Ικανοποίηση Βλαχογιάννη για μη πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ Reviewed by Momizat on . Την ικανοποίησή του για τη ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να ΜΗΝ πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, τα ΜΗ συνταγογραφούμενα  φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπ Την ικανοποίησή του για τη ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να ΜΗΝ πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, τα ΜΗ συνταγογραφούμενα  φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπ Rating: 0

Ικανοποίηση Βλαχογιάννη για μη πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ

Ικανοποίηση Βλαχογιάννη για μη πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ

Την ικανοποίησή του για τη ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να ΜΗΝ πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, τα ΜΗ συνταγογραφούμενα  φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως ζητούσαν οι φαρμακοποιοί και  παράλληλα να μειωθεί η τιμή τους, προς όφελος των πολιτών, εκφράζει με δήλωσή του, ο βουλευτής              της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Τρικάλων Ηλίας Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ.
Υπενθυμίζεται ότι ο  κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ήταν μεταξύ των δεκατεσσάρων (14) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που με παρέμβαση-ερώτηση τους στους συναρμόδιους υπουργούς, είχαν ζητήσει τη συνέχιση πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ, από τα φαρμακεία.
Επισυνάπτεται και η σχετική ερώτηση, που είχε κατατεθεί :

29- 01-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

 

ΘΕΜΑ: Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), εκτός φαρμακείων

 

            Η αγορά του φαρμάκου έχει ιδιαιτερότητες, εξαιτίας των οποίων σε πολλές χώρες δεν εφαρμόζονται οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, παρά τον προσανατολισμό αυτών των χωρών στην απελευθέρωση των τιμών σε άλλα προϊόντα.

Τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και διατίθενται από τα φαρμακεία σε πολύ χαμηλές τιμές, (κατά μέσο όρο 2 ευρώ). Γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση αυτών των τιμών.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών, είναι χαμηλότερες σε χώρες όπου όπως και στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες.

Ο ΟΟΣΑ επίσης παραδέχεται, ότι 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Υποστηρίζεται ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω, επειδή δεν έχει ανοίξει η αγορά των φαρμάκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με δεδομένο το καθεστώς της διατίμησης αλλά και τη σκέψη για απελευθέρωση, γιατί δεν προσανατολίζεται το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην καθιέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, με βάση τη χαμηλότερη τιμή που συναντάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με πλαφόν στην υψηλότερη τιμή διάθεσης;

Αν υπάρχει η βεβαιότητα, ότι δια της απελευθερώσεως θα υπάρξει ελάττωση στην τιμή τους, γιατί να μη συνεχίσει η αποκλειστική τους διάθεση από τα φαρμακεία με απελευθερωμένη την τιμή τους, δεδομένου του τεράστιου αριθμού φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας;

Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η προοπτική διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όταν ο κλάδος των φαρμακοποιών, έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της μειώσεως του ποσοστού στο κέρδος τους, και των αυξημένων φορολογικών συντελεστών, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες να κλείνουν φαρμακεία;

Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η εισβολή των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο χώρο του φαρμάκου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

(Από το πολιτικό γραφείο)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή