Θεσσαλικό αίτημα για κατάργηση των διοδίων στο Μοσχοχώρι Reviewed by Momizat on . Την κατάργηση των διοδίων ζητούν φορείς της Θεσσαλίας οι οποίοι μετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Ρήγα Φεραίου και η συντονιστι Την κατάργηση των διοδίων ζητούν φορείς της Θεσσαλίας οι οποίοι μετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Ρήγα Φεραίου και η συντονιστι Rating: 0

Θεσσαλικό αίτημα για κατάργηση των διοδίων στο Μοσχοχώρι

Θεσσαλικό αίτημα για κατάργηση των διοδίων στο Μοσχοχώρι

Την κατάργηση των διοδίων ζητούν φορείς της Θεσσαλίας οι οποίοι μετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Ρήγα Φεραίου και η συντονιστική Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου όπου τρία νέα παιδιά έχασαν την ζωή τους.
Μετά από πολύωρη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και με την παρουσία βουλευτών από Λάρισα και Μαγνησία, δημάρχων, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων και στη Αστυνομίας αποφασίστηκε: να ζητηθεί από την πολιτεία η κατάργηση των διοδίων να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους παραχωρισιούχους προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα. Να υπάρξει εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (αίτημα που έχει ήδη προ πολλού υποβάλει), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στην παλιά ΕΟ Λάρισας-Βόλου και, προκειμένου αυτό να είναι εφικτό να υπάρξει και η αντίστοιχη εκχώρηση πόρων. Το πόσο υπολογίζεται με «παλιές τιμές» στα 23 εκ ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις.
Όλα αυτά σε κλίμα ομόθυμης καταδίκης της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα των διοδίων με τις συμβάσεις να αποκαλούνται από όλους «ληστρικές» και «αποικιοκρατικές» αλλά και υπό την αίρεση, κατά πόσο η κατάργηση των διοδίων είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα, λόγω της μορφής των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.
Σε κάθε περίπτωση τόσο ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος όσο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ Νασίκας «προειδοποίησαν» με δυναμικές κινητοποίησες και αποκλεισμούς εφόσον δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

d2719a.pngΟ περιφερειάρχης
Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπήρξε ξεκάθαρος: «Το μήνυμα είναι ένα: κατάργηση των διοδίων. Δεν πάει άλλο. Ο καθένας μπορεί να επιχειρηματολογήσει με πολλούς και διάφορους τρόπους αλλά νομίζω ότι έφθασε η ώρα να αντιληφθούν ότι τα διόδια στο Μοσχοχώρι φέρνουν πρόβλημα στην ομαλή και ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων αλλά και στη μεταφορά των εμπορευμάτων.
Το αντίτιμο είναι απαγορευτικό και δυσανάλογο με τα χιλιόμετρα που διανύουν εκείνοι που διανύουν όταν δεν κατευθύνονται προς την Αθήνα.»
Από τους παρευρισκόμενους αξιωματικός της ΕΛΑΣ ζήτησε εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων στον οδικό άξονα.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε επίσης πως «η ύπαρξη των διοδίων δημιουργεί πρόβλημα στην ενδοθεσσαλική κίνηση» για να προσθέσει πως υπό τις παρούσες συνθήκες «οι παράπλευρες και η παλαιά εθνική οδός γίνονται κύριες αρτηρίες και ο αυτοκινητόδρομος δευτερεύουσα».
Για το θέμα της οδικής ασφάλειας, σημείωσε πως «η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού είναι εθνικό ζήτημα και ανήκει στο υπουργείο Μεταφορών. Εμείς ζητήσαμε να μας δώσουν το δικαίωμα αυτό, δε μας το έχουν δώσει ακόμη. Πιστεύουμε με την πίεση να το πάρουμε. Θέλουμε την αναβάθμιση αλλά και με αυτή δε λύνεται το πρόβλημα. Υπάρχει μόνο μία λύση. Η κατάργηση των διοδίων στο Μοσχοχώρι.» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Η Ε. ΛΑΪΤΣΟΥ

Από την πλευρά της η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, κατέθεσε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση των διοδίων στο Μοσχοχώρι, η υλοποίηση παλαιότερης μελέτης του υπουργείου η οποία αναφέρει βασικά μέτρα ασφάλειας, η αύξηση της αστυνόμευσης και η επανεξέταση της προοπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

«Θα είμαι αλληλέγγυος με ότι αποφασίσετε. Θα είμαι μαζί σας και θα το στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Θεωρώ όμως ότι η κατάργηση των διοδίων με τις παρούσες συμβάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Διότι σ’ αυτή τη σύμβαση εμπλέκονται διεθνείς τράπεζες. Πολλές και μεγάλες» είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως «δεν ξέρω πόσο εύκολη είναι μία μείωση της τιμής των διοδίων» ενώ αποκάλυψε πως γίνονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις «για να διευκολυνθούν οι Θεσσαλικοί νομοί στο θέμα των διοδίων», καταλήγοντας πως «θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις».

Ο ΑΛ. ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε πως το θέμα των διοδίων «δεν είναι αποσπασματικό γεγονός αλλά αποτυπώνει τη μνημονιακή εμπειρία» ενώ πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε λύση πέραν της κατάργησης είναι ημίμετρο».

Ο Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής ζήτησε από τον περιφερειάρχη «να μπει μπροστά σε μία διαδικασία που να λέει ότι το αίμα αυτών των παιδιών θα είναι το τελευταίο.» Πρότεινε κάθοδο στην Αθήνα και απαίτηση της κατάργησης των διοδίων αλλά και ενημέρωση των πολιτών για το καθεστώς των συμβάσεων το οποίο χαρακτήρισε ως «αποικιοκρατικό». Επίσης, έθεσε και το θέμα «να ανοίξουν τα διόδια , να κλείσουν οι παράδρομοι για να κατανοήσει αυτή η κυβέρνηση το πρόβλημα.»

Η Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ

Η βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστήριξε πως «για να καταργηθούν τα διόδια θα πρέπει να περάσουν μέσα από την ελληνική Βουλή. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να έρθει τροπολογία η οποία να ψηφιστεί και από τους κυβερνητικούς βουλευτές». Μάλιστα, πέταξε το γάντι στον Κώστα Αγοραστό, υπενθυμίζοντας πως η αρχική σύμβαση ψηφίστηκε το 2007 και από τον ίδιο όταν ήταν βουλευτής, για να εισπράξει την απάντηση πως το ίδιο νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί και από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Για το θέμα της τροπολογίας κατέληξε πως υπάρχει σύμφωνη γνώμη απο τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε να κατατεθεί στη βουλή.

Ο Π. ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

Κατάργηση των διοδίων ζήτησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, συμπληρώνοντας πως «υπήρχε σχέδιο να μην αναβαθμιστεί η ασφάλεια της παλαιάς εθνικής οδού για να μπορέσουν να εισπράξουν τα διόδια». Σ’ αυτή την κατεύθυνση ζήτησε πιστώσεις για οδικά έργα στην περιοχή.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΗΤΡΑ ΝΑ ΜΗ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ»

Σε μία σημαντική αποκάλυψη, η οποία ενισχύει τις σχετικές καταγγελίες του περιφερειάρχη, προχώρησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας. Ο κ. Κομήτσας υποστήριξε ότι παλαιότερη σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα στη Νίκαια, ο παριστάμενος εκπρόσωπος της παραχωρησιούχου εταιρείας είπε ότι υπάρχει ρήτρα η οποία προβλέπει πως στην περίπτωση που αναβαθμιστεί η παλαιά εθνική οδός, το κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώσει αποζημίωση στην κοινοπραξία.

Ο Δ. ΑΔΑΜ

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι επιχειρήσεις μεταφορών μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ. «Εάν δεν πάνε από τους παραδρόμους, δεν βγαίνει μεροκάματο» είπε μεταξύ άλλων για να παραδεχθεί πως «και τα δικά του αυτοκίνητα πάνε από τον παράδρομο». Ο κ. Αδάμ στάθηκε και στο ζήτημα των εργασιών στα Τέμπη, θέτοντας το κόστος μεταφοράς μετά την ολοκλήρωσή τους, διερωτώμενος «μήπως τα τούνελ μετά τα εγκαίνια θα είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο;»
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη: οι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Δημήτρης Γελαλής, κ. Πάρις Μουτσινάς, κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, η αντιπεριφερειάρχης κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Γεώργιος Τσίγκας, η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κα. Ελένη Λαϊτσου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος , οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κωνσταντίνος Δεσπόπουλος, κα. Μαρία Μαμάρα, κ. Θανάσης Παιδής, κ. χρήστος Σιδερόπουλος, ο κ. Κωνσταντίνος Χαλέβας, ο κ. Γώργιος Κίτσιος, ο Κ. Αργύρης Κοπάνας, ο κ. Ευάγγελος Μπούτας, η κα. Τζούλια Τσαλίκη, η κα. Αγγέλα Βαγενά, οι νεοεκλεγέντες Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Απόστολος Μπέμπης, κ. Απόστολος Μπίλλης, κ. Γεώργιος Λαδόπουλος , κ. Βασίλης Πινακάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δήμου Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του αγώνα κατά των διοδίων, ο κ. Αθανάσιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτριος Αδάμ, η πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας κα. Νάνσυ Καπούλα, ο διοικητής τμήματος τροχαίας Βόλου κ. Αθανάσιος Κουλούρης, ο διοικητής τμήματος τροχαίας Λάρισας κ. Σεραφείμ Καφετζής, ο αναπλ. Διευθυντής αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Γιαννέλος, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολίτες.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή