Θυμήθηκαν τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και οι τρικαλινοί βουλευτές της ΝΔ Reviewed by Momizat on . Ψήφισαν τον προϋπολογισμό, ψήφισαν το Μνημόνιο, ψήφισαν τους πλειστηριασμούς, καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θυμήθηκαν να ρωτήσουν ότι η αύξηση του ΕΦ Ψήφισαν τον προϋπολογισμό, ψήφισαν το Μνημόνιο, ψήφισαν τους πλειστηριασμούς, καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θυμήθηκαν να ρωτήσουν ότι η αύξηση του ΕΦ Rating: 0

Θυμήθηκαν τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και οι τρικαλινοί βουλευτές της ΝΔ

Θυμήθηκαν τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και οι τρικαλινοί βουλευτές της ΝΔ

Ψήφισαν τον προϋπολογισμό, ψήφισαν το Μνημόνιο, ψήφισαν τους πλειστηριασμούς, καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θυμήθηκαν να ρωτήσουν ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, δεν έκανε καλό στο κράτος. Ο λόγος για 41 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών, λένε όσα λέει όλος ο κόσμος και, φυδικά, εδώ και πολύ καιρό, όλη η αντιπολίτευση: ότι ο φόρος δεν απέδωσε, ότι η κατανάλωση μειώθηκε, ότι το κράτος δεν κέρδισε. Μα, τότε, γιατί όταν τέθηκε ανάλογο θέμα από την αντιπολίτευση, το καταψήφισαν;
Εχει, δε, σημασία, ότι την ερώτηση είχε την πρωτοβουλία να καταθέσει ο μη υπουργοποιηθείς μετά το ανασχηματισμό, Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ συνυπογράφουν και οι τρεις τρικαλινοί βουλευτές (αν και το κείμενο από λάθος αναγράφει τον Ηλία Βλαχογιάννη ως βουλευτή… Ηλείας). Ενιδαφέρον θα έχει η απάντηση του κ. Στουρνάρα αν απαντήσει ότι απέδωσε, σημαίνει ότι η ερώτηση έγινε χωρίς προφανή λόγο, αλλά μόνο για εντυπώσεις, αφού παρόμοια απάντηση έχει ήδη δοθεί στην αντιπολίτευση. Αν απαντήσει – πράγμα σχεδόν απίθανο – ότι θα μειωθεί ο φόρος, τότε θα υπάρχει αναντστοιχία για την ίδια την κυβέρνηση, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι στα οικονομικά της χώρας. Εκτός αν υπάρχει τόσο μεγάλη α νάγκη να φανεί ότι η κυβέρνηση σκέφτεται τους πολίτες και εξαγγείλει – μέσω των βουλευτών – μείωση του ΕΦΚ…

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

 

 

Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013. Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. Ευρώ και το 2013 495εκατ. Ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 Εκατ. Ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. Ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ Ευρώ!

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων.

Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.

Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.

Για το λόγο αυτό,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;
  2. Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανση από το 2009;
  3. Τι επίπτωση θα έχει η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στα έσοδα;

 

Αθήνα, 19/ 12 / 2013

 

 

 

Ο ερωτώντες Βουλευτές

 

 1.      Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ν. Ροδόπης

2.      Μαρίνος Ανδρέας, Ν Ηλείας

3.      Φεβρωνία Πατριανάκου, Ν. Λακωνίας

4.      Ευάγγελος Μπασιάκος, Ν. Βοιωτίας

5.      Άννα Καραμανλή, Β’ Αθηνών

6.      Μάνος Κόνσολας, Ν. Δωδεκανήσου

7.      Ηλίας Βλαχογιάννης, Ν. Ηλείας

8.      Νίκος Ταγαράς, Ν. Κορινθίας

9.      Αλέξανδρος Κοντός, Ν. Ξάνθης

10.  Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ν. Πιερίας

11.  Σπύρος Ταλιαδούρος, Ν. Καρδίτσας

12.  Λευτέρης Αυγενάκης, Ν. Ηρακλείου

13.  Ανδρέας Κουτσούμπας, Ν. Βοιωτίας

14.  Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ν. Έβρου

15.  Μαρία Αντωνίου,  Ν. Καστοριάς

16.  Δημήτρης Κυριαζίδης, Ν. Δράμας

17.  Τιμολέων Κοψαχείλης, Ν. Γρεβενών

18.  Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ν. Φλώρινας

19.  Μανούσος Βολουδάκης, Ν. Χανίων

20.  Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ν. Πιερίας

21.  Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ν. Ημαθίας

22.  Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ν. Μεσσηνίας

23.  Ιορδάνης Τζαμτζής, Ν. Πέλλας

24.  Γεώργιος Κοντογιάννης, Ν. Ηλείας

25.  Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Ν. Ευρυτανίας

26.  Γεώργιος Καρασμάνης, Ν. Πέλλας

27.  Γιάννης Πλακιωτάκης, Ν. Λασιθίου

28.  Δημήτριος Χριστογιάννης, Ν. Πιερίας

29.  Γιώργος Στύλιος, Ν. Άρτας

30.  Μάξιμος Σενετάκης, Ν. Ηρακλείου

31.  Σάββας Αναστασιάδης, Β’ Θεσσαλονίκης

32.  Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Ν. Καβάλας

33.  Μιχάλης Ταμήλος, Ν. Τρικάλων

34.  Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ν. Σερρών

35.  Χρήστος Κέλλας, Ν. Λάρισας

36.  Κώστας Σκρέκας, Ν. Τρικάλων

37.  Κώστας Κατσαφάδος, Α’ Πειραιώς

38.  Γεώργιος Ορφανός, Α’ Θεσσαλονίκης

39.  Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Ν. Ρεθύμνου

40.  Χρίστος Δήμας, Ν. Κορινθίας

41.  Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ν. Καβάλας

 

Αφήστε το σχόλιο σας