Θεσσαλικός o γηραιότερος… πλάτανος της Ευρώπης Reviewed by Momizat on . Κομμάτι της ιστορίας που χάνεται στο βάθος του χρόνου είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Τσαγκαράδας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, την Αγία Παρασκευή κα Κομμάτι της ιστορίας που χάνεται στο βάθος του χρόνου είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Τσαγκαράδας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, την Αγία Παρασκευή κα Rating: 0

Θεσσαλικός o γηραιότερος… πλάτανος της Ευρώπης

Θεσσαλικός o γηραιότερος… πλάτανος της Ευρώπης

Κομμάτι της ιστορίας που χάνεται στο βάθος του χρόνου είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Τσαγκαράδας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, την Αγία Παρασκευή και θεωρείται από τα γηραιότερα πλατάνια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η ηλικία του, σύμφωνα με τους δασολόγους, υπολογίζεται ότι φτάνει τα 1.000 χρόνια και αποτελεί το στολίδι του χωριού, σύμφωνα με τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσαγκαραδα πλατανος

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ρίζες του φτάνουν τα τέσσερα μέτρα κάτω από το πλακόστρωτο της πλατείας. Λέγεται μάλιστα ότι η μακροζωία του οφείλεται στις πηγές πάνω στις οποίες έχει απλωθεί.

Η θέα του δέντρου, που ορθώνει το ανάστημά του στους αιώνες, εντυπωσιάζει, ενώ τα κλαδιά του, που απλώνονται παντού, συνθέτουν μια εικόνα που καθηλώνει. Πλήθος αφιερωμάτων έχουν καταγραφεί για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο του Πηλίου και την Τσαγκαράδα, με τους φίλους των ταξιδιών και τους επισκέπτες της περιοχής, να υπογραμμίζουν ότι ανήκει στην κατηγορία των ρομαντικών χωριών με τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά αρχοντικά να πρωταγωνιστούν στο μοναδικό σκηνικό.

πηλιο

Πηγή: taxydromos.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή