Ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με ορμητήριο τη Λάρισα Reviewed by Momizat on . Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναλαμβάνοντας την οργάνωση ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στο πλαίσιο της Κοινή Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναλαμβάνοντας την οργάνωση ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στο πλαίσιο της Κοινή Rating: 0

Ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με ορμητήριο τη Λάρισα

Ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με ορμητήριο τη Λάρισα

kke95-1Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναλαμβάνοντας την οργάνωση ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιυικής Ασφαλείας & Άμυνας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορίζοντας το στρατηγείο  στη Λάρισα ως αρμόδιο για την οργάνωση και το σχεδιασμό της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ. Το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας και οι αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ  παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της συγκυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, όπου αποφασίστηκε και τυπικά η επέμβαση. Οι αποφάσεις   σηματοδοτούν ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ για τη διείσδυση των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων  σε νέες αγορές, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών της περιοχής.

Για άλλη μια φορά, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι η «ειρηνευτική ανθρωπιστική αποστολή»… για να σταματήσουν οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Οι συγκρούσεις, βέβαια, υποδαυλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές, και ιδιαίτερα τους Γάλλους, που, από τις 5 Δεκέμβρη του 2013, έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δυνάμεις στο έδαφος και συμβάλλουν οικονομικά. Την ίδια ώρα και πάλι από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σήμερα για την αποδέσμευση φέτος σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι δωρήτριες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, «κινητοποιούνται πλήρως για να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη σοβαρή» ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία «είχε για πολύ καιρό μείνει ξεχασμένη», σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Αρωγής. Ουσιαστικά  ζεστό χρήμα για προσέλκυση του κεφαλαίου για να «επενδύσει» μετά την επέμβαση στην περιοχή, δηλαδή επιδότηση για να  εκμεταλλευτεί τις  πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Άλλωστε το σχέδιο είναι γνωστό και το ‘χουμε ξαναδεί με το «έργο της ανασυγκρότησης»  του Ιράκ, του Αφγανιστάν κλπ

Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε μια κλασική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που έχει ως στόχο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της Αφρικής. Για τις θέσεις τους στη γεωστρατηγική σκακιέρα διαγκωνίζονται ισχυρά μονοπώλια παλιών καπιταλιστικών δυνάμεων και αναδυόμενων όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, και η ελληνική αστική τάξη, μέσω της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί ρόλο σε αυτήν την επέμβαση, την αναβάθμισή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται, λίγες μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας, να εμπλέξει τη χώρα μας για μια ακόμη φορά σε επικίνδυνες πολεμικές επεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επανενεργοποιηθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων, διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρα μας, όπως τη βάση της Σούδας κ.α

Ενόψει ευρωεκλογών, «σηκώνεται», ιδιαίτερα από δυνάμεις του οπορτουνισμού και της διαχείρισης, όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, το ζήτημα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, να γίνει πιο φιλολαϊκή, πιο …κοινωνική, αν επικρατήσουν «αριστερές, προοδευτικές κυβερνήσεις» και μάλιστα χωρίς να αλλάξουν καν οι Συνθήκες της ΕΕ. Με δεδομένο ότι τέτοιες δυνάμεις κόπτονται για το πώς θα πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η καπιταλιστική ανάκαμψη – κάνοντας, μάλιστα, κριτική στην κυρίαρχη πολιτική διαχείρισης, που ασκείται στην ΕΕ, ότι βάζει εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία – είναι ερώτημα, με ποιο μαγικό τρόπο θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τη ληστρική όρεξη των μονοπωλίων για μοίρασμα και έλεγχο των αγορών, για εκτοπισμό των αντιπάλων τους. Γιατί, αυτή είναι η αιτία των επεμβάσεων και όχι η «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα. Ο στόχος της «καπιταλιστικής ανάκαμψης», ανεξάρτητα αν γίνει «νεοφιλελεύθερα» ή «νεοκεϊνσιανά», ενισχύει και δεν αποτρέπει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη θέση του στην περιοχή. Απόδειξη για το πόσο άτοπα είναι  τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια του η  φιλολογία περί «άλλου αέρα » , που θα ‘φερνε στην ΕΕ η εκλογή του Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας. Όμως αυτός ο «σοσιαλιστής» και «κεντροαριστερός» Ολάντ είναι πρωτοστάτης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αφρικανική  χώρα , κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταπιεί την κάμηλο και περί άλλων να τυρβάζει.

Η ΕΕ δε μερεμετίζεται, δεν αλλάζει, είναι εργαλείο του κεφαλαίου εναντίον των λαών των χωρών που την απαρτίζουν και κατά άλλων λαών, όπως και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Ο λαός μας και όλοι οι λαοί πρέπει να πάψουν να πιστεύουν σε αυταπάτες για την ΕΕ και τον δήθεν φιλολαϊκό μετασχηματισμό της.

Ο ελληνικός , καθώς και οι άλλοι λαοί  , πρέπει   ν’ αντιταχτούν και να καταδικάσουν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ν’ απαιτήσουν να μη διατεθεί το ευρωΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Λάρισα, να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας για την οργάνωση και το σχεδιασμό της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα..

Η μόνη φιλολαϊκή λύση, για να μη γίνεται ο ένας λαός θύτης του άλλου, είναι η κοινή πάλη των λαών ενάντια στα μονοπώλια, η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα, για την εργατική – λαϊκή εξουσία, τη μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει διεθνή ειρήνη και αμοιβαία συνεργασία.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  22/01/2014 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή