιο υλοποίησης υποστηρίχθηκε προσωπικά στη συνεδρίαση τόσο από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη, αλλά και τους παρόντες στο Συμβούλιου Γραμματέα της ΝΔ Βουλευτή Μαν. Κεφαλογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Δεικτάκη αλλά και κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές που βρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Θετικοί όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση του θέματος ήταν ο καθηγητής Ογκολογίας Β.Γεωργούλιας, ο καθηγητής Ν.Δαμηλάκης, ο ειδικός σε θέματα πρωτοβάθμιας υγείας Χ.Λιονής και από το CERN η ερευνήτρια Ε. Δημοβασίλη.

«Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα , σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει πολύ. Σε όλο τον κόσμο έχουμε 25 κέντρα και άλλα 12 ετοιμάζονται» επεσήμανε η ερευνήτρια Ε.Δημοβασίλη κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς έχουν ιαθεί!

«Είναι μια διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας , αλλά παραμένει ακριβή» τόνισε επισημαίνοντας ότι κάθε συνεδρία μπορεί να πάει και στα 1000 ευρω.

Και πρόσθεσε ότι μπορεί να προάγει τον ιατρικό τουρισμό φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Νότιας Κορέας και άλλων περιοχών που με τα κέντρα που έχουν φτιάξει προσελκύουν χιλιάδες κόσμου…

Ο κ. Γεωργούλιας είπε ότι η Κρήτη μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο κέντρο γιατί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα το φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο.

“Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε” είπε ο Βουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης και τόνισε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα βοηθήσει όσο μπορεί και στην κεντρική διοίκηση. Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο Γ. Δεικτάκης που έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Κοκολάκη.

“Είναι θετικό και πρωτοποριακό. Το αγκαλιάζουμε, το υποστηρίζουμε και όλοι μαζί θα αναζητήσουμε τους πόρους από την πολιτεία καθώς δεν αρκούν μόνο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια…’ τόνισε ο κ. Αρναουτάκης που επίσης δημόσια επαίνεσε τον περιφερειακό σύμβουλο για την πρόταση.

Για την υλοποίηση της πρότασης ίδρυσης του Κέντρου στην Κρήτη το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί ειδική συντονιστική επιτροπή που σε συνεργασία με την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας θα κινήσουν τις διαδικασίες για την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης αλλά και της διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων.

Ο εισηγητής στην πρόταση του ανέφερε ότι για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου το κόστος του τεχνολογικού εξοπλισμού θα κυμανθεί 60-70 εκ. ευρώ αν έχουν εξασφαλιστεί κλινικές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ή στο Βενιζέλειο.

Η μέθοδος θεραπείας
Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με βάση την εισήγηση, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια).

Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη.

Η θεραπεία πρωτονίων είναι η βιοτεχνολογικά σύγχρονη κα ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική.

Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα
εξής:
• Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).
• Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.
• Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.
• Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία.
Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.
• Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας.

Γ. Η απόφαση του ΠΣ Κρήτης μόνο με λινκ, εδώ

 

Σχόλια (1)

 • Politis

  Απαράδεκτη η Ζέττα Μακρή Υφυπουργός Υγείας !!!

  Με μεγάλη μου έκπληξη διαβάζω την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γενεύης.

  Visit of the Vice Minister of Health and the Governor of Thessaly at CERN
  On 27 November 2013 Vice Minister of Health Mrs. Zetta Makri and the Governor of Thessaly Mr. Konstantinos Agorastos visited the European Organization for Nuclear Research (CERN) and met with the Director-General Mr. Rolf Heuer and other high-ranking officials of the Organization to discuss the prospects of constructing a proton and ion cancer treatment facility in the province of Thessaly. Proton therapy constitutes the most advanced method of transferring technology and innovation from particle physics to cancer treatment and it is estimated that a potential facility in Thessaly would be able to treat around 1000 patients per year. The two sides agreed to continue discussions on this issue, while also exploring possibilities of further cooperation in other fields falling under CERN’s purview.
  Πηγή: http://www.mfa.gr/missionsabroad/en/permanent-mission-geneva/news/visit-of-the-vice-minister-of-health-and-the-governor-of-thessaly-at-cern.html

  Πραγματικά πρωτόγνωρο, και μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση που μια Υφυπουργός Υγείας, η οποία με βάση τον όρκο που έχει δώσει ‘υποτίθεται’ ότι θα πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδας όταν παρίσταται σε συσκέψεις στους Διεθνείς Οργανισμούς, έρχεται εντούτοις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και προβάλλει – προωθεί απροκάλυπτα τα μικροσυμφέροντα της εκλογικής της Περιφέρειας!
  Είναι πρωτάκουστο και μοναδικό στα χρονικά των επίσημων επισκέψεων από Υπουργούς και Υφυπουργούς να βγαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με τόσο προσωποποιημένο περιεχόμενο και να παρουσιάζεται μια Υφυπουργός τόσο προκλητικά και επιπόλαια να κάνει κατάχρηση του ρόλου και της εξουσίας που της έχει αναθέσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι θα ελέγξει την προοπτική για την δημιουργία ενός κέντρου για τον καρκίνο όχι για την Ελλάδα αλλά για την Θεσσαλία!!!!
  Κύριε Υπουργέ η κυρία Ζέττα Μακρή είναι Υφυπουργός της Θεσσαλίας και δεκανίκι του κ. Αγοραστού ή Υφυπουργός του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης; Πρέπει να γνωρίζετε ότι προσβάλει την Ελληνική πολιτεία όταν παρουσιάζονται απόψεις πολιτικού περιεχομένου για τοπική κατανάλωση σε Διεθνείς Οργανισμούς και σχολιάζεται η Ελλάδα αρνητικά. Γιατί η κυρία Μακρή δεν ρώτησε για την πιθανότητα που υπάρχει για την εγκατάσταση του κέντρου στην Ελλάδα γενικότερα αλλά περιορίστηκε στη Θεσσαλία;
  Νοιώθω απογοητευμένος και συγχρόνως εξοργισμένος μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας του Ελληνικού λαού για το ότι υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα της παλαιοκομματικής Ελλάδας που προσβάλουν την χώρα στο εξωτερικό προβάλλοντας όχι την πατρίδα όπως επιβάλλεται αλλά την κομματική τους ταυτότητα.
  Λυπάμαι που σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να σηκώσει το ανάστημα της υπάρχουν εκπρόσωποι σαν την κυρία Μακρή που προσπαθούν όλα να τα φέρουν στα μέτρα τους, όμως είναι πυγμαίοι στο ανάστημα και νάνοι στη σκέψη.

  Κύριε Υπουργέ Υγείας , όπως τονίζετε καθημερινά μάχεστε για τον απλό Έλληνα πολίτη καταγγέλλοντας συνεχώς συντεχνίες που δημιουργήθηκαν από το βαθύ κομματικό κράτος.
  Κύριε Υπουργέ Υγείας , όταν η κα. Ζέττα Μακρή (Υφυπουργός σας) ακολουθεί πελατειακές και συντεχνιακές πολιτικές πως μπορείτε να πείσετε τον απλά σκεπτόμενο πολίτη ότι πραγματικά λειτουργείτε για το συμφέρον του;

  Με εκτίμηση
  Πολίτης Σκεπτόμενος

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή