"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Θυμήθηκαν τη Μεσοχώρα στην κυβέρνηση, λίγο πριν τις εκλογές!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κι ενώ υπήρχε πλήρης απραξία και ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν είχε κάνει τίποτε, βλέποντας ότι χάνει παταγωδώς, θυμήθηκε τη Μεσοχώρα και το υδροηλεκτρικό της φράγμα. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι εντεώς ξαφνικά, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε   την εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα! Αυτό το  ανακοίνωσε  μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.
Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν από τον κ. Ταγαρά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Τα οποία ήταν ήδη έτοιμα από πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει τίποτε. Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια διαχείρισης τα είχε ζητήσει η κ. Μπιρμπίλη το 2010, προκειμένου να εφαρμόσει οδηγία της ΕΕ και να διαγνωστεί, εάν είναι βιώσιμη πλέον η εκτροπή του Αχελώου, επειδή τα όσα είχαν γίνει με τον νόμο Σουφλιά, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Ομως τότε η ΝΔ καυτηρίαζε αυτή τη στάση, θεωρώντας ότι όλα ήταν έτοιμα για το έργο. ΚΑι ξαφνικά, χωρίς τίποτε να προμηνύει αυτή την εξέλιξη, έγνε ολόκληρη σύσκεψη, για να πουν ότι προχωρούντ α σχέδια διαχείρισης. Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν είπε, τι θα γίνει ακριβώς…

Πάντως, αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γι’ αυτό το έργο έχουν ήδη επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110.

«Τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα προχωρά. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας».

Ανέφερε επίσης ότι το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου και σημείωσε πως κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εξήγησε επίσης ότι από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

«Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα» είπε.
“Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας”, συμπλήρωσε.

“Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε”, κατέληξε στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης