Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος Reviewed by Momizat on .   Το Μοναστήρι της Ζάβορδας θεωρείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτ   Το Μοναστήρι της Ζάβορδας θεωρείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτ Rating: 0

Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος

Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος

 

Το Μοναστήρι της Ζάβορδας θεωρείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτός Αγίου Ορους.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναστηρι αγιου νικανορα

Παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες που υπέστη η μονή, σήμερα σώζεται ένα μεγάλο μέρος από τα σημαντικότατα κειμήλιά της, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησιαστικά σκεύη, σταυρούς αγιασμού και ευλογίας, ποιμαντικές ράβδους, κεντητά άμφια, δισκοπότηρα, εικόνες (με σημαντικότερη τον Σωτήρα Χριστό, του 16ου αιώνα, την οποία ανακάλυψε ο Οσιος Νικάνορας στη θέση που έχτισε τη μονή), καθώς και ένα σπουδαιότατο αρχείο με έγγραφα και κώδικες.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναστηρι αγιου νικανορα

Μεταξύ τών σωζομένων αρχαίων κωδίκων, βρίσκονται καί μερικοί σπάνιοι καί ό μοναδικός τού “Λεξικού τού Πατριάρχου Φωτίου”, αναμφίβολα το σπουδαιότερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναστηρι αγιου νικανορα

Η μοναδικότητα του επιβλητικού φυσικού τοπίου με τους απότομους βράχους του Καλλίστρατου που “ξεφυτρώνουν” από τη λίμνη Ιλαρίωνα, συνδυασμένη με τη θρησκευτική-ιστορική διάσταση των μνημείων της σκήτης και του μοναστηριού και την τεχνολογική παρέμβαση της πεζογέφυρας, δημιούργησαν  ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και ελκυστικό για πολλούς επισκέπτες σύνολο…

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή