Στις 12/9 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τρία μέτρα με πρόσχημα την αντιμετώπιση του όντως τεράστιου προβλήματος της λειψυδρίας. Το πρώτο μέτρο αφορά την αύξηση των τιμών στα τιμολόγια του νερού, το δεύτερο συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε εταιρείες ανά νομό και το τρίτο η εκπόνηση έργων ιδιωτικής διαχείρισης σε σχέση με την ύδρευση.
Η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αναγκαστική επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο το 2022, ήταν φανερό πως έψαχνε τρόπους έμμεσης εισαγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στην διαχείριση του νερού. Το πρώτο βήμα ήταν η συμπερίληψη του νερού στη ΡΑΑΕΥ που υποτίθεται ρυθμίζει τις τιμές σε ρεύμα και νερό. Απέναντι σε αυτή την απόφαση, τίθεται το εύλογο ερώτημα του τι μπορεί να ρυθμίζει μια τέτοια αρχή σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό.
Η απάντηση στο ερώτημα κρύβεται στις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ. Από τη μια αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο σε αυτές τις νέες περιφερειακές εταιρείες διαχείρισης να εισέλθουν και να συμμετέχουν ιδιωτικά συμφέροντα. Από την άλλη, τα εφεδρικά έργα ύδρευσης, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο, όπως οι αφαλατώσεις στα νησιά ή η εφεδρική παροχή νερού μέσω αντλησοταμίευσης από το φράγμα Καστράκι στον Αχελώο, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό θα είναι «εκ φύσεως ιδιωτικά».
Στην ουσία, φαίνεται πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι να αντιμετωπίσει το αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης και την κρίση της λειψυδρίας. Αντίθετα, επιθυμεί να τις χρησιμοποιήσει ως προπέτασμα προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού και να μετατρέψει ακόμα και αυτό το δημόσιο αγαθό σε πεδίο κερδοφορίας.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι πείραμα. Ξέρουμε τις τραγικές επιπτώσεις της τόσο στις τιμές όσο και στην ποιότητα. Τα παραπάνω τα γνωρίζουμε γιατί, την περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός ήταν στο απόγειό του, οι ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης του νερού έγιναν πραγματικότητα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες περιφέρειες και πόλεις του κόσμου και απέτυχαν. Το παραπάνω οδήγησε πάνω από 270 πόλεις και περιφέρειες από το 2000 και μετά να πάρουν πίσω σε δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ύδρευσης. Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις φιγουράρουν η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, η Σεβίλη, η Βουδαπέστη, το Μπουένος Αϊρες, το Γιοχάνεσμπουργκ.
Οταν μιμούμαστε διεθνείς πρακτικές, καλό είναι να επιλέγουμε τις πετυχημένες και όχι αυτές που έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες εδώ και 20 χρόνια. Αυτό επιτάσσει η λογική, αν πρώτο σου μέλημα είναι το δημόσιο συμφέρον. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λοιπόν σίγουρα δεν λήφθηκαν με άξονα το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ φαίνεται να είναι επακόλουθο ενός εκ των τριών ενδεχομένων:
Ενδεχόμενο πρώτο: H κυβέρνηση έχει εγκληματική άγνοια για το πόσο καταστροφική έχει αποβεί η ιδιωτικοποίηση του νερού ανά τον κόσμο.
Ενδεχόμενο δεύτερο: Οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης είναι τόσο έντονες ώστε να επιλέγει τη θέση «αν η πραγματικότητα είναι εναντίον μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Ενδεχόμενο τρίτο: H κυβέρνηση έχει κάνει τη συνειδητή επιλογή τού να ταχθεί με τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.
Με απόλυτη ειλικρίνεια δεν ξέρω ποιο από τα τρία ενδεχόμενα είναι χειρότερο. Γνωρίζω όμως ότι καμία και κανένας δεν έχει το περιθώριο να δει τις τιμές και στο νερό να αυξάνονται, καμία και κανείς δεν μπορεί να κόψει μια ανελαστική ανάγκη όπως το νερό.
*Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας
Nα μας εξηγήσει ο Λέκτορας, αφού οι περιφερειακές εταιρείες διαχείρισης είναι Δημοτικές ή με όριο μετοχών 51% στο κράτος, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, πως γίνεται ιδιωτικοποίηση…
Άντε πάλι τα ίδια, ο κάθε ψέκας να αμφισβητεί τους επιστήμονες.
Ξερόλες τους πληκτρολογίου όλοι τους, που έχουν άποψη για τα πάντα επειδή μπαίνουν σε 2-3 σάιτ.
Ψέκα , 51%>49%, γκέγκε , όπως λένε οι αρβανίτες
Μ αυτό που έγραψες, έβαλες υποψηφιότητα για νόμπελ.
Και να σου πω ρε ψέκα, επειδή έγραψες μια ανισότητα, τι νομίζεις, ότι αποστόμωσες τον επιστήμονα; Έχω δει ψέκες και ψέκες, αλλά εσύ είσαι ψέκας με φούντα. Γκέγκε ή θες να στο αναλύσω;
«Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.»
Ψέκα, μην κοιτάζεσαι στον καθρέφτη για να εμπνευστείς.
Και μην νομίζεις ότι την καινούρια εξυπνάδα που έγραψες την είπε ο Αϊνστάιν, επειδή έτσι διάβασες στο ίντερνετ (αν ήξερες τα στοιχειώδη των θεωριών του Αϊνστάιν, θα καταλάβαινες ότι αποκλείεται να το είπε. Αλλά, είπαμε, είσαι ψέκας)
Και σταμάτα επιτέλους. Μας φλόμωσες! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΨΕΚΑ!
«Ποτέ μην τα βάζεις μ’ έναν ηλίθιο. Είναι βέβαιο οτι θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει εκ πείρας.»
Πάλι λάθος εισαγωγικά.
Δεν το είπε ο Μαρκ Τουέν, όπως διάβασες στο διαδίκτυο ψέκα μου, αλλά είναι σωστό.
Οπότε, άντε γεια, γράψε μόνος σου.
Και επειδή, όπως λένε οι Γάλλοι, «οι βλάκες κινούνται μαζί», πολύ γρήγορα ορδές βλακών πνίγουν ελπιδοφόρες συσπειρώσεις και κινήματα.
Δεν …. πρωί-πρωί.
Αυτό το είπα εγώ, το 2008
Έχετε δίκιο, παίζοντας με τα νούμερα. Αν αναζητήσετε όμως προηγούμενες περιπτώσεις (πχ ΔΕΗ, ΟΤΕ κοκ) θα διαπιστώσετε ότι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και κρύβεται πίσω από τα περίφημα και άκρως πετυχημένα “διάθεση ποσοστού μετοχών” και “αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”. Το επόμενο βήμα. Και εκεί τα νούμερα, απελευθερωμένα πλέον από τις αρχικές αντιδράσεις, κάνουν “μαγικά”. Εδώ θα ήμαστε λοιπόν και θα τα συζητάμε.