Θλιβερή επέτειος – Ο βομβαρδισμός των Τρικάλων από τη ναζιστική αεροπορία Reviewed by Momizat on . Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό της πόλης μας από τη γερμανική αεροπορία. Στον βομβαρδισμό υπήρξαν 56 επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ το κέντρο τω Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό της πόλης μας από τη γερμανική αεροπορία. Στον βομβαρδισμό υπήρξαν 56 επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ το κέντρο τω Rating: 0

Θλιβερή επέτειος – Ο βομβαρδισμός των Τρικάλων από τη ναζιστική αεροπορία

Θλιβερή επέτειος – Ο βομβαρδισμός των Τρικάλων από τη ναζιστική αεροπορία

Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό της πόλης μας από τη γερμανική αεροπορία. Στον βομβαρδισμό υπήρξαν 56 επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ το κέντρο των Τρικάλων υπέστη μεγάλες καταστροφές.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της πόλης των τελευταίων αιώνων δεν θα συναντήσουμε ανάλογη καταστροφή, η οποία να οφειλόταν σε εχθρική ενέργεια.

Ο τότε Δήμαρχος Θεοδοσόπουλος έγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο: «Εις τας 4 το πρωί έρριξαν 4-5 εμπρηστικάς βόμβας και εκάησαν εις την πλατεία διάφορα μαγαζιά. Εις τας 8 ήλθε άλλο κύμα 20 εχθρικών αεροπλάνων και εβομβαρδισαν αγρίως. Έξω του σπιτιού μου έπεσαν αρκεταί βόμβαι και εφονεύθησαν 3 εις ένα όρυγμα.

Εις τα καταφύγια του σπιτιού μου ήσαν μέσα πλέον των 150 και το σπίτι μου εσείετο εκ θεμελίων. Εις τας 5 το απόγευμα εγένετο αγριότατος βομβαρδισμός με 20 αεροπλάνα.

Η πόλη ελεηλατήθη αγρίως παρά των χωρικών κατά την 16.4.41». Η φωτογραφία που επισυνάπτω προέρχεται από ξένο ιστότοπο και στη λεζάντα αναφέρει: «Στούκας στον βομβαρδισμό των Τρικάλων». Δεν υπάρχει ωστόσο στη φωτογραφία κάποιο τοπόσημο της πόλης μας που να το επιβεβαιώνει.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Μπορεί να είναι εικόνα αεροσκάφος

Σχόλια (1)

  • Αγγελος Ζορμπάς

    Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο συγγραφέας η αεροπορία ήταν η Γερμανική.Αλλωστε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος τον κήρυξε η Γερμανία.Από αυτήν απαιτούμε τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.Πολύ βολικό για την σημερινή Γερμανία να αναφερόμαστε στον Ναζισμό και να διαγράφουμε την συνολική Γερμανική ευθύνη.Ανεξαρτήτως το τι πολίτευμα έχει κάποια χώρα οι ιστορικές ευθύνες έναντι των άλλων χωρών αφορούν αυτήν και όχι το καθεστώς της την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή