Την παγκόσμια πρωτοτυπία να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα οικονομικό κραχ, κάτι σαν «κανόνι» όπως αυτά που σκάνε σε επιχειρήσεις την περίοδο της κρίσης, διεκδικεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, εξαιτίας λανθασμένων κινήσεων υψηλού ρίσκου της ηγεσίας της που φαίνεται πως τη μετέτρεψαν από οργανισμό της Εκκλησίας περισσότερο σε εταιρεία!
Οι μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στις οποίες ενεπλάκησαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο πρωτοσύγκελος κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης υπό την ιδιότητά τους ως εχόντων το δικαίωμα υπογραφής για τη μητρόπολη και οι οποίες στο μεταξύ ναυάγησαν ή… χάθηκαν στον δρόμο, φέρνουν τη μητρόπολη μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα και οπωσδήποτε δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς.
Η εικόνα είναι αποθαρρυντική: Πρώτον, δύο κληρικοί εις… επιχειρηματική σάρκα μίαν ως εκπρόσωποι της μητρόπολης, εκτός από το να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ταπεινούς διακόνους του Θεού και της Εκκλησίας λειτουργούν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρικού σχήματος. Δεύτερον, η αγορά πολυτελούς βίλας που τη χτυπάει ο δροσερός αέρας του Παγασητικού και οι μυρωδιές του Πηλίου, την ώρα που οι φιλανθρωπικές παροχές-ψίχουλα προς αυτούς που δοκιμάζονται ολοένα μειώνονται, και τρίτον δωρεές χρημάτων από επιχειρηματίες ευγενών προθέσεων στη μνήμη εκλιπόντων προσώπων της οικογένειάς τους που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς από αυτούς που έθεσαν οι δωρητές.
H επένδυση στις Νηές
Θρυαλλίδα των εξελίξεων που τοποθετούν τη Μητρόπολη Δημητριάδος στη δίνη του κυκλώνα είναι η ανακοίνωση για το κλείσιμο προ λίγων μηνών της εταιρείας Dolphin Capital Investors, με την οποία η μητρόπολη έχει ανοιχτά θέματα και σύντομα οι δύο εκπρόσωποί της αναμένεται να κληθούν να διευθετήσουν οικονομικές εκκρεμότητες επιστρέφοντας εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται για την εταιρεία που σχεδίαζε την ανάπτυξη μιας τεράστιας επένδυσης, κυρίως πολυτελούς ξενοδοχείου («Lavender Bay Golf Resort») και γηπέδου γκολφ («Holy Trinity») στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας. Για διάφορους λόγους, η φιλόδοξη επένδυση δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να γίνει ξεκαθάρισμα της κατάστασης – εν ολίγοις των οικονομικών θεμάτων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει για τη Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία με μία συμφωνία είχε παραχωρήσει στην Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. (εξαγοράστηκε αργότερα από την Dolphin Capital Investors) μία έκταση απίστευτου φυσικού κάλλους.
Καθαρή εικόνα για τη συμφωνία δεν υπάρχει: σύμφωνα με το πόρισμα που εξέδωσε το 2010 ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μαγνησίας Δημήτρης Ευθυμίου, «ενώ το σχετικό συμβόλαιο στο οποίο παραπέμπουν τα συμβόλαια που υπέγραψε θυγατρική εταιρεία της Golfing Capital Investors με τη Μητρόπολη Δημητριάδος περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα ως άνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903 στρέμματα», δηλαδή 1.545 στρέμματα παραπάνω! Οι εκτάσεις δηλαδή διευρύνθηκαν ως διά μαγείας (σαν το θαύμα του Χριστού με τα ψωμιά και τα ψάρια) και προσφέρθηκαν στην εταιρεία από τους εκπροσώπους της μητρόπολης.
Αλλο πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, σε συνέχεια ανάλογου της Κτηματικής Υπηρεσίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκτάσεις που δόθηκαν στην εταιρεία Golfing Developments Α.Ε. ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και άρα κακώς η Μητρόπολη Δημητριάδος τις παραχώρησε!
Τον όλο χειρισμό έκαναν εκ μέρους της οι δύο κορυφαίοι παράγοντές της που έχουν και το δικαίωμα υπογραφής: ο κ. Ιγνάτιος ως πρόεδρος και ο κ. Κιαμέτης ως διευθύνων σύμβουλος! Το αντίτιμο γι’ αυτή την αμφισβητούμενων εκτάσεων συμφωνία πώληση (αλλά και μίσθωση) συμφωνήθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, με προκαταβολή ιδιαιτέρως μεγάλη, όπως λένε παράγοντες που έχουν κάποια εικόνα, χωρίς όμως ποτέ να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό ή να ενημερωθεί το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, όπως διαβεβαιώνουν μέλη του.
Με την προκαταβολή αυτή ή έστω ένα μέρος της, η ηγεσία της μητρόπολης προχώρησε στην αγορά μιας χλιδάτης έπαυλης στην Κάτω Γατζέα του Πηλίου, η οποία χρησιμεύει -λέει- ως… ησυχαστήριο για τον κ. Ιγνάτιο και τον κύκλο του. Δηλωμένη τιμή αγοράς εκείνη την εποχή (2007) 1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο. Πρόκειται για ένα παλάτι 345 τ.μ. (πέντε υπνοδωμάτια, δύο σαλόνια, τέσσερα λουτρά, δύο χολ, κουζίνα, τεράστια αποθήκη) σε έκταση 7,5 στρεμμάτων! Η αξία της υπερπολυτελούς βίλας εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες του real estate στην περιοχή. Ουσιαστικά η Dolphin Capital, με την πρώτη συμφωνία με τη μητρόπολη λέει στο «ΘΕΜΑ» άνθρωπος που συμμετείχε στο κλείσιμο της συμφωνίας, χρηματοδότησε με τα λεφτά αυτά ολοσχερώς την αγορά της προκλητικής αυτής έπαυλης, που έχει σκανδαλίσει τους πιστούς, οι οποίοι βλέπουν σε εποχή κρίσης τους ανθρώπους της Εκκλησίας να διαβιούν πολυτελώς.
Το μείζον ερώτημα είναι τώρα πώς και ποιος θα καλύψει την επιστροφή της προκαταβολής στην Dolphin Capital, η οποία πρέπει σε περιορισμένο και προσδιορισμένο από τη σχετική νομοθεσία χρονικό διάστημα να διευθετήσει τις υποθέσεις της. Εφόσον αποφασίστηκε να διαλυθεί η εταιρεία, η μητρόπολη θα κληθεί να καλύψει τον ανοιχτό αυτό λογαριασμό. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να… παραχωρήσει την πολυτελή βίλα που αγοράστηκε με την προκαταβολή από την Dolphin Capital, ή θα πρέπει να την πουλήσει, πιθανόν σε χαμηλότερη τιμή και μετά να συμπληρώσει από το ταμείο της για να επιστρέψει το ποσό που είχε λάβει έναντι της συμφωνίας, είτε να βγάλει όλο το ποσό από τον ιερό κορβανά. Και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά στη δεύτερη, θα υπάρξει δραματική επίπτωση και μεγάλος περιορισμός στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας, ενώ θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και το κύρος της, εξαιτίας αυτών των επιχειρηματικών deals, που είναι έξω από τη φιλοσοφία και τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας. Επιπλέον εκκλησιαστικές πηγές που παρακολουθούν το θέμα, επισημαίνουν ότι είναι και υπόθεση της Δικαιοσύνης, αλλά και έρευνας από τις φορολογικές Αρχές.
Τεχνοκράτης που παρακολούθησε από πολύ κοντά το deal της Μητρόπολης Δημητριάδος κάνει λόγο για μεγάλα ανοίγματα που η τοπική Εκκλησία θα ματώσει οικονομικά για να καλύψει. Μία συναλλαγή που τελικά δεν έγινε, με ακίνητα που τα πιο πολλά τελικά αμφισβητείται ότι ανήκουν στη Μητρόπολη Δημητριάδος και πιθανόν να ωφέλησαν τους μετόχους μιας εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος που φέρεται να έχει μερίδιο στο ακίνητο που πουλήθηκε στις Νηές Μαγνησίας, λέγεται ότι δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ένα ευρώ από τις προκαταβολές και τα ποσά που δόθηκαν έναντι.
Μετά τις Νηές, η Θάσος;
Ο κ. Ιγνάτιος φιλοδοξεί, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να δει τον στενό του συνεργάτη που μαζί του εκπροσώπησε τη Μητρόπολη Δημιτριάδος στην υπόθεση στις Νηές κ. Δαμασκηνό Κιαμέτη μητροπολίτη Καβάλας! Προς τούτο λένε πως έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διεργασίες, ήτοι σε έναν ιδιότυπο «προεκλογικό αγώνα», προσπαθώντας να πείσει μέλη της Ιεράς Συνόδου να δώσουν το χρίσμα στον εκλεκτό του.
Πίσω από την κινητικότητα αυτή, εκτιμούν όσοι έχουν εικόνα της πολιτικής που εφαρμόζει στη Μαγνησία, είναι το ενδιαφέρον κυρίως για την ίδια την Καβάλα, αλλά και για τη… Θάσο. Το καταπράσινο και πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου ανήκει στη μητρόπολη και θεωρείται «παρθένο» για επενδύσεις, άρα προσφέρεται για επενδύσεις, που τόσο πολύ γοητεύουν τον κ. Ιγάντιο, αλλά και τον κ. Κιαμέτη.
Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή που σχεδιάζει η Μητρόπολη Δημητριάδος δεν είναι καθόλου εύκολη.
Στο άκουσμα της υποψηφιότητας Κιαμέτη τοπικοί παράγοντες στην Καβάλα που έχουν λίγες παραπάνω οικολογικές ευαισθησίες από τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες αισθάνθηκαν ανατριχίλα. Και αυτό διότι, λόγω της υπόθεσης στης Νηές, υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως εκποιηθεί και οικοδομηθεί, χάριν του επιχειρηματικού κέρδους, ένας από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους της Ελλάδας.
Η δωρεά που έκανε φτερά
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται την επίσης περίεργη υπόθεση της Μητρόπολης Δημητριάδος που συντάραξε τον Νομό Μαγνησίας πριν από μερικά χρόνια. Ο λόγος για τη δωρεά ύψους 100 εκατ. δραχμών προς τη μητρόπολη του μεγαλοβιομήχανου και εξέχοντος μέλους της εκκλησιαστικής κοινότητας της χώρας -ο οποίος έφτασε για την προσφορά του να τοποθετηθεί στην τιμητική θέση του διοικητή του Αγίου Ορους- Κωνσταντίνου Λούλη που χάθηκε στον δρόμο και ουδέποτε έφτασε στους πιστούς χριστιανούς της περιοχής.
Οπως λένε μάλιστα στο «ΘΕΜΑ» εξέχοντες παράγοντες της κοινωνίας του Βόλου, «η υπομονή του μεγαλοβιομηχάνου κ. Λούλη έχει πλέον εξαντληθεί και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη διεκδίκηση των χρημάτων της δωρεάς για τη δημιουργία στον Αλμυρό Μαγνησίας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη “Η Αγία Υπομονή”».
Τα σχεδόν 350.000 ευρώ (σημερινά λεφτά) ο πρωτοσύγκελος Δαμασκηνός ισχυρίστηκε ότι δαπανήθηκαν όχι για το κέντρο αποθεραπείας που ποτέ δεν έγινε, αλλά για να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός. Βρεφονηπιακός σταθμός που και εκείνος όμως τελικά ουδέποτε παραδόθηκε με… ιερές δικαιολογίες περί «αυξημένου λειτουργικού κόστους», που ξεπερνά, όπως ειπώθηκε, τις 700.000 ευρώ!
Μέχρι και αγιορείτες έχουν μεσολαβήσει ώστε να ρίξουν στο φιλότιμο τον κ. Λούλη -επικαλούμενοι την ευαισθησία που τον διακρίνει έναντι της Εκκλησίας- για να μη συνεχίσει να διεκδικεί δικαστικά το ποσό της δωρεάς που ποτέ δεν έφτασε στον προορισμό της. Ο γνωστός βιομήχανος, δε, ακόμη αναζητά πού πήγαν τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που τράβαγε η μητρόπολη τακτικά από την κίνηση του αρχικού λογαριασμού του ιδρύματος. Αναλήψεις που έγιναν για την κάλυψη άλλων αναγκών κατά τον κ. Ιγνάτιο, άσχετων όμως με τον σκοπό της δωρεάς.
(πηγή: protothema.gr)
Μέχρι να έρθει η Θεία Δίκη δεν ξεκινάμε με την επίγεια να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του;