"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.7 C
Trikala

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Ραγιαδισμός και κατάντια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τι και αν προεκλογικά ακούσαμε εξαγγελίες από τους βουλευτές της περιοχής, τι και αν τα εκατομμύρια για την αποκατάσταση έγιναν καθημερινό ψωμοτύρι τους (εξάλλου γνωρίζουν ότι τα ψίχουλα εξαγοράζουν ψήφους) , η Θεσσαλία πωλείται και μάλιστα κάτω του κόστους.

4 βουλευτές των Τρικάλων μετά τις καταστροφές της Θεσσαλίας δήλωναν τα εξής:

Κώστας Σκρέκας: “Έμπρακτη η στήριξη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία για την ανασυγκρότηση και τη θωράκισή της”

Κατερίνα Παπακώστα: “Διεκδικούμε έργα και μέτρα για τους πληγέντες από την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα”

Θανάσης Λιούτας: “Ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος, βρίσκεται στο πλευρό μας με σκοπό να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία το μεγάλο και σύνθετο έργο της πολυδιάστατης ανασυγκρότησης του τόπου μας, καθώς και ο στόχος της θωράκισης  έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών παρόμοιων ακραίων φαινομένων”

Παπαστεργίου : “Η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα εθνικό στοίχημα που δεν σχετίζεται με κόμματα, χρώματα και ταμπέλες και το οποίο θα κερδίσουμε με δουλεία και συνεργασία. Ως Θεσσαλός νιώθω ικανοποιημένος, καθώς διαθέτουμε ένα καλά μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο το οποίο θα καταστήσει τη Θεσσαλία πιο ισχυρή από πριν, με καλύτερες και ανθεκτικότερες υποδομές… Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι προτεραιότητα”

Και αφού έκαναν τις δηλώσεις τους και έκαναν και στο εκλογικό σώμα που τους στηρίζει την “καρδιά” ότι δήθεν ενδιαφέρονται, πληροφορούμαστε για ακόμη μία φορά ότι στον νομό Τρικάλων έχει εγκριθεί νέα επένδυση για φωτοβολταϊκό μαμούθ σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 135.286,98τ.μ. (!) στη θέση «ΖΑΡΚΟ» της Δ.Ε. Φαρκαδόνας του Δήμου Φαρκαδόνας, της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μιας περιοχής που επλήγη όχι μόνο μία φορά από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και για την οποία σοβαρή προσπάθεια αποτροπής ή έστω ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν έγινε.

Καλούνται και οι 4 προαναφερθέντες, όντας υπολογοι των όσων προεκλογικά δεσμεύτηκαν εξ ονόματος του Πρωθυπουργού, και οι οποίοι νοιάζονται για την Θεσσαλία, όπως δηλώνουν, να πάρουν θέση και να δώσουν απαντήσεις για το τι πραγματικά μέλλει γενέσθαι με τον τόπο μας και τον τόπο που τους εξέλεξε ο οποίος στηρίχθηκε και έδειξε εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους, καλώς ή κακώς.

Το ίδιο και η νέα Περιφερειακή Αρχή της Θεσσαλίας, η οποία κατα καιρούς εκφράζει τις αντιρρήσεις της με το όλο σχέδιο ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής αλλά απ’ότι φαίνεται προφανώς και δεν εισακούγεται.

Μέχρι στιγμής όμως κάποιου είδους ανασυγκρότηση δεν είδαμε,πέραν κάποιων ελαχίστων έργων προς εξυπηρέτηση των πολιτών (δεν είναι της παρούσης βέβαια να αναφερθούμε και στα θέματα δημόσιας υγείας που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας και για τα οποία βλέπουμε σοβαρή αδιαφορία από την πλευρά των ιθυνόντων), εκτός και αν εξισώθηκε η λέξη “αγοραπωλησία” με την λέξη ανασυγκρότηση.

Το μόνο που βλέπουμε είναι ιδιωτικές εταιρίες που “χαίρονται στην αντάρα” να “επενδύουν” στην κατεστραμμένη γη της Θεσσαλίας με τις ευλογίες όλων όσων έχουν την αρμοδιότητα να αδειοδοτούν  για εγκατάσταση ή επέκταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αλλά και την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για την εγκατάσταση τέτοιων.

Θα πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι και όσοι εκπροσωπούν τον τόπο μας να απαντήσουν στα εξής:

 1. Θωρακίζεται η γη υψηλής παραγωγικότητας η προστασία της οποίας προβλέπεται στον ν.2945/2001 ή παραμένουμε στην μη υλοποίηση του τελευταίου με όσα μπορεί να συνεπάγεται η μη προστασία της γεωργικής δραστηριότητας για τον Θεσσαλικό, και όχι,μόνο κάμπο;

(***αν και έχει συμβεί εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας να αποχαρακτηρίζονται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από τις Επιτροπές Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) και τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού των αιρετών περιφερειών, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις πιέσεις που μπορεί να τους ασκούνται)

 1. Την αρμοδιότητα ελέγχου προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ΓΥΠ έχει ο αρμόδιος διαχειριστής, ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία του Μαρτιου 2022  το όριο έχει καλυφθεί στη Θεσσαλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο κάμπο, κατά το ήμισυ των προβλεπόμενων αυτών ορίων.

Υπάρχει πραγματικά, σοβαρός έλεγχος για μη υπέρβαση του ορίου αυτού και αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα του σήμερα;

 1. Εκτός από το να φυτρώνουν φωτοβολταϊκά πάρκα ταχύτατα στην Θεσσαλία, καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης, έχουν δοθεί κίνητρα στους αγρότες για να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δουλεύουν την γη μας, και αν ναι ποια; (περισσότερο ρητορικό είναι το ερώτημα, γιατί γνωρίζουμε ότι περισσότερα κίνητρα προς εγκατάλειψη δίνονται παρά για παραμονή τους)
 2. Είναι αλήθεια ότι οι αγρότες που ζητούν σε γη ιδιοκτησίας του να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, απορρίπτονται λόγω κορεσμού δικτύου, που ο έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει  χάριν ιδιωτικών εταιριών που έχουν κάνει κατάληψη στις υποδομές της χώρας;
 3. Και ένα τελευταίο και πρακτικό ζήτημα με το οποίο όλοι απορούμε, πως είναι δυνατόν να έχει καλυφθεί η Ελλάδα σε μεγάλο μέρος της από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και οι τιμές ρεύματος να παραμένουν οι υψηλότερες της Ευρώπης και εμείς ν’ακούμε εμπαιγμούς όπως  τ’ότι “δεν φύσηξε αρκετά”, “ότι βάζαμε πλυντήρια βράδυ και όχι μεσημέρι” και όλες τις υπόλοιπες δικαιολογίες που ακούμε κατά καιρούς από κυβερνητικά χείλη;

Πολλά ερωτήματα μπορεί κάποιος να θέσει σχετικά με το προστατευτικό πλαίσιο της αγροτικής δραστηριότητας και τα μεγαλόπνοα και πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σχέδια των ολίγων που βλέπουν ένα διαλυμένο αλλά παραμένον “μαγαζί γωνία” κάμπο, όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όσοι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τον τόπο μας είναι ότι η επισιτιστική ασφάλεια και αυτάρκεια είναι μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα.

Αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιοτότητα ως προς την διεκδίκηση όλων και όχι ένα  Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2050, που μας παρουσίασε ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τον Ιανουάριο του 2023, το οποίο θέτει σε πρώτη κλίμακα τα κέρδη των “μεγάλων παικτών” εις βάρος του κοινωνικού συνόλου ειδικά του ευάλωτου όπως αυτό της Θεσσαλίας.

 

(Πηγή: SOLOMON 

Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου

Επιμέλεια: Ηλιάνα Παπαγγελή

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Για να βάλουμε, ακόμη μια φορά, τα πράγματα στη θέση τους
  1)Ο Θεσσαλικός κάμπος, όπως και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη, δεν τους ενδιαφέρουν πλέον, διότι η αγροτιά “κοστιζει” ,και ο τρίτος κόσμος παράγει φθηνά!!
  2)Ποιος σας είπε, πώς οι “πολιτικοι”,ντόπιοι και μη, μπήκανε στη πολιτική για το κοινό συμφέρον;
  Ποιος τους γνώριζε πριν λίγα χρόνια;
  Όταν καλείται κάποιος απ’το λαό για κάτι συγκεκριμένο, δεν τρέχει αμέσως για “ψηλότερα “,ουφιτσια!!
  Μένει, εν ου εταχθει, και δεν αφήνει πίσω, ανιδεους!!
  Αλλά γι αυτούς τα κοινά, είναι τόσο “κοινά “,πουλεγε και ο μεγάλος Μ.Χατζηδακις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης